Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χυμός τουρσί: Το μυστικό του Carlos Alcaraz και των αθλητών τένις για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧυμός τουρσί: Το μυστικό του Carlos Alcaraz και των αθλητών τένις για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών
spot_img

Πολλοί είναι οι αθλητές τένις ανά ον κόσμο που ισχυρίζονται πως ο χυμός τουρσί βοηθά στη μείωση του κινδύνου απόκτησης μυϊκών κραμπών.

Για όσους λατρεύουν το τένις, σίγουρα θα γνωρίζουν τον Carlos Alcaraz, ο οποίος πρόσφατα νίκησε τον  τέσσερις φορές πρωταθλητή Novak Djokovic,  κερδίζοντας τον νικητήριο τίτλο στο πρωτάθλημα Wimbledon.

 Κάποιοι αναρωτιούνται πώς ο νεαρός αθλητής ξεπέρασε τους προηγούμενους τραυματισμούς καθώς αγωνίστηκε με έντονες κράμπες στα πόδια και ηττήθηκε από τον Djokovic μόλις τον περασμένο μήνα στο Γαλλικό Όπεν. Η απάντηση φέρεται να κρύβεται στον χυμό από τουρσί.

Πολλοί είναι οι αθλητές τένις ανά ον κόσμο που ισχυρίζονται πως ο χυμός τουρσί τους έχει βοηθήσει στις μυϊκές κράμπες. Αλλά είναι αυτό πράγματι αλήθεια;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο eatingwell.com, περίπου 0,1 λίτρα χυμού τουρσί από την εταιρεία The Pickle Juice Company περιέχουν μηδενικές ποσότητες θερμίδων, ολικού λίπους, ζάχαρης και πρωτεΐνης, αλλά 0,029 γραμμάρια καλίου και 0,342 γραμμάρια νατρίου.

Ο χυμός τουρσί είναι γεμάτος ηλεκτρολύτες, όπως εν προκειμένω είναι το νάτριο και το κάλιο, οι οποίοι μειώνουν τον κίνδυνο οι μυϊκές κράμπες να εξελιχθούν σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition το 2021, που παρατίθεται στο eatingwell.com. Μάλιστα, η ίδια μελέτη απέδειξε πως ο χυμός αυτός είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός στην πρόληψή τους και από το νερό. Βέβαια, διευκρινίζεται πως ο χυμός τουρσί δεν θα ανακουφίσει απαραίτητα τις ήδη υπάρχουσες μυϊκές σας κράμπες, παρά μόνο τις προλαμβάνει.

Προσέχουμε, όμως, ότι από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι εμπεριέχονται σε μια ποσότητα 0,1 λίτρου 0,342 γραμμάρια νατρίου, τα οποία συνιστούν σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η πλειοψηφία των ειδικών υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα που ενέχει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ειδικά σε ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη γυμναστική και χρειάζονται πολλή ενυδάτωση.

Έτσι, ακόμα και ο «θαυματουργός» χυμός τουρσί δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για τις κράμπες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πέραν από τους γνωστούς κινδύνους στην υγεία με τους οποίους έχει συνδεθεί το υπερβολικό αλάτι, όπως είναι η νεφρική νόσος και οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί σε πιο άμεσες παρενέργειες να προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο έντονη δίψα και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οπότε, αν και ο χυμός τουρσί δύναται πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών, ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσει κανείς και άλλους ηλεκτρολύτες, τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο και γιαούρτι, τα οποία οι επιστήμονες έχουν επίσης αναδείξει ως βοηθητικά για τις κράμπες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα