Οι ερευνητές βρήκαν τη δίαιτα «μακροζωίας» που μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, αποφάσισαν να κατασταλάξουν στο ποια δίαιτα αποτελεί το κλειδί για μια μακρά και υγιεινή ζωή. Μελέτησαν, λοιπόν τα δεδομένα ενός αιώνα και εντρύφησαν σε εκατοντάδες άλλες μελέτες. Τι ανακάλυψαν;
Με μια πρώτη ματιά, οι δίαιτες πλούσιες σε όσπρια ή πράσινα λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορούν να προσθέσουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Σε επιπρόσθετα ευρήματα, άνθρωποι που περιλαμβάνουν στις δίαιτές τους κι άλλα λαχανικά, ψάρια και μαύρη σοκολάτα, ενώ αποφεύγουν το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και περιορίζουν το λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά συμβάλλουν εξίσου στο να ζήσουν περισσότερο. Βοηθούν, επίσης, ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε 12 ώρες την ημέρα και οι πολλές και σύντομες περίοδοι νηστείας κάθε χρόνο. Όλα αυτά μαζί μπορεί να προσθέσουν ως και 10 χρόνια ζωής σε κάθε άνθρωπο που τα υιοθετεί.
Αυτές οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν συσχετιστεί και με μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας που μειώνουν χρόνια ζωής, όπως η άνοια και ο διαβήτης τύπου 2. Η μέθοδος των ερευνητών περιελάμβανε τη σύγκριση πάνω από 100 μελετών με δικές τους και την ανάλυση δημοφιλών διαιτών, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των συνολικών θερμίδων, της κετογονικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, της χορτοφαγικής και vegan δίαιτας και της μεσογειακής διατροφής. Εξέτασαν, επίσης, διάφορες μορφές νηστείας ή την πλήρη αποφυγή φαγητού για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Τα χαρακτηριστικά της βέλτιστης δίαιτας που κάνει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο φαίνεται να είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λίπη για την κάλυψη περίπου του 30% των ενεργειακών αναγκών, όπως έδειξαν τα δεδομένα. Επιπλέον, ένας πενθήμερος κύκλος νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, της αρτηριακής πίεσης και άλλων μετρήσεων υγείας που σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους ασθενειών.
Η δίαιτα μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται σε άτομα με βάση το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τη γενετική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και την απώλεια άλιπης μάζας σώματος που σχετίζεται με τη γήρανση. Πριν ξεκινήσει, λοιπόν, κανείς μια τέτοια δίαιτα, πρέπει πρώτα να πάρει τη γνώμη ενός ειδικού.