Δεδομένα διατροφής από σχεδόν 3.000 εφήβους 11-18 ετών.
Μελέτη των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και του Μπρίστολ, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, έδειξε πως οι έφηβοι καταναλώνουν περίπου τα δύο τρίτα των ημερήσιων θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση UPF ήταν η υψηλότερη μεταξύ των εφήβων από υποβαθμισμένα υπόβαθρα, εκείνων της λευκής εθνότητας και των νεότερων εφήβων.
Τα UPF είναι τρόφιμα που κατασκευάζονται από βιομηχανικές ουσίες και περιέχουν πρόσθετα όπως συντηρητικά, γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές, αρωματικές ύλες και γαλακτωματοποιητές. Τα UPF ποικίλλουν πολύ, αλλά τείνουν να υποδηλώνουν κακή διατροφική ποιότητα, με υψηλότερα επίπεδα πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, καθώς και μειωμένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι τα γεύματα από fast food. Έχουν προταθεί ως ένας από τους βασικούς μοχλούς της παγκόσμιας αύξησης σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαθεσιμότητα και οι πωλήσεις των UPF έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση μεταξύ των εφήβων.Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τετραήμερα ημερολόγια τροφίμων σχεδόν 3.000 εφήβων 11-18 ετών. στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2008/09 και 2018/19.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο το 66% της ενεργειακής πρόσληψης των εφήβων προήλθε από την κατανάλωση UPF κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και υπήρξε μια ελαφρά πτώση από 68% σε 63% μεταξύ 2008/09 και 2018/2019.
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνουν οι έφηβοι είναι το επάγγελμα των γονέων,η περιοχή διαμονής αλλά και η ηλικία καθώς οι 18χρονοι τρώνε λιγότερα UPF από τους 11χρονους ενώ οι έφηβοι από μειονεκτούντα περιβάλλοντα κατανάλωναν υψηλότερο ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων τους από UPF σε σύγκριση με τους έφηβους από λιγότερο μειονεκτικά περιβάλλοντα (68,4% σε σύγκριση με 63,8%).
Η Δρ Yanaina Chavez-Ugalde από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα μοτίβα και οι πρακτικές διατροφής των εφήβων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του σπιτιού τους, του μάρκετινγκ στο οποίο εκτίθενται και στην επιρροή των φίλων και των συνομηλίκων τους. Αλλά η εφηβεία είναι επίσης μια σημαντική περίοδος στη ζωή μας όπου οι συμπεριφορές αρχίζουν να εδραιώνονται.
«Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματά μας ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν την πλειοψηφία της δίαιτας των εφήβων και η κατανάλωσή τους είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ιδανικό, δεδομένων των πιθανών αρνητικών επιπτώσεών τους στην υγεία».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρατηρούμενη μείωση της πρόσληψης UPF πριν από την πανδημία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και τις ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης, τις κυβερνητικές εκστρατείες, τους φόρους ζάχαρης σε άλλες χώρες και την αναμόρφωση των ζαχαρούχων ποτών για τη μείωση τους. περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η Δρ Esther van Sluijs από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του MRC στο Cambridge, από κοινού ανώτερος συγγραφέας, είπε: «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν βολικές και συχνά φθηνότερες λύσεις σε φτωχές σε χρόνο και εισόδημα οικογένειες, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν επίσης κακή θρεπτική αξία. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στις ανισότητες στην υγεία που βλέπουμε να εμφανίζονται κατά την παιδική και την εφηβεία».
Η Δρ Ζωή Τουμπακάρη από το Κέντρο Άσκησης, Διατροφής και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, από κοινού ανώτερος συγγραφέας, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι διαφορές στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν οφείλονται μόνο στις ατομικές επιλογές. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών πολιτικών για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στους νέους και των επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».
Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το National Institute for Health and Care Research School for Public Health Research.
Αναφορά
Chavez-Ugalde, Y et al. Κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σε εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο: διανομή, τάσεις και κοινωνικοδημογραφικές συσχετίσεις χρησιμοποιώντας την Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής 2008/09 έως 2018/19. Eur J Nutr; 17 Ιουλίου 2024; DOI: 10.1007/s00394-024-03458-z.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.