Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

2 “ανορθόδοξες” τεχνικές για να καταλάβετε αμέσως εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή όχι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία2 "ανορθόδοξες" τεχνικές για να καταλάβετε αμέσως εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή όχι
spot_img

Σύμφωνα με διατροφολόγους, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας τροφίμων για να καταλάβει εάν ένα τρόφιμο θα τον ωφελήσει ή θα τον βλάψει. Μπορεί να αναγνωρίσει τα πιο υγιεινά προϊόντα χρησιμοποιώντας δύο απλά “κόλπα”.

Πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το ότι πράγματι αγοράζει υγιεινά τρόφιμα, ειδικά με όλους τους ισχυρισμούς “χωρίς ζάχαρη” και “χαμηλά λιπαρά” σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα κόλπο για να μπορεί ο καθένας να καταλάβει ποια τρόφιμα είναι υγιεινά, απλά και μόνο κοιτάζοντας τη λίστα των συστατικών και μετρώντας τα… Πέντε ή κάτω από πέντε είναι ο μαγικός αριθμός.

Τι εννοούν, όμως, με αυτό; Σύμφωνα με δηλώσεις εγγεγραμμένων διατροφολόγων στην Daily Mail, μια σύντομη λίστα συστατικών δείχνει ότι το προϊόν είναι περισσότερο φυσικό, περιέχει λίγα πρόσθετα και έχει υποστεί πολύ λίγη επεξεργασία.

Δεν είναι μόνο αυτός ο τρόπος, βέβαια, για να καταλάβει κανείς αν ένα προϊόν είναι υγιεινό. Ένα άλλο hack, σύμφωνα με την Jessica Cording και τα όσα δήλωσε στη Daily Mail, αν και κάπως ανορθόδοξο, περιλαμβάνει ο καταναλωτής να αποφεύγει τρόφιμα με συστατικά που… είναι δύσκολο να προφέρει!

Το σκεπτικό της είναι ότι οι σύντομες ετικέτες συστατικών με απλές στην προφορά λέξεις είναι συνήθως μια ένδειξη πως πρόκειται για πιο υγιεινά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. “Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι λιγότερο θρεπτικά και η κατανάλωση τους προκαλεί -μεταξύ άλλων- διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και γνωστική έκπτωση”.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ισχύει αυτό, καθώς πολλά συστατικά, όπως η Kombucha (κομπούτσα), για παράδειγμα είναι από μόνα τους δύσκολα στην προφορά, παρά τα υγιεινά χαρακτηριστικά τους.

Η διατροφολόγος Cording, αν και δεν σχολιάζει κάτι ως προς αυτό, αναφέρει πως υπάρχουν πράγματι μερικές εξαιρέσεις ως προς αυτόν τον “γλωσσικό” κανόνα.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ως εξαίρεση τον χυμό φρούτων. Αν και τα συστατικά του είναι λίγα και προφέρονται εύκολα, ακόμα και αν είναι 100% φυσικός δεν θεωρείται υγιεινός, επειδή έχει πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα.

Έχοντας, λοιπόν, τις παραπάνω πληροφορίες, ας δούμε μερικά προϊόντα παντοπωλείου, ευρέως διαθέσιμα σε καταστήματα λιανικής και ας δούμε πόσα υγιεινά συστατικά περιέχουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο