Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη ποσότητα από συγκεκριμένα τρόφιμα όσο μεγαλώνουμε.
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, το σώμα μας και οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν. Γι’ αυτό είναι λογικό να χρειαζόμαστε περισσότερη ποσότητα από συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς μεγαλώνουμε.
Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τα επίπεδα ενέργειας καθώς μεγαλώνουμε, εξηγεί η Kimberly Gomer, πιστοποιημένη διαιτολόγος και πρώην διευθύντρια του τμήματος διατροφής στο Pritikin Longevity Center.
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν επίσης να αποτελέσουν κλειδί για την πρόληψη ασθενειών. «Ο σημαντικότερος παράγοντας όλων των ασθενειών, είτε πρόκειται για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία ή άνοια, μπορεί να έχει τις ρίζες του στη φλεγμονή», δήλωσε η Gomer.
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά αυτή η φλεγμονή στο σώμα μας φαίνεται να εντείνεται καθώς μεγαλώνουμε, δημιουργώντας ασθένειες και δυσφορία. Η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής, μαζί με την εξάλειψη των φλεγμονωδών τροφών, είναι το κλειδί για τη διατήρηση εκπληκτικής σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς μεγαλώνουμε».
Αν ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, η ειδικός προτείνει να επιλέξετε λιπαρές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, δηλαδή σολομό. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία είναι μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν να τα περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να ενισχύσουν την πρόσληψη ωμέγα-3, η οποία υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τη φλεγμονή.
Η Gomer πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για τη διατήρηση των μυών και τη δύναμη και υγιή λιπαρά για τις ορμόνες και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. «Καθώς μεγαλώνουμε, φυσιολογικά θα χάσουμε μυϊκή μάζα, καθώς αν δεν τους χρησιμοποιούμε, τους χάνουμε. Πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν στη ζωή μας όπου γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι και λιγότερο κινητοποιημένοι για να χτίσουμε και να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα.»
«Όλα τα κύτταρά μας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών μας κυττάρων, χρειάζονται υγιή λίπη για να λειτουργήσουν. Όταν δεν τα παρέχουμε, μπορεί να έχουμε σωματικά και γνωστικά προβλήματα».
Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας
Ενώ η αύξηση των πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπαρών είναι καλή ιδέα καθώς μεγαλώνετε, τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο ή το σπανάκι, είναι επίσης έξυπνες προσθήκες, ειδικά αν δεν τρώτε πολλά από αυτά τώρα. Τα φυλλώδη χόρτα είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και άλλα αντιοξειδωτικά. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, όπως το φολικό οξύ, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τέλος, τα ρόδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης και περιέχουν μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται ελλαγιτανίνες. Αυτές μετατρέπονται σε κάτι που ονομάζεται ουρολιθίνη Α από τα βακτήρια του εντέρου σε μερικούς ανθρώπους και έχει αποδειχθεί ότι η ουρολιθίνη Α αντισταθμίζει ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μυών.
Τα ρόδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, προάγει την πληρότητα και προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.