Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

ΑρχικήΟικιακά10 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου
spot_img

cibum team

Οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία.

Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν ειδικά στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μας.

Η κατανάλωση των σωστών τροφών για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή μας.

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλό μας:

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα περιέχουν μια ένωση που έχει τόσο αντιφλεγμονώδη όσο και αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι τα βατόμουρα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο γήρανσης του εγκεφάλου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης βρεθεί ότι βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και οι ελλείψεις σε βιταμίνες Β έχουν συσχετιστεί με κατάθλιψη και άνοια. Το σώμα χρησιμοποιεί χολίνη για να δημιουργήσει τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη διάθεση και τη μνήμη.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως η πέστροφα, ο σολομός και οι σαρδέλες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όχι μόνο το 60% του εγκεφάλου σας αποτελείται από λίπος που περιέχει ωμέγα 3, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή εγκεφάλου και νευρικών κυττάρων. Οι ελλείψεις σε ωμέγα 3 μπορεί να προκαλέσουν μαθησιακά προβλήματα και κατάθλιψη.

Φρούτα

Ορισμένα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, η γκουάβα, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και οι φράουλες, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων και υποστηρίζει τη γενική υγεία του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μπορεί δυνητικά να προλάβει το Αλτσχάιμερ.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη χόρτα όπως το μπρόκολο, το κολάρο, το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και βήτα καροτένιο. Η βιταμίνη Κ βοηθά στο σχηματισμό λίπους μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και έχει φανεί ότι βελτιώνει τη μνήμη.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν βρεθεί ότι είναι ευεργετικά τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά. Τα καρύδια, ιδιαίτερα, περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να βελτιώσουν περαιτέρω τη λειτουργία του εγκεφάλου essayswriting.org/. Στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη γνώση, οξύτερη μνήμη και βραδύτερη νοητική παρακμή.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για νευρική σηματοδότηση, μαγνήσιο για μάθηση και μνήμη, χαλκό για τον έλεγχο των νευρικών σημάτων και σίδηρο για την πρόληψη της ομίχλης του εγκεφάλου.

Τσάι και Καφές

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει την εγρήγορση, καθώς και αντιοξειδωτικά. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη που μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να αυξήσει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα σκούρο-κίτρινο μπαχαρικό που βρίσκεται συνήθως στη σκόνη κάρυ. Δεν είναι μόνο μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία, αλλά μπορεί να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να εισέλθει απευθείας στον εγκέφαλο. Ο όγκος έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη μνήμη, λιγότερη κατάθλιψη και ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως ψωμί, ζυμαρικά, κριθάρι, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης και σιτάρι μπλούγκουρ περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία χρησιμοποιείται για την προστασία και διατήρηση υγιών κυττάρων. Προστατεύοντας αυτά τα κύτταρα, η βιταμίνη Ε διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπει τον νευροεκφυλισμό.

Πηγή: premierneurologycenter.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα