Τι υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι.
Τα πορτοκάλια πιστεύεται ότι είναι ένα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά οι διατροφολόγοι αποκαλύπτουν στο WomanAndHome, πως υπάρχουν πολλές περισσότερες τροφές που προσφέρουν την ίδια και ακόμη και μεγαλύτερη ποσότητα και η εναλλαγή αυτών των τροφών είναι σημαντική. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Xuxa Milrose, από το OMNI Wellness: «Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα περιόδους, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε μια σταθερή ημερήσια δόση από το φαγητό».
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C είναι:
- ΜΠΡΟΚΟΛΑ
Το μπρόκολο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας με περίπου 90mg ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή 10mg περισσότερο από το μέσο πορτοκάλι. Ο γιατρός του NHS Dr Adam Sayedi, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της μάρκας υγείας Herb+, συνιστά να μαγειρεύετε στον ατμό το λαχανικό στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς αυτό εξασφαλίζει την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C όταν το τρώτε.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τη δύναμη του μπρόκολου ακόμα περισσότερο τότε, ο Δρ Sayedi εξηγεί ότι η προσθήκη εκχυλίσματος σπόρων μουστάρδας στο λαχανικό θα ενισχύσει την απορρόφηση της σουλφοραφάνης, η οποία είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο. Έτσι, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του λαχανικού είναι ότι είναι επίσης ένα από τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν επίσης το άγχος.
- ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Οι πιπεριές έχουν μια τεράστια ποσότητα βιταμίνης C με τις κίτρινες να διαθέτουν την υψηλότερη πηγή (183mg ανά 100 γραμμάρια όταν βράζονται), ακολουθούμενες από τις κόκκινες (171 mg ανά 100 γραμμάρια) και μετά τις πράσινες (74 mg ανά 100 γραμμάρια). «Μια μεσαίου μεγέθους κίτρινη πιπεριά περιέχει πάνω από 180mg βιταμίνης C, πάνω από τέσσερις φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη», εξηγεί ο Δρ Sayedi. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C στον οργανιμσό μας, προσθέτει, καθώς το σώμα μας εκκρίνει φυσικά κάθε περίσσεια όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
- ΛΑΧΑΝΟ
Το φυλλώδες πράσινο διαθέτει 93mg ανά 100 γραμμάρια βιταμίνης C. Αυτό είναι 13mg περισσότερο από το τυπικό πορτοκάλι, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Είναι επίσης εξαιρετικό για τη φροντίδα της υγείας του εντέρου σας το χειμώνα για τον ίδιο λόγο και καθώς το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών.
- ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Οι φράουλες διαθέτουν 98mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, μια τυπική μερίδα. “Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες”, εξηγεί η διατροφολόγος και προπονήτρια υγείας Lara Buckle. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ένα άλλο πλεονέκτημα των φραουλών είναι ότι είναι ένα φυσικό αφροδισιακό, επομένως είναι μια εξαιρετική τροφή για την τόνωση της λίμπιντο σας.
- ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Όπως και το μπρόκολο, έτσι και το κουνουπίδι είναι απαραίτητο για την υγεία. 265 γραμμάρια κουνουπιδιού, που είναι περίπου το βάρος ενός μικρού, προσφέρουν σχεδόν 128 mg βιταμίνης C. Δεν έχει σημασία πώς ετοιμάζετε το κουνουπίδι. Ανεξάρτητα από το αν το ψήνετε, το αχνίζετε, το πολτοποιείτε ή το βάζετε στη φριτέζα, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη αυτού του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, ευέλικτου λαχανικού.
- ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια στα 85 mg ανά 100 γραμμάρια. Με μια τόσο μικρή μερίδα που προσφέρουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης C, είναι σίγουρα υπερτροφές όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας μας το χειμώνα και για να μας βοηθήσουν να παίρνουμε περισσότερες
φυτικές ίνες στη διατροφή.Επιπλέον, εκτός από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αυτά τα μικρά πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Τα λάχανα περιέχουν χολίνη, η οποία σύμφωνα με τον Δρ Sayedi είναι απαραίτητη για τη μνήμη, τη διάθεση και τον έλεγχο των μυών μας. «Η θρεπτική ουσία χολίνη βοηθά επίσης στην προστασία του εγκεφάλου μας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μειώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, μιας νευροτοξίνης που ενοχοποιείται για την άνοια», λέει.
- ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Με 92,7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, αυτό το ινώδες πράσινο φρούτο είναι μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική λύση στα πορτοκάλια για την ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης C. Προσφέρει επίσης πολλά άλλα οφέλη, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, σύμφωνα με έρευνα του Lovely Professional University στην Phagwara της Ινδίας.
Προσοχή όμως, όταν μετατραπεί σε χυμό, το ακτινίδιο μπορεί να γίνει ένα από τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και η οξύτητα συνδυάζονται με χαμηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, καθιστώντας το δύσπεπτο.
Χρήσιμα tips για ενίσχυση των επιπεδων βιταμίνης C.
Σύμφωνα με τον Andy Daly, διατροφοθεραπευτή στην κλινική του Dr David Jack, τα smoothies με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε γρήγορα τα επίπεδα βιταμίνης C. Η προσθήκη φράουλας, λάχανου και χυμού πορτοκαλιού στο καθημερινό σας smoothie είναι ένας σίγουρος τρόπος για να συμπληρώσετε την πρόσληψή σας. Αν θέλετε να μάθετε πώς να ξυπνάτε νωρίς το πρωί το χειμώνα, το να έχετε ένα smoothie πλούσιο σε βιταμίνη C μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, καθώς είναι ένα εύπεπτο πρώτο γεύμα.
Επίσης η κατανάλωση των λαχανικών αυτών σε ωμή μορφή, είναι σίγουρα μια επιλογή και μπορεί να γίνει και σε μορφή smoothie. Ο Daly εξηγεί, «Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C σε ακατέργαστη κατάσταση ως σνακ (εκτός από τις ντομάτες), μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης C καθώς διατηρούν περισσότερη βιταμίνη C όταν καταναλώνονται στη φυσική τους κατάσταση».
Εάν θέλετε να λαμβάνετε γρήγορα λίγη βιταμίνη C στο σύστημά σας, τότε είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωσή της μαζί με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Ο Daly εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα παρεμποδίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, επομένως είναι καλύτερο να τα κρατάτε χωριστά.
Σε αντίθεση με το ασβέστιο, η βιταμίνη Ε μπορεί να συμπληρώσει την απορρόφηση της βιταμίνης C, εξηγεί ο Daly. Έτσι, όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορεί να είναι καλή ιδέα να τις συνδυάζετε με αμύγδαλα ή ηλιόσπορους, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και θα σας δώσουν μια πρόσθετη ώθηση.