cibum team
Οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε μια κούπα καφέ λίγο μετά αφού ξυπνήσουμε, χωρίς μάλιστα να έχουμε πάρει πρωινό.
Είναι, όμως, σωστή αυτή μας η συνήθεια;
Νέα μελέτη έδειξε ότι ένας καφές το πρωί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η έρευνα από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ, εξέτασε την επίδραση του διακοπτόμενου ύπνου και του πρωινού καφέ σε μια σειρά διαφορετικών μεταβολικών δεικτών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρότι μία νύχτα κακού ύπνου έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας, η κατανάλωση καφέ ως μέσου αναζωογόνησης, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Συγκεκριμένα, ο δυνατός καφές, που καταναλώθηκε πριν το πρωινό γεύμα, αύξησε το μεταγευματικό γλυκαιμικό φορτίο κατά περίπου 50%.
«Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας είναι ο καφές, ειδικά έπειτα από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου. Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε αυτό τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα» επισημαίνει ο καθηγητής James Betts, από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Μπαθ.
Δεδομένης της σημασίας της διατήρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας σε ασφαλή επίπεδα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιοπαθειών, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια δημοτικότητα του καφέ.