Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χουρμάδες: Τα απίστευτα οφέλη από την κατανάλωσή τους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧουρμάδες: Τα απίστευτα οφέλη από την κατανάλωσή τους
spot_img

Οι χουρμάδες είναι μία από τις καλύτερες τροφές λόγω των πολυάριθμων οφελών τους για την υγεία. Ο φοίνικας (Phoenix Dactylifera L.) καλλιεργείται ευρέως σε ζεστές, ξηρές τοποθεσίες, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αποτελεί βασική τροφή για γενιές, ενώ έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Διατροφική αξία

Οι χουρμάδες είναι μια φυσική δεξαμενή σακχάρων όπως η σακχαρόζη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Οι φρέσκοι χουρμάδες έχουν περίπου 157 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και οι ξηροί χουρμάδες έχουν περισσότερες από 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Οι χουρμάδες περιλαμβάνουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ακατέργαστων φυτικών ινών, λιπιδίων και αντιοξειδωτικών εκτός από την υψηλή φυσική περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, καθιστώντας τα ένα λειτουργικό τρόφιμο με σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκοί και περιέχουν μεταξύ 50 και 88 τοις εκατό του συνολικού βάρους τους ανάλογα με την ποικιλία, το στάδιο ωρίμανσης και τη συνολική περιεκτικότητα σε υγρασία.

Τα κυρίαρχα σάκχαρα στους χουρμάδες είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που αποτελούν τα δύο τρίτα της συνολικής περιεκτικότητας σε σάρκα. Το νερό αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του συνόλου της σάρκας και η υπόλοιπη (μικρή) ποσότητα είναι διαιτητικές ίνες. Πρωτεΐνες, λιπίδια, ακατέργαστες φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη Β) και τανίνες είναι επίσης άφθονα στους χουρμάδες. Οι χουρμάδες έχουν σημαντικό θρεπτικό περιεχόμενο και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου.

Η σάρκα του χουρμά περιέχει μεταξύ 0,2 και 0,5% λάδι, ενώ ο σπόρος ή το κουκούτσι περιέχει 7,7-9,7%. Τα κύρια ακόρεστα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν παλμιτολεϊκό, ελαϊκό, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ. Η συγκέντρωση ελαϊκού οξέος των σπόρων χουρμά κυμαίνεται μεταξύ 41,1% και 58,8%, καθιστώντας τους πιθανή πηγή ελαϊκού οξέος.

Οι χουρμάδες περιέχουν 23 διαφορετικούς τύπους αμινοξέων, μερικά από τα οποία λείπουν από δημοφιλή φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια και τα μήλα. Σε αυτά υπάρχει επίσης μικρή ποσότητα βιταμίνης C, βιταμίνης Β(1) θειαμίνης, Β(2) ριβοφλαβίνης, νικοτινικού οξέος (νιασίνη) και βιταμίνης Α.

Ταξινόμηση

Οι χουρμάδες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες με βάση την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Οι χουρμάδες της πρώτης κατηγορίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη (40-65%). Αυτά έχουν περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη 20-40% και περιεκτικότητα σε νερό 10-25%. Οι χουρμάδες της δεύτερης κατηγορίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη (40-75%) αλλά χαμηλή σε σακχαρόζη (10-35%).

Οι χουρμάδες της τρίτης κατηγορίας έχουν περιεκτικότητα σε νερό 10-35%, περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη 65-90%, και περιεκτικότητα σε σακχαρόζη 0-10%. Οι χουρμάδες από την τέταρτη κατηγορία έχουν πολύ νερό μέσα τους (35-65%). Αυτά έχουν περιεκτικότητα 35-37% σε γλυκόζη και φρουκτόζη, και δεν έχουν σακχαρόζη.

Χουρμάδες – αναλογία ορυκτών

Οι χουρμάδες είναι μια καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, χαλκού και σεληνίου, μεταξύ άλλων μετάλλων. Μια μερίδα 100g χουρμάδων παρέχει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για αυτά τα μέταλλα. Οι χουρμάδες περιέχουν μέτριες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και μαγγανίου και 100 γραμμάρια χουρμάδων μπορούν να παρέχουν περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης αυτών των στοιχείων. Οι χουρμάδες είναι ιδανικοί για ασθενείς με υπέρταση, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το βόριο, το κάλιο, ο φώσφορος, το νάτριο και ο ψευδάργυρος είναι μερικά από τα άλλα μέταλλα και άλατα που βρίσκονται σε ποικίλες ποσότητες.

Επιπλέον, οι σπόροι περιέχουν ποικίλες ποσότητες αλουμινίου, καδμίου, χλωρίου, μολύβδου και θείου. Οι χουρμάδες περιέχουν στοιχειακό φθόριο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των δοντιών υγιή και τα προστατεύουν από ασθένειες. Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης σελήνιο, ένα μέταλλο που θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική λειτουργία.

Φυτοχημικά σε χουρμάδες

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των φρούτων αποδίδονται σε φυτοχημικά, τα οποία είναι βιοενεργά μη θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε συνδυασμό με δευτερογενείς φυτικούς μεταβολίτες ή βασικά κυτταρικά συστατικά.

Οι ερευνητές και οι γιατροί ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα φυτοχημικά λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, των ιδιοτήτων μείωσης της χοληστερόλης και άλλων πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι λιγνίνες, οι τανίνες και οι στερόλες είναι μερικά από τα βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φρούτα του χουρμά.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μικρή έρευνα σχετικά με την πλήρη αναγνώριση, τον χαρακτηρισμό και τον ποσοτικό προσδιορισμό των φυτοχημικών στις διάφορες φάσεις ωρίμανσης των καρπών. Η ποσότητα και η περιεκτικότητα σε φυτοχημικά που βρίσκονται στους καρπούς χουρμά ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία, το στάδιο ωρίμανσης, την αποθήκευση, την επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, την ενυδάτωση, τις αναλυτικές ρυθμίσεις και τη γεωγραφική προέλευση των χουρμαδιών.

Μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία

Οι φοίνικες της χουρμαδιάς ταΐζουν τους ανθρώπους ως πηγή ενέργειας, διατροφικής ασφάλειας και υγιεινών καρπών τα τελευταία 5000 χρόνια στις χειρότερες κλιματικές συνθήκες. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία των φρούτων χουρμά. Η μαλακή, εύπεπτη σάρκα και οι απλοί υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η δεξτρόζη συνθέτουν τους φρέσκους χουρμάδες.

Όταν καταναλώνονται, αναπληρώνουν γρήγορα ενέργεια και τονώνουν τον οργανισμό. Οι τανίνες, ένας τύπος φλαβονοειδούς πολυφαινολικού αντιοξειδωτικού που προάγει την υγεία, έχουν αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαιμορραγικές (αποτρέπει την εύκολη αιμορραγία) επιδράσεις.

Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και άλλες βιολογικές δομές από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ριζών ελεύθερων οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση χουρμάδων έχει αναφερθεί ότι παρέχει κάποια προστασία από κακοήθειες του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παγκρέατος. Η ζεα-ξανθίνη προστατεύει από την εκφύλιση της ωχρλας κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία , η οποία είναι κοινή στους ηλικιωμένους. Το κάλιο είναι απαραίτητο συστατικό των υγρών των κυττάρων και του σώματος, βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας έτσι από το εγκεφαλικό και τη στεφανιαία νόσο.

Οι χουρμάδες έχουν αντιμυκητιακά, αντιβακτηριακά και αντι-ιικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ικανότητα να αποτρέπουν χρόνιες φλεγμονές και άλλες διαταραχές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικά συστατικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και φαινολικά, οι χουρμάδες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπερασματικά οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντική τροφή στην ανθρώπινη διατροφή και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή λόγω του μοναδικού διατροφικού τους περιεχομένου. Οι χουρμάδες περιλαμβάνουν μια ποικιλία λειτουργικών και βιοδραστικών ουσιών όπως καροτενοειδή, ανθοκυανίνες, φαινολικές ουσίες, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, που όλες έχουν αντικαρκινικά, κατά του έλκους, αντιμικροβιακά και ανοσοτροποποιητικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι χουρμάδες θεωρούνται ως θρεπτική και λειτουργική τροφή. Σε σύγκριση με την κανονική διατροφή, λίγοι χουρμάδες μπορούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές μας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  • Amira A. Ayad, Leonard L. Williams, Deiaa A. Gad El-Rab, Raphael Ayivi, Heather L. Colleran, Sulaiman Aljaloud & Salam A. Ibrahim | Fatih Yildiz (Εκδότης κριτικής) (2020) Μια ανασκόπηση της χημικής σύνθεσης, των θρεπτικών πλεονεκτημάτων και των πλεονεκτημάτων για την υγεία των χουρμάδων για την πιθανή χρήση τους σε μπάρες ενεργειακής διατροφής για αθλητές, Cogent Food & Agriculture, 6:1, DOI: 10.1080/23311932.2020.18093
  • Nasir MU, Hussain S, Jabbar S, Rahid F, Khalid N, Mehmood A. (2015). Ανασκόπηση σχετικά με το θρεπτικό περιεχόμενο, τις λειτουργικές ιδιότητες και τις φαρμακευτικές δυνατότητες των χουρμάδων. Sci Lett,3(1):17-22.
  • Jain, M., S. (2013). Οφέλη για την υγεία του φοίνικα: φυτοχημικά και οι λειτουργίες τους. [σε απευθείας σύνδεση] Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/42985/Jain._Health_benefits.pdf?sequence=2

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα