Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας Εργαστηρίου: “Και το όνομα αυτού…” – 1.179 προτάσεις για τον όρο που θα αναφέρεται στις ετικέτες

ΑρχικήΝέαΚρέας Εργαστηρίου: "Και το όνομα αυτού..." - 1.179 προτάσεις για τον όρο που θα αναφέρεται στις ετικέτες
spot_img

“Υποκατάστατο κρέατος”, “καλλιεργημένο κρέας”, “απομίμηση κρέατος”, “τεχνητός ιστός ζώων”, είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου στη ετικέτα, ο όρος κρέας.

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες που παράγουν κρέας από κύτταρα δημιουργούν περισσότερα νέα προϊόντα. Πώς μπορούν να ονομαστούν αυτά τα προϊόντα;

Το USDA  το οποίο συμφώνησε επίσημα το 2019 να ρυθμίζει από κοινού τα προϊόντα στον χώρο των κυττάρων με τον FDA, υπέβαλε επίσημο αίτημα για προτάσεις τον Σεπτέμβριο. Το τμήμα έθεσε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο περιγραφής αυτών των προϊόντων στις ετικέτες των συσκευασιών, ειδικά σε σύγκριση με προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ποιοι όροι λειτουργούν καλύτερα για αυτόν τον τύπο προϊόντος; Ποιοι όροι θα ήταν παραπλανητικοί; Η περίοδος σχολίων ήταν ανοιχτή για δύο μήνες. Και σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν 1.179 σχόλια. 

Τα σχόλια αυτά προέρχονταν από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως εταιρείες, εμπορικούς ομίλους, ομάδες πολιτικής, διεθνείς φορείς, πολιτικούς και κρατικές υπηρεσίες γεωργίας. Παρά τις διαφορές στις  απόψεις τους, όλοι συμφώνησαν στο ότι αυτά τα νέα προϊόντα, αντιπροσωπεύουν κάτι νέο και διαφορετικό και αξίζουν την προσοχή των ρυθμιστών και τη συγκεκριμένη επισήμανση.

Το καλλιεργούμενο κρέας απειλή ή ευκαιρία;

Τα συναισθήματα για αυτά τα προϊόντα, όπως αντικατοπτρίζονται στα σχόλια, ήταν ποικίλα. Ενώ ορισμένοι υποστήριξαν εξαιρετικά την καινοτομία που αντιπροσωπεύει το κρέας με βάση τα κύτταρα, κάποιοι ήταν αμυντικοί σχετικά με την απειλή που μπορεί να αποτελέσει ο κλάδος για την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Οι υποστηρικτές του κρέατος με βάση τα κύτταρα χτίζουν μια ολόκληρη βιομηχανία με την υπόσχεση να αφαιρέσουν την ανάγκη εκτροφής και θανάτωσης ζώων από την εξίσωση των τροφίμων, και με αυτόν τον τρόπο, να αποφύγουν τα εγγενή περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα της κτηνοτροφικής βιομηχανίας. 

Τα σχόλια εκείνων που υπερασπίζονται την παραδοσιακή γεωργία είναι μερικά από τα πιο παθιασμένα και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που ασχολούνται με το κρέας, όπως για παράδειγμα η Agri Beef, μια μικρή εταιρεία παραγωγών βοοειδών. Χαρακτηριστικά, το σχόλιο της Ένωσης Αγροτών της Βόρειας Ντακότα περικλείει αρκετά τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά του καλλιεργημένου κρέατος.  «Το να επιτρέπεται σε προϊόντα που αποτελούνται από ή περιέχουν καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα να φέρουν την ετικέτα «κρέας» ή «πουλερικά» θα έθετε σε μειονεκτική θέση τους οικογενειακούς αγρότες και τους κτηνοτρόφους, επειδή θα είναι δύσκολο για αυτούς να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τα προϊόντα καλλιεργημένων ζωικών κυττάρων». Οι σχολιαστές που υπερασπίζονταν την παραδοσιακή γεωργία έτειναν να συμφωνούν με την πολιτική που υιοθέτησε η Αμερικανική Ομοσπονδία Γεωργικών Γραφείων: Η ορολογία που συνήθως συνδέεται με το κρέας από ένα σφαγμένο ζώο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ισοδύναμα με βάση τα κύτταρα.

Καλλιέργεια της ανάπτυξης του κλάδου μέσω της ευελιξίας

Μερικά σχόλια, όπως αυτά από την The Better Meat Co, εταιρεία παραγωγής εναλλακτικών πρωτεϊνών μέσω ζύμωσης, προσπαθούν να προωθήσουν την εν γένει κατανάλωση μη ζωικού κρέατος. Για να δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, παρομοιάζει το κρέας με τον πάγο, ο οποίος κάποτε ήταν φυσικός μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά τώρα είναι διαθέσιμος όλο το χρόνο χάρη στην τεχνολογία.

 Η Upside Foods, μια εταιρεία κρέατος κυττάρων με έδρα την Καλιφόρνια, προήγαγε μια ευέλικτη προσέγγιση για την επισήμανση. Χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα μιας  έρευνας που διεξήγαγε, της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 75% των εταιρειών που παράγουν κρέας με βάση τα κύτταρα ήθελαν τα προϊόντα που αναφέρονται ως «καλλιεργημένο κρέας». Στα σχόλιά της, η εταιρεία συζήτησε επίσης την έρευνα καταναλωτών που είχε κάνει για τους όρους ετικετών. «Με τη χρήση ορολογίας που είναι ακριβής και αντικειμενική και δεν υποτιμά τις καλλιεργούμενες ή συμβατικές κατηγορίες προϊόντων, η προσέγγιση επιτρέπει στη βιομηχανία να αναπτυχθεί και να καινοτομεί χωρίς να υποτιμά άλλα προϊόντα», έγραψε η εταιρεία.

Διάφορες ομάδες προσπάθησαν να προωθήσουν την ατζέντα τους μέσω των σχολίων τους. Για παράδειγμα, η οργάνωση People for the Ethical Treatment of Animals χρησιμοποίησε την πλατφόρμα σχολίων ως ευκαιρία για να  προτρέψει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια vegan διατροφή και να τερματίσουν τη βιομηχανική γεωργία. Βέβαια, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το εάν οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν θα δεχτούν το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας στη διατροφή τους, αλλά τα σχόλια της PETA προσπαθούν να προωθήσουν την άποψή της όσον αφορά την επισήμανση των προϊόντων με βάση τα ζώα.  Άλλες ομάδες καταναλωτών το χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να εκφράσουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία των τροφίμων. 

«Αν και τα θέματα που καλύπτονται από την έρευνά μας για τους καταναλωτές ποικίλλουν, το σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τη διαφάνεια όταν κάνουν επιλογές τροφίμων. Σε ευθυγράμμιση με αυτό το θέμα, η IFIC υποστηρίζει τις προσπάθειες του FSIS να αυξήσει τη σαφήνεια για τους καταναλωτές σχετικά με το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών που παρασκευάζονται με καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης Τροφίμων, μια επιστημονική ερευνητική ομάδα τροφίμων

Κατά την αξιολόγηση των σχολίων, η  Kulkarni είπε ότι το USDA και ο FDA θα συνεργαστούν για να αποφασίσουν σχετικά με τους όρους επισήμανσης. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA, που χειρίζεται τη ρύθμιση του καλλιεργούμενου κρέατος, είπε ότι δεν έχουν χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες τους, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για πρόσθετες δημόσιες συναντήσεις. Εκπρόσωπος του USDA FSIS είπε ότι θα διασφαλίσουν ότι όλες οι ετικέτες που έχουν εγκριθεί πριν οριστικοποιηθεί αυτός ο κανόνας δεν είναι ψευδείς ή παραπλανητικές. Επιπλέον, οποιεσδήποτε εταιρείες με προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά θα ενημερωθούν ότι οι απαιτήσεις επισήμανσης ενδέχεται να αλλάξουν καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία. Να σημειωθεί πως οι διενέργειές τους θα ξεκινήσουν αφού διαβαστούν όλα τα σχόλια και αφού μελετήσουν προσεκτικά τις ιδιότητες του κάθε προϊόντος, προκειμένου  να αποδοθούν σωστά οι επισημάνσεις.

Η Deepti Kulkarni, Συνεργάτης, Sidley Austin LLP, θεωρεί το κρέας μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας, οπότε για αυτήν είναι λογικό, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να εξετάζεται με προσείλωση και μεθοδικότητα .Κατά την εξέταση ορισμένων από τα σχόλια η ίδια, η Kulkarni είδε πολλές διαφορές απόψεων. Όμως είδε ένα πράγμα στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι σχολιαστές: Το κρέας με βάση τα κύτταρα θα πρέπει να επισημαίνεται με τρόπο που να το διαφοροποιεί από τα προϊόντα που προέρχονται από σφαγμένα ζώα.

Πηγή:

https://www.fooddive.com/news/cell-based-cultivated-meat-comments-usda/623028/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα