Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 εύκολοι τρόποι για να καταλάβετε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει

ΑρχικήΟικιακά4 εύκολοι τρόποι για να καταλάβετε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει
spot_img

Πως να καταλάβετε εάν το αυγό είναι φρέσκο, εάν δεν έχει ημερομηνία λήξης.

  Οι συσκευασίες των αβγών στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, αποτελούνται από δυο μέρη, τη θήκη που στηρίζονται και το περιτύλιγμα που την καλύπτει και διαθέτει όλα τα διακριτικά της εταιρίας καθώς και την ημερομηνία. Έτσι τις περισσότερες φορές επειδή η εξωτερική χάρτινη συσκευασία μόλις ανοιχτεί δεν ξανασφραγίζεται, καταλήγουμε να την πετάμε στα σκουπίδια χάνοντας τελικά και την ημερομηνία. 

- Advertisement -

   Αν και στα περισσότερα προϊόντα, όπως και στα αυγά, η ημερομηνία λήξης δεν είναι απόλυτη, αφού υποδεικνύει την περίοδο για την οποία το προϊόν θα έχει την καλύτερη ποιότητα. Ωστόσο καμία φορά μπορεί να έχουμε χάσει το μέτρημα των ημερών και να μην γνωρίζουμε ποσό τελικά έχουμε ξεφύγει από την προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης. Πριν λοιπόν πετάξετε τα αβγά ή τα καταναλώσετε αγνοώντας την ποιότητα τους, δοκιμάστε 4 απλά τεστ που δημοσίευσε το southernliving, για να καταλάβετε αν έχουν τελικά χαλάσει, πριν τα βράσετε.

Κουνήστε το

Ένας καλός τρόπος να καταλάβετε την κατάσταση του αβγού στο εσωτερικό είναι να το κουνήσατε κοντά στο αυτί. Ο οποιοσδήποτε ήχος κύλησης υγρού (sloshing) είναι υπόδειξη πως ο κρόκος είναι υδαρής και ακατάλληλος.

Βυθίστε το στο νερό

Ο καλύτερος τρόπος και πιο αξιόπιστος για να δείτε αν το αυγό έχει χαλάσει είναι να παρατηρήσετε αν βυθίζεται στο νερό. Γεμίστε ένα ποτήρι ή οποιοδήποτε δοχείο με νερό και ρίξτε μέσα το ή τα αυγά. Εφόσον το αυγό με οποιοδήποτε τρόπο έχει βυθιστεί μπορείτε να το καταναλώσετε. Αν όμως επιπλέει είναι σημάδι πω δεν είναι φρέσκο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το κέλυφος είναι απορροφητικό, έτσι όσο περισσότερος καιρός έχει περάσει τόσο περισσότερο αέρα έχει απορροφήσει το αβγό, με αποτέλεσμα να επιπλέει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό ή μη ασφαλές για κατανάλωση, απλά δεν θα βρίσκεται στο μέγιστο της φρεσκάδας του.

Μυρίστε το

Φυσικά η μυρωδιά είναι βασική ένδειξη ποιότητας, αφού ένα αυγό θα πρέπει να έχει ουδέτερη μυρωδιά, σε αντίθεση με ένα χαλασμένο που θα διαθέτει μια πιο έντονη μυρωδιά με πιο ξινές νότες.

Χρησιμοποιήστε τα μάτια σας

Επιθεωρήστε το αυγό όσο είναι ακόμα στο κέλυφος. Εάν έχει ρωγμές ή γλοιώδες ή πουδρένιο εξωτερικό, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από βακτήρια ή μούχλα. Επίσης μπορείτε να το σπάσετε σε ένα πιάτο. Εάν ο κρόκος δεν είναι συμπαγής, αλλά υδαρής και απλώνεται εύκολα, τότε το αυγό δεν είναι φρέσκο. Ακόμη το χρώμα του κρόκου θα πρέπει να έχει ένα φωτεινό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα.

Θυμηθείτε πως ένα χαλασμένο αυγό, θα έχει άσχημη μυρωδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι ωμό ή μαγειρεμένο και πως, η σωστή αποθήκευση, χειρισμός και μαγείρεμα των αυγών μπορεί να σας προστατεύσει από το να αρρωστήσετε από μολυσμένα αυγά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα