Μπορείτε να το μαντέψετε;
Το ξύδι που θα επιλέξετε, μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο από νοστιμιά στη σαλάτα σας, καθώς θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.
Στην πραγματικότητα, ένα υποτιμημένο ξύδι μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να μειώσει τη χοληστερόλη καθώς και την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου και αυτό είναι το ξύδι από κόκκινο κρασί.
Σίγουρα, όλα τα ξύδια μπορεί να προσφέρουν πλεονεκτήματα για την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science σημείωσε ότι τα ξύδια γενικά έχουν αντικαρκινικές και χοληστερινοκατασταλτικές επιδράσεις.
Γιατί, λοιπόν, το ξύδι από κόκκινο κρασί να ξεχωρίζει σε σχέση με τη χοληστερόλη και τον καρκίνο; Η απάντηση προέρχεται από το βασικό συστατικό του, το κόκκινο κρασί. Δεδομένου ότι το ξύδι από κόκκινο κρασί ξεκινά ως κόκκινο κρασί, τα δύο μοιράζονται ορισμένα διατροφικά στοιχεία, κυρίως τη ρεσβερατρόλη, μια δυνητικά προστατευτική ένωση.
Αν και η διαδικασία ζύμωσης που μετατρέπει το κόκκινο κρασί σε ξύδι από κόκκινο κρασί μειώνει την ποσότητα της ρεσβερατρόλης στο τελικό προϊόν, κάποια ρεσβερατρόλη επιβιώνει. Και σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biomedicines, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Αλλά η ρεσβερατρόλη δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό του ξυδιού κόκκινου κρασιού που το καθιστά ένα δυνητικά λειτουργικό τρόφιμο.
Το οξικό οξύ, ένα υποπροϊόν της ζύμωσης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πιθανή ικανότητα του ξυδιού από κόκκινο κρασί να μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη. Δεδομένου ότι όλα τα ξύδια περιέχουν οξικό οξύ, αξίζει να εξεταστούν κλινικές διερευνήσεις της σχέσης οποιουδήποτε ξυδιού με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης μέσω της παρέμβασης στο οξικό οξύ.
Ενδεικτικά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare διερεύνησε την επίδραση του μηλόξυδου στη χοληστερόλη σε ενήλικες συμμετέχοντες με διαβήτη. Μετά την καθημερινή λήψη ξυδιού για οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, προφανώς λόγω του τρόπου με τον οποίο το οξικό οξύ αναστέλλει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ένζυμα συνθέτουν λίπος μέσα στο σώμα με βάση προηγούμενες μελέτες σε ζώα.