Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακόμα και μικρές ποσότητες γλυκόριζας προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑκόμα και μικρές ποσότητες γλυκόριζας προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση
spot_img

Επιστημονική μελέτη για τα ασφαλή όρια γλυκόριζας ώστε να μην αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Είναι γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας δείχνει τώρα ότι ακόμη και μικρές ποσότητες γλυκόριζας αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που αντιδρούν πιο έντονα δείχνουν επίσης σημάδια πίεσης στην καρδιά.

Η γλυκόριζα παράγεται από τη ρίζα φυτών του είδους Glycyrrhiza και χρησιμοποιείται από καιρό ως φυτικό φάρμακο και αρωματικό. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γλυκόριζας μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια ουσία που ονομάζεται γλυκυρριζικό οξύ που επηρεάζει την ισορροπία υγρών του οργανισμού, μέσω επιδράσεων σε ένα ένζυμο στο νεφρό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 100 mg γλυκυρριζικού οξέος την ημέρα είναι πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση για τα περισσότερα άτομα. Αλλά μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερη γλυκόριζα από αυτό. Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων έχει υπολογίσει ότι το 5 τοις εκατό των Σουηδών έχουν πρόσληψη μεγαλύτερη από αυτό το επίπεδο.

Στην τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping ήθελαν να ελέγξουν εάν το όριο που δηλώνεται ως πιθανό ασφαλές είναι πράγματι έτσι ή όχι.

Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε πόσο γλυκυρριζικό οξύ υπάρχει στη γλυκόριζα που τρώτε, καθώς η συγκέντρωσή του σε διάφορα προϊόντα γλυκόριζας ποικίλλει πολύ. Αυτή η διακύμανση μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η προέλευση, οι συνθήκες αποθήκευσης και τα είδη ρίζας γλυκόριζας. Επιπλέον, η ποσότητα του γλυκυρριζικού οξέος δεν αναφέρεται σε πολλά προϊόντα. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Linköping είναι η πρώτη που μέτρησε προσεκτικά την ποσότητα γλυκυρριζικού οξέος στη γλυκόριζα που δοκιμάστηκε, ενώ τυχαιοποιήθηκε και είχε ομάδα ελέγχου.

Στη μελέτη, 28 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-30 ετών έλαβαν οδηγίες να τρώνε γλυκόριζα, ή ένα προϊόν ελέγχου που δεν περιείχε γλυκόριζα, σε δύο χρονικές περιόδους. Αντίθετα, το προϊόν ελέγχου περιείχε salmiak, το οποίο δίνει στη αλμυρή γλυκόριζα τη γεύση της. Η γλυκόριζα ζύγιζε 3,3 γραμμάρια και περιείχε 100 mg γλυκυρριζικού οξέος, δηλαδή την ποσότητα που υποδεικνύεται ως πιθανώς ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους να τρώνε καθημερινά. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να φάνε είτε γλυκόριζα είτε το προϊόν ελέγχου για δύο εβδομάδες, να κάνουν ένα διάλειμμα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να φάνε την άλλη ποικιλία για δύο εβδομάδες. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να συγκρίνουν την επίδραση και των δύο ποικιλιών στο ίδιο άτομο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι κάθε μέρα. Στο τέλος κάθε περιόδου πρόσληψης, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών, την ισορροπία αλατιού και τον φόρτο εργασίας της καρδιάς.

“Στη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η ημερήσια πρόσληψη γλυκόριζας που περιέχει 100 mg γλυκυρριζικού οξέος αύξησε την αρτηριακή πίεση σε νεαρά υγιή άτομα. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν για τόσο μικρές ποσότητες γλυκόριζας”, λέει ο Peder af Geijerstam, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής και Επιστημών Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Linköping, γενικός ιατρός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν γλυκόριζα, η αρτηριακή τους πίεση αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,1 mmHg. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης δύο ορμόνες που επηρεάζονται από τη γλυκόριζα και που ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών: τη ρενίνη και την αλδοστερόνη. Τα επίπεδα και των δύο αυτών μειώθηκαν όταν έτρωγαν γλυκόριζα. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη μελέτη που ήταν πιο ευαίσθητοι, με βάση τα επίπεδα των ορμονών ρενίνης και αλδοστερόνης που μειώθηκαν περισσότερο μετά την κατανάλωση γλυκόριζας, κέρδισαν επίσης ελαφρώς βάρος, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ποσότητας υγρών στο σώμα. Αυτή η ομάδα είχε επίσης αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης που η καρδιά εκκρίνει περισσότερο όταν χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει το αίμα στο σώμα. Αυτό υποδηλώνει αυξημένο όγκο υγρών και φόρτο εργασίας της καρδιάς στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της γλυκόριζας.

«Τα αποτελέσματά μας δίνουν λόγους να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις συστάσεις και την επισήμανση για τρόφιμα που περιέχουν γλυκόριζα», λέει ο Fredrik Nyström, καθηγητής στο ίδιο τμήμα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη.

Το υλικό παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Linköping .

Αναφορά :

Πανεπιστήμιο Linköping. «Μικρές ποσότητες γλυκόριζας αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μελέτη». ScienceDaily. ScienceDaily, 14 Μαρτίου 2024. <www.sciencedaily.com / κυκλοφορίες / 2024 / 03 / 240314122145.htm>.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο