Πως η χρωστική ουσία που υπάρχει στις γαρίδες, ωφελεί την υγεία.
Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που υπάρχει σε διαφορά είδη θαλάσσιας ζωής, ανήκει στα καροτενοειδή και λέγεται πως διαθέτει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν πάνω από 600 τύποι καροτενοειδών οι οποίοι χωρίζονται σε δύο ομάδες: στις ξανθοφύλλες που περιέχουν οξυγόνο και στα καροτένια που δεν περιέχουν οξυγόνο. Η ασταξανθίνη ανήκει στην πρώτη ομάδα και έχει χημική δομή παρόμοια με αυτήν της βήτα καροτίνης. Συσσωρεύεται αρχικά στα ζωοπλαγκτόν και έπειτα σε οστρακοειδή και ψάρι όπως γαρίδες, αστακοί, αστερίες, τσιπούρες της Ερυθράς Θάλασσας, κόκκινο φαγκρί και σολομό κ.α.
Σύμφωνα με το Healthline, ορισμένα από τα πιθανά οφέλη της είναι τα παρακάτω.
1. Αντιοξειδωτικό
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης είναι και το κυριότερο όφελος της για την υγεία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου. Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ροής του αίματος και τη μείωση του οξειδωτικού στρες σε καπνιστές και υπέρβαρα άτομα. Μια μελέτη σύγκρισης ασταξανθίνης και άλλων καροτενοειδών έδειξε ότι παρουσίαζε την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.
2. Καρκίνος
Λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, έχει γίνει πολλή έρευνα για το πώς η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Μια μελέτη βρήκε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Το υψηλό κόστος της καθαρής ασταξανθίνης έχει περιορίσει τη χρήση της σε περαιτέρω μελέτες και θεραπείες καρκίνου.
3. Δέρμα
Μελέτη δεκαετίας, έδειξε ότι ο συνδυασμός τοπικών και από του στόματος δόσεων ασταξανθίνης μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των ρυτίδων, στη μείωση των κηλίδων ηλικίας και στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Υπήρχαν θετικά αποτελέσματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
4. Άσκηση
Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το πώς η ασταξανθίνη μπορεί να επηρεάσει την αντοχή, καθώς και τα επίπεδα κόπωσης μετά την άσκηση. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει τη χρήση λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, τα οποία βοηθούν στην αντοχή και αποτρέπουν τη μυϊκή και σκελετική βλάβη. Μελέτη ωστόσο που χρησιμοποιούσε ανθρώπινα υποκείμενα δεν βρήκε οφέλη από την άσκηση από τα συμπληρώματα ασταξανθίνης σε σχέση με τον τραυματισμό των μυών.
5. Καρδιά
Μελέτη του 2006 εξέτασε τις επιδράσεις της ασταξανθίνης σε αρουραίους με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ελαστίνης και του πάχους του αρτηριακού τοιχώματος. Άλλοι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν την ιδέα ότι η ασταξανθίνη μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.
6. Αρθρώσεις
Μπορεί επίσης να είναι ελπιδοφόρα μελλοντικά όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
7. Ανδρική γονιμότητα
Μελέτη του 2005, έδειξε πως η ασταξανθίνη είχε θετικά αποτελέσματα για την ανδρική γονιμότητα σε 30 διαφορετικούς άνδρες που έπασχαν στο παρελθόν από υπογονιμότητα. Οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις στις παραμέτρους του σπέρματος, όπως ο αριθμός και η κινητικότητα, και βελτιωμένη γονιμότητα στην ομάδα που έλαβε ισχυρή δόση ασταξανθίνης. Καθώς αυτή ήταν μια σχετικά μικρής κλίμακας μελέτη, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία και έρευνα για να υποστηριχθεί αυτός ο ισχυρισμός.
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#takeaway