Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

100% χυμός πορτοκαλιού: Τι έδειξε μελέτη για τη μείωση της όρεξης και τον γλυκαιμικό δείκτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία100% χυμός πορτοκαλιού: Τι έδειξε μελέτη για τη μείωση της όρεξης και τον γλυκαιμικό δείκτη
spot_img

Επίδραση του 100% χυμού πορτοκαλιού και ενός ποτού με ζάχαρη στην υποκειμενική όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη γλυκαιμική απόκριση σε ενήλικες.

 Η μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων στο 10% ή λιγότερο, της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης (EI) προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μείωση του κινδύνου ανθυγιεινού σωματικού βάρους και οδοντικής τερηδόνας. Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, ορισμένες εθνικές διατροφικές οδηγίες συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης σακχάρων από όλες τις πηγές. Αυτές οι συστάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ελεύθερων σακχάρων συχνά ομαδοποιούν τον 100% χυμό φρούτων με άλλα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Οι 100% χυμοί φρούτων είναι άμεσα διαθέσιμες επιλογές, με θρεπτικά συστατικά που περιέχουν φυσικά σάκχαρα και, εκτός από φυτικές ίνες, μπορούν να παρέχουν και μικροθρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις σε δόσεις παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα.

Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο nutrients του Mdpi, στην Ενότητα Υδατάνθρακες, ήταν να  προσδιορίσει την επίδραση της κατανάλωσης 100% χυμού πορτοκαλιού σε σύγκριση με ένα ρόφημα πορτοκαλιού με ζάχαρη στην πρόσληψη τροφής στο επόμενο γεύμα (FI), τη γλυκαιμική απόκριση, τη μέση όρεξη, τα συναισθήματα και τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά σε ενήλικες κανονικού βάρους. 

Τριάντα έξι ενήλικες κανονικού βάρους με μέση ηλικία 27 έτη, κατανάλωναν, με τυχαία σειρά και με διαφορά τουλάχιστον 5 ημερών, τρία δοκιμαστικά ποτά των 240 mL ως εξής:

(α) 100% χυμός πορτοκαλιού,

(β) ρόφημα πορτοκαλιού με ζάχαρη ή

(γ) νερό. 

Η υποκειμενική γλυκύτητα και ευχαρίστηση προσδιορίστηκαν αμέσως μετά την κατανάλωση ποτού δοκιμής. Η γλυκαιμική απόκριση, η μέση όρεξη και τα υποκειμενικά συναισθήματα μετρήθηκαν κάθε 15 λεπτά για 60 λεπτά. Η πρόσληψη τροφής προσδιορίστηκε σε ένα γεύμα πίτσας 60 λεπτά αργότερα. Η γλυκαιμική απόκριση στο υπόλοιπο της ημέρας και η ενεργειακή πρόσληψη (EI) προσδιορίστηκαν χρησιμοποιώντας συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης και αρχεία κατανάλωσης  τροφής, αντίστοιχα. 

Το μεσημεριανό γεύμα και η συνολική ενεργειακή πρόσληψη ήταν και τα δύο χαμηλότερα μετά από 100% χυμό πορτοκαλιού σε σύγκριση με το ρόφημα πορτοκαλιού με ζάχαρη. Η θερμιδική αντιστάθμιση* ήταν 84% μετά από τον 100% χυμό πορτοκαλιού και −25% μετά το ρόφημα πορτοκαλιού. Η μέση όρεξη δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ποτών δοκιμής  Το iAUC γλυκόζης αίματος προσαρμοσμένο για διαθέσιμους υδατάνθρακες ήταν χαμηλότερο μετά από τον 100% χυμό πορτοκαλιού σε σύγκριση με το ρόφημα πορτοκαλιού. Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα κατά την υπόλοιπη ημέρα ήταν χαμηλότερες μετά την κατανάλωση του 100% χυμού πορτοκαλιού σε σύγκριση με το ρόφημα πορτοκαλιού και τον έλεγχο του νερού. 

Συμπερασματικά, η κατανάλωση 100% χυμού πορτοκαλιού είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη θερμιδική αντιστάθμιση, χαμηλότερη συνολικά ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη  και χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με το ρόφημα πορτοκαλιού. Απαιτούνται μελλοντικές διαχρονικές μελέτες για να αξιολογηθεί εάν η συνήθης αντικατάσταση των SSBs (ποτά με θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται κατά την επεξεργασία) με 100% χυμό πορτοκαλιού μπορεί να συμβάλει σε υγιέστερο σωματικό βάρος και βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο.

*Η θερμιδική αντιστάθμιση, ένα μέτρο των ατομικών διαφορών στον κορεσμό, αναφέρεται στην προσαρμογή της πρόσληψης ως απόκριση στις αλλαγές στην ενεργειακή πυκνότητα μιας σταθερής ποσότητας τροφής.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Robayo S, Kucab M, Walker SE, Suitor K, D’Aversa K, Morello O, Bellissimo N. Επίδραση του 100% χυμού πορτοκαλιού και ενός ποτού με ζάχαρη στην υποκειμενική όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη γλυκαιμική απόκριση σε ενήλικες . ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(2):242. https://doi.org/10.3390/nu16020242

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα