Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν έχετε σκόνη κακάο; Εδώ είναι 13 προτάσεις για να την υποκαταστήσετε

ΑρχικήΟικιακάΔεν έχετε σκόνη κακάο; Εδώ είναι 13 προτάσεις για να την υποκαταστήσετε
spot_img

13 υποκατάστατα της κλασσικής σκόνης κακάο.

Σκεφτείτε ότι φτιάχνετε μια συνταγή, όπως κορμό σοκολάτας, η οποία χρειάζεται σκόνη κακάο. Αλλά ανοίγετε το ντουλάπι σας και συνειδητοποιείτε ότι σας τελείωσε πριν καν το καταλάβετε. Ή απλά φανταστείτε πως θέλετε να δοκιμάσετε ορισμένες εναλλακτικές του κακάο στη συνταγή. Τι κάνετε;

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι η σκόνη κακάο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις, μερικές εκ των οποίων μπορεί ήδη να βρίσκονται σπίτι σας ή  μπορείτε να τις βρείτε στο πλησιέστερο παντοπωλείο, που κάνουν την ίδια δουλειά χωρίς να ανησυχείτε για παράγοντες, όπως η οξύτητα ή η λειτουργικότητα.

1. Ακατέργαστη σκόνη κακάο

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ κακάο και κακάο , η σκόνη κακάο είναι ουσιαστικά η λιγότερο επεξεργασμένη εκδοχή.  Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Daily Meal, οι εταιρείες επεξεργάζονται κόκκους σκόνης κακάο σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τους κόκκους που καβουρδίζουν για σκόνη κακάο, για αυτό και γράφουν τον όρο «ακατέργαστη». Μόλις παρασκευαστεί η σκόνη κακάο από τους κόκκους, η γεύση του είναι πιο πικρή από την αντίστοιχη. Έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μετάλλων, όπως μαγνήσιο και σελήνιο. Για να τη χρησιμοποιήσετε, η αναλογία είναι η ίδια με την κλασσική σκόνη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδώσει μια ιδιαίτερη γεύση κατά το ψήσιμο, αλλά είναι καλή επιλογή εάν δεν φτιάξετε κάτι στο φούρνο.

2. Χαρούπι σε σκόνη

Η σκόνη χαρουπιού δεν είναι προϊόν σοκολάτας,  αλλά λειτουργεί και ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε τις αναλογίες στις συνταγές σας. Να θυμάστε, όμως, ότι η σκόνη αυτή είναι πιο γλυκιά από τη σκόνη κακάο, οπότε μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη στη συνταγή σας αν δεν θέλετε να γλυκαθείτε περισσότερο από όσο πρέπει. Προσφέρει, ακόμη, ένα άρωμα ξηρών καρπών και γήινες νότες, αλλά όχι σοκολατένιο άρωμα. Επιπλέον πλεονέκτημα της σκόνης χαρουπιού είναι ότι μπορεί να προστεθεί και σε άλλα γλυκά, όπως banana bread ή και σε smoothies.

3. Σοκολάτα κουβερτούρα

Είτε σε κομματάκια είτε ολόκληρη, η κουβερτούρα θα δώσει αναμφίβολα μια σοκολατένια γεύση στις συνταγές σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι διαφέρει αρκετά σε σύσταση από το κακάο, αν και έχει παρόμοιες νότες με τη σκόνη κακάο αφού δεν είναι πολύ γαλακτώδης ή γλυκιά. Αλλά η κουβερτούρα αποτελείται από τουλάχιστον 31% βούτυρο κακάο, ενώ  η σκόνη κακάο περιέχει συνήθως μόνο 10-15% βούτυρο κακάο. Κατά συνέπεια, πρέπει να κάνετε τις αντίστοιχες προσαρμογές, λιώνοντάς τη μέχρι να γίνει λεία και να χρησιμοποιείτε λιγότερα έλαια σε συνταγές που θέλουν ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε 25% λιγότερη κουβερτούρα από ό,τι θα κάνατε με τη σκόνη κακάο και προσέξτε ότι το τελικό προϊόν δεν θα έχει την ίδια υφή.

4. Κομμάτια Κακάο (Cocoa Nibs)

Πρόκειται για μικροσκοπικά θρυμματισμένα κομμάτια από κόκκους κακάο με πικρή γεύση. Δεδομένου ότι η σκόνη κακάο είναι ουσιαστικά αλεσμένοι κόκκοι, μπορείτε απλά να ψήσετε τα κομμάτια  στο φούρνο μέχρι να φρυγανιστούν και να πάρουν μια πιο καβουρδισμένη γεύση και έπειτα αλέστε τα στο μπλέντερ.

 Πολύς κόσμος προτιμά να χρησιμοποιεί τα κομμάτια κακάο σε μιλκσέικ, overnight oats ή σαλάτες. Ένα μειονέκτημα αυτού του υποκατάστατου σκόνης κακάο είναι ότι απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και εξοπλισμό, που μπορεί να μην έχετε. Επιπλέον, εάν η συνταγή σας απαιτεί μεγάλη ποσότητα σκόνης κακάο, ίσως να μην αξίζει να αλέσετε πολλές μικρές παρτίδες μύτης κακάο μέχρι να πάρετε όση σκόνη χρειάζεστε.

5. Φυστικοβούτυρο σε σκόνη

Εάν είστε πρόθυμοι να αντικαταστήσετε τη γεύση σοκολάτας στη συνταγή σας με μια διαφορετική, το φυστικοβούτυρο σε σκόνη μπορεί να είναι μια λύση, μιας και είναι γλυκό και έχει νότες ξηρών καρπών, ιδανική για γλυκές λιχουδιές και smoothies.  Συγκεκριμένα, συνδυάζεται με συστατικά, όπως σοκολάτα, μοσχοκάρυδο, βανίλια, κανέλα και καραμέλα. Από την άλλη πλευρά, εάν η συνταγή σας περιέχει πολλά εσπεριδοειδή, οι γεύσεις μπορεί να μην δέσουν ομοιόμορφα.

6. Μείγμα ζεστής σοκολάτας

Αν και δεν καθιστά μια απλή εναλλακτική, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε λίγο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ροφήματα αυτά περιέχουν και πολλά γλυκαντικά και στοιχεία που αλλάζουν τη σύσταση του φαγητού. Οπότε σκεφτείτε το σαν να προσθέτετε σοκολάτα και συμπεριφερθείτε του ανάλογα.  Ωστόσο,  σε συνταγές που απαιτούν πολλά φλιτζάνια σκόνη κακάο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, καθώς μπορεί ορισμένα μείγματα να περιέχουν ίχνη γάλακτος, το οποίο σημαίνει αυτομάτως πιο κρεμμώδη υφή.

7. Κομματάκια σοκολάτας

Τα κομματάκια σοκολάτας μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα, όταν χρειάζεστε υποκατάστατο για σκόνη κακάο. Όπως το ζεστό μείγμα κακάο,  τα κομματάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη αναπαράγουν τη γεύση σε σκόνη κακάο πολύ καλύτερα από τα γάλακτος. Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την εναλλακτική λύση, είναι σημαντικό να κοιτάξετε τη συσκευασία γιατί εάν το προϊόν έχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη, πρέπει να μειώσετε αυτά τα συστατικά στη συνταγή σας. Όσο για τη γεύση, σίγουρα θα είναι καλή και…σοκολατένια!

8. Μπάρες μαύρης σοκολάτας

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο σε μια μπάρα μαύρης σοκολάτας την καθιστά κατάλληλη εναλλακτική λύση στη σκόνη κακάο. Στην πραγματικότητα, ορισμένες συνταγές, όπως τα brownies, χρησιμοποιούν λιωμένη μαύρη σοκολάτα αντί για σκόνη κακάο για αρχή, επειδή έχει αρκετά παρόμοια γεύση. Με αυτό το υποκατάστατο, θα χρειαστείτε μια μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό κακάο επειδή η γεύση του είναι πιο κοντά στη σκόνη κακάο. Ξεκινήστε με 25% λιγότερη μαύρη σοκολάτα για να έχετε σωστή υφή και γεύση και βεβαιωθείτε ότι λιώνει ομοιόμορφα.

9. Λικέρ σοκολάτας

Το λικέρ σοκολάτας δεν είναι σαν τα άλλα λικέρ, μιας και δεν περιέχει αλκοόλ και συνιστά απλά μια πάστα από αλεσμένους κόκκους κακάο και βούτυρο κακάο. Δεν έχει ζάχαρη, αλλά έντονη γεύση και σκούρο χρώμα, καθιστώντας το μια από τις καλύτερες επιλογές σε αυτήν τη λίστα. Το προϊόν διατίθεται σε διάφορες μορφές και η πιο οικεία σε εσάς είναι πιθανώς η άγλυκη σοκολάτα ψησίματος, η οποία είναι απλώς η στερεά μορφή του λικέρ σοκολάτας.

10. Βυνοποιημένο σοκολατούχο γάλα σε σκόνη

Το βυνοποιημένο γάλα σε σκόνη είναι κρεμώδες, που σημαίνει ότι δεν δίνει στα γλυκά την ίδια όψη που δίνει η σκόνη κακάο. Αλλά υπάρχει μια άλλη επιλογή: βυνοποιημένο σοκολατούχο γάλα σε σκόνη. Και οι δύο αυτές σκόνες περιέχουν βυνοποιημένο κριθάρι, αλεύρι σίτου και γάλα σε σκόνη για να δημιουργήσουν μια ευχάριστη γεύση ξηρών καρπών. Οι εταιρείες συνήθως φτιάχνουν την εκδοχή της σοκολάτας με αλκαλοποιημένο κακάο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει λιγότερη οξύτητα από τη φυσική σκόνη κακάο. Ιδανικό για milkshakes, αλλά και άλλα γλυκά, όπως ντονατς.

11. Σκόνη πρωτεΐνης σοκολάτα

Εάν έχετε σκόνη πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτα στο ντουλάπι σας, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοσχέδιο υποκατάστατο σε σκόνη κακάο για ορισμένες συνταγές. Αν και εξαρτάται από τη μάρκα, ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης έχουν μια δυσάρεστη επίγευση ή είναι πιο τεχνητές από άλλες, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που σας αρέσει η γεύση του. Ωστόσο, με οποιοδήποτε είδος σκόνης πρωτεΐνης, το φαγητό μπορεί να βγει στεγνό, για αυτό φροντίστε να προσθέσετε περισσότερα αυγά ή υγρά.

12. Σκόνη εσπρέσο

Αν και η σκόνη εσπρέσο δεν έχει γεύση σοκολάτας, δίνει στη συνταγή μια πλούσια, νόστιμη γεύση. Έχει πικρές νότες που έχουν καλή γεύση σε φαγητά με βανίλια, ζάχαρη, σφένδαμο, καραμέλα βουτύρου και πολλά άλλα. Επιπλέον, η σκόνη εσπρέσο έχει σκούρο χρώμα παρόμοιο με τη σκόνη κακάο. Ανακατέψτε τη με τα υγρά συστατικά για να μπορεί να διαλυθεί, για να φτιάξετε την υφή. Αλλά μην το παρακάνετε με τη σκόνη!

13. Σιρόπι σοκολάτας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σοκολάτας για γλυκά με σκούρο χρώμα, αλλά σοκολατένια γεύση. Ορισμένα σιρόπια σοκολάτας έχουν υψηλότερες ποσότητες κακάο από άλλες μάρκες, οπότε ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε αυτό το υποκατάστατο εξαρτάται από το τι λέει η ετικέτα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο