Πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έριξε φως στις βασικές διατροφικές προτιμήσεις των ανθρώπων, υποδεικνύοντας ότι οι επιλογές μας μπορεί να είναι πιο έξυπνες από ό,τι πιστεύαμε.
Οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή ικανότητα να κάνουν βέλτιστες διατροφικές επιλογές, αν και αυτό παρεμποδίζεται από τις γεύσεις που χρησιμοποιούνται σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν έναν αιώνα που δείχνει τη σημασία της διατροφικής νοημοσύνης.
Προηγουμένως, η υπόθεση της ασυνείδητης επιλογής για κατανάλωση τροφής, βασιζόταν στην πρόσληψη ενέργειας και την επιθυμία για μια διαφοροποιημένη διατροφή. Αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη διαψεύδεται από τη νέα μελέτη που αποδεικνύει ότι οι επιλογές είναι πολύ πιο ενστικτώδεις.
Τεχνητές γεύσεις που “χτυπούν” τα φυσικά ένστικτα
Είναι γεγονός πως η βιομηχανία τροφίμων προσθέτει γεύσεις και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γρήγορων και ανθυγιεινών τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιορίσουν το φυσικό ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι στην επιλογή των σωστών θρεπτικών συστατικών για τον εαυτό τους, όπως αναφέρει το Nutrition Insight
Η παχυσαρκία έχει τραβήξει την προσοχή τόσο των κυβερνήσεων όσο και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, με τις εκκλήσεις προς τη βιομηχανία να μην έχουν ανταπόκριση, καθώς οι εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα θρεπτικά “σημάδια“
Ο Jeff Brunstrom, ο κύριος συγγραφέας και καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, περιγράφει τα αποτελέσματα ως «σημαντικά και εκπληκτικά».
Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν ανθρώπινη διατροφική νοημοσύνη. Ωστόσο, έχει βρεθεί σε ζώα όπως τρωκτικά και πρόβατα.
Η μελέτη είχε ως στόχο να αποδείξει το ανανεωμένο βάρος της έρευνας που διεξήχθη το 1930, όπου 15 μωρά ήταν σε θέση να επιλέξουν μόνος τους ανάμεσα σε 33 τρόφιμα που θα ήθελαν να καταναλώσουν. Όλα τα παιδιά πέτυχαν διατροφική σοφία, καθώς όλα επέλεξαν διαφορετικούς συνδυασμούς τροφίμων, αλλά διατήρησαν ένα καλό θρεπτικό προφίλ.
Λόγω της φύσης του πειράματος και των ηθικών ανησυχιών, η μελέτη δεν αναπαρήχθη ποτέ. Η ερευνητική ομάδα άλλαξε την προσέγγιση, όχι για να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των συμμετεχόντων, αλλά και να καλύψει το κενό γνώσης. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν εικόνες από ζεύγη φρούτων και λαχανικών για να κάνουν τις προτιμήσεις τους.
Το δείγμα περιείχε 128 άτομα και διεξήχθησαν δύο πειράματα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι συνδυάζουν γεύματα για να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν ως στόχο να είναι σημαντικά για την επιστήμη και τις κυβερνήσεις, καθώς προκαλεί τους υπάρχοντες παράγοντες επιλογής τροφίμων.