Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα vs Γιαούρτι: Ποιο είναι πιο θρεπτικό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓάλα vs Γιαούρτι: Ποιο είναι πιο θρεπτικό
spot_img

Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες και πιο υπερτερεί σε θρεπτικά συστατικά.

    Είτε είναι γιαούρτι με φρούτα, είτε χαμηλών λιπαρών, είτε πλήρες, ακόμα και επιδόρπιο γιαουρτιού, αυτό το ζωικό προϊόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής, καθώς μεταξύ άλλων είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Το ίδιο συμβαίνει και με το γάλα, ωστόσο δεν μπορεί να καταναλωθεί με τόσους πολλούς τρόπους όπως το γιαούρτι. Παρά την από κοινού περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο όμως, είναι στο ίδιο επίπεδο διατροφικά ή υπάρχει κάποιο που θεωρείται πιο υγιεινό; Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

   Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των Ηνωμένων Πολιτειών, και τα δυο προϊόντα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Όμως το γάλα διαθέτει περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακες από το γιαούρτι, ωστόσο λιγότερες θερμίδες. Έχουν και τα δυο παρόμοια επίπεδα βιταμινών, με το γάλα να υπερτερεί κατά πολύ σε βιταμίνες Α και D, ενώ όσον αφορά τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β το γιαούρτι υπερτερεί.

   Πιο αναλυτικά, στα 100γρ το γάλα έχει 50 θερμίδες και το γιαούρτι έχει 61. Τόσο το γάλα όσο και το γιαούρτι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, με το πρώτο να έχει 4,8γρ και το γιαούρτι έχει 4,7γρ. Οι υδατάνθρακες και στα δυο προϊόντα είναι από 100% ζάχαρη. Περιέχουν παρόμοιες ποσότητες ζάχαρης, με το γάλα να έχει 5,1γρ. και το γιαούρτι έχει 4,7γρ. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, το γάλα έχει 3,3γρ. και το γιαούρτι 3,5 γρ. Ως προς το λίπος, και τα δυο διαθέτουν παρόμοια επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης, με το γάλα να διαθέτει 1,3γρ. και 8γρ ενώ το γιαούρτι 2,1γρ. 

Όσον αφορά τα ακόρεστα λιπαρά βέβαια, έχουν και τα δυο εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αξιοσημείωτη διαφορά στην βιταμίνη Α και στην D, που το γάλα διαθέτει διπλάσια ποσότητα στη μια και 23 φορές περισσότερη στην άλλη. Στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τόσο το γάλα όσο και το γιαούρτι περιέχουν σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12, με ένα μικρό προβάδισμα στο γιαούρτι. Ακόμη και τα δυο περιέχουν παρόμοιες ποσότητες σιδήρου και καλίου με το γάλα έχει 0,02 mg ανά 100 γραμμάρια και το γιαούρτι 0,05 mg, και 140 mg έναντι 155 mg, αντίστοιχα.

    Συνεπώς δεν θα λέγαμε πως κάποιο από τα δυο είναι πιο υγιεινό από το άλλο, καθώς κάπου υπερτερούν και κάπου χάνουν. Σε γενικές γραμμές όμως είναι και τα δυο πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες, ενώ είναι επίσης καλές πηγές λιπαρών λόγω της ζωικής τους προέλευσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο