Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 71 κλινικών δοκιμών από όλο τον κόσμο που δημοσιεύθηκαν από το 1987 έως το 2020
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) βρίσκονται συνήθως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η ρέγγα και τα στρείδια, αλλά μπορεί κανείς να τα λάβει και σε μορφή συμπληρωμάτων. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, η βέλτιστη δόση που απαιτείται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν καθιερώσει επαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για υγιή άτομα σε 1,1 – 1,6 γραμμάρια ημερησίως, δόση που διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της American Heart Association προσπάθησε να αποδείξει πως 3 γραμμάρια ωμέγα 3 την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 71 κλινικών δοκιμών από όλο τον κόσμο που δημοσιεύθηκαν από το 1987 έως το 2020. Οι μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA (είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με ή χωρίς διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης ή χοληστερόλης. Συνολικά συμμετείχαν σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες, ηλικίας από 22 έως 86 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν διαιτητικές ή και συνταγογραφούμενες πηγές λιπαρών οξέων για 10 εβδομάδες κατά μέσο όρο.
Η ανάλυση διαπίστωσε, αρχικά, πως σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν κατανάλωναν EPA και DHA, εκείνοι που κατανάλωναν μεταξύ 2 και 3 γραμμάρια ημερησίως συνδυασμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA (σε συμπληρώματα, τρόφιμα ή και τα δύο) είχαν μειωμένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2 mm Hg. Μεταξύ των ευρημάτων αποδείχτηκε, επίσης, πως η κατανάλωση περισσότερων από 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως μπορεί να έχει πρόσθετο όφελος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης για ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος. Ακόμη, με 3 γραμμάρια ωμέγα-3 την ημέρα, η συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 4,5 mm Hg για τα άτομα με υπέρταση και περίπου 2 mm Hg κατά μέσο όρο για τα άτομα χωρίς.
Ενώ οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν για συμπληρώματα ιχθυελαίου αντί για EPA και DHA ωμέγα-3 που καταναλώνονται στα τρόφιμα, η συγκεκριμένη αναφέρει πως τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, λένε οι ερευνητές. Τα συμπληρώματα φυκιών με λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι επίσης μια επιλογή για άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα. Μέχρι τώρα, τα στοιχεία για τη συμβολή των EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής στη μείωση της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου ήταν ασαφή και ασυνεπή.
Πάντως αν και η εν λόγω μελέτη, και προσθέτει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, δεν πληροί το όριο για την υποβολή από τους ερευνητές ενός εγκεκριμένου ισχυρισμού υγείας για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA. Οι περιορισμοί της ανασκόπησης περιλαμβάνουν διαφορές στον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και αν οι μελέτες εξέτασαν την πρόσληψη ωμέγα-3 από συμπληρώματα ή δίαιτα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη των συμπερασμάτων.