Εάν έχετε ευαισθησία στα σαλικυλικά, μπορεί να ωφεληθείτε από τη μείωση της διατροφικής πρόσληψής σας.
Η αλλεργία στα σαλικυλικό οξύ δεν είναι μια πραγματική αλλεργία, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται ανεπίσημα για να περιγράψει μια δυσανεξία στα σαλικυλικά άλατα που βρίσκονται όχι μόνο στην ασπιρίνη αλλά και σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, το κουνουπίδι, η βρώμη, το καλαμπόκι, οι φακές, τα φασόλια και τα λαχανικά τουρσί.
Με την δυσανεξία στα σαλικυλικά, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με μια πραγματική αλλεργία, όπως εξάνθημα, αναπνευστικά προβλήματα και μερικές φορές πεπτικά προβλήματα. Ενώ ορισμένες αντιδράσεις είναι ήσσονος σημασίας, άλλες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.
- Δείτε επίσης: 6 είδη πρωινού που μιμούνται τα αποτελέσματα του Ozempic
Αν και η ευαισθησία στα σαλικυλικά δεν είναι τόσο συχνή όσο η δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, αποτελεί πραγματικό ζήτημα υγείας για ορισμένους ανθρώπους.
Σε σύγκριση με τα τρόφιμα, φάρμακα όπως η ασπιρίνη περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σαλικυλικών, γι’ αυτό και η δυσανεξία στα σαλικυλικά συνδέεται συχνότερα με φάρμακα. Για παράδειγμα, η διαιτητική πρόσληψη σαλικυλικών είναι συνήθως 10-200 mg ημερησίως. Συγκριτικά, μια εφάπαξ δόση ασπιρίνης μπορεί να περιέχει 325-650 mg σαλικυλικών, ανάλογα με τον τύπο.
Ποια τρόφιμα περιέχουν σαλικυλικό οξύ;
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά τείνουν να περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, αν και τα σαλικυλικά βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα. Το επίπεδο σαλικυλικών αλάτων ενός τροφίμου μπορεί να ποικίλλει με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών καλλιέργειας, της προετοιμασίας και του επιπέδου ωριμότητας.
- Δείτε επίσης: Σχετίζεται η vegan δίαιτα με την γήρανση;
Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι τα ωμά φρούτα, ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης νερού κατά την επεξεργασία.
Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σαλικυλικά περιλαμβάνουν:
- Φρούτα: Σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, ανανάδες, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες και γκουάβα.
- Λαχανικά: Μπρόκολο, αγγούρια, μπάμιες, ραδίκια, αντίδια, ραπανάκια, κολοκυθάκια, νεροκάρδαμο, μελιτζάνα, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, σπανάκι, αγκινάρες και φασόλια.
- Μπαχαρικά: Κάρυ, γλυκάνισο, καγιέν, άνηθος, τζίντζερ, μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, μουστάρδα, κύμινο, ρίγανη, εστραγκόν, κουρκουμάς, πάπρικα, θυμάρι και δεντρολίβανο.
- Άλλες πηγές: Τσάι, ρούμι, κρασί, ποτά, ξύδι, σάλτσες, μέντες, αμύγδαλα, νεροκάστανα, μέλι, γλυκόριζα, μαρμελάδα, τσίχλες, πίκλες, ελιές, χρωστικές τροφίμων, αλόη, τσιπς και κράκερ με αλμυρό άρωμα και αρωματικά φρούτων.
Αυτός ο κατάλογος δεν είναι απόλυτος, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες τροφικές πηγές αυτών των ενώσεων. Τα σαλικυλικά άλατα βρίσκονται επίσης σε πολλά μη διατροφικά προϊόντα, όπως:
- Οδοντόκρεμα με άρωμα μέντας
- Αρώματα
- Σαμπουάν και μαλακτικά
- Στοματικά διαλύματα
- Λοσιόν
- Φάρμακα
Επιπλέον, τα σαλικυλικά μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, οπότε τα άτομα με δυσανεξία θα πρέπει να γνωρίζουν τα συστατικά σε λοσιόν, καθαριστικά και αρώματα.
- Δείτε επίσης: Τι είναι το Frybread και γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ;
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη δυσανεξία στα σαλικυλικά και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας δίαιτας περιορισμένης σε σαλικυλικά είναι άγνωστες. Τα σαλικυλικά βρίσκονται σε αμέτρητα τρόφιμα και προϊόντα, οπότε η πλήρης αποφυγή είναι δύσκολη.
Επειδή έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, η δυσανεξία στα σαλικυλικά είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί και οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες προς το παρόν. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να είστε ευαίσθητοι στα σαλικυλικά, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.