Ποιες είναι οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη;
Αν και το αλκοόλ έχει επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με μερικές προφυλάξεις και προσεκτική διαχείριση, τα άτομα με διαβήτη μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα ποτό. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για τα άτομα με διαβήτη να εγκαταλείψουν το αλκοόλ απλώς και μόνο λόγω του διαβήτη τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Διαβήτη.
Υπάρχουν επίσης υποκατάστατα οινοπνεύματος για όσους απέχουν. Στην πραγματικότητα, οι οδηγίες για το αλκοόλ σε άτομα με διαβήτη είναι οι ίδιες με αυτές του γενικού πληθυσμού.
Ποιες είναι οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη;
Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι δύο μονάδες για τις γυναίκες και τρεις μονάδες για τους άνδρες. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε πόσες μονάδες περιέχει ένα ποτό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ποτήρι κρασί θα αποτελείται από δύο μονάδες και μια πίντα μπύρας μπορεί ακόμη και να φτάσει σε τρεις μονάδες.
Πόσο αλκοόλ περιέχουν συνήθως τα ποτά;
Εάν έχετε διαβήτη και αναρωτιέστε πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνετε, αξίζει να διαβάσετε την ακόλουθη λίστα για να δείτε πόσο αλκοόλ περιέχεται σε κάθε τύπο ποτού.
Μία μονάδα:
- Περίπου 240ml μπύρας, lager ή μηλίτη τυπικής περιεκτικότητας σε αλκοόλη
- 1 σφηνάκι (50ml) σέρι ή βερμούτ
- 1 σφηνάκι αλκοολούχου ποτού (25 ml), π.χ. τζιν, βότκα ή ουίσκι.
Αν έχω διαβήτη μπορώ να πιω ως συνήθως;
Σχεδόν. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το αλκοόλ.
Η πρόσληψη αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Εάν ο διαβήτης σας είναι ήδη υπό έλεγχο, μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι εντάξει είτε πριν, κατά τη διάρκεια ή σύντομα μετά από ένα γεύμα.
Ακόμα και αν έχετε ένα ποτό, αυτό μπορεί να μην επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Τι πρέπει να προσέχω όταν πρόκειται για διαβήτη και αλκοόλ;
Αποφύγετε την κατανάλωση με άδειο στομάχι, καθώς αυτό θα αυξήσει γρήγορα την ποσότητα αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας. Επίσης, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τη συνεχή κατανάλωση αλκοόλ και μην αντικαθιστάτε ποτέ το αλκοόλ με τα γεύματά σας. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Πώς θα επηρεάσει το αλκοόλ τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μου;
Διαφορετικά αλκοολούχα ποτά θα έχουν και διαφορετικές επιπτώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας Εξαρτάται επίσης από το πόσο πίνετε. Ένα μόνο αλκοολούχο ποτό (ένα μπουκάλι μπύρας 330ml, ένα μεσαίο ποτήρι κρασί) μπορεί να μην έχει τεράστια επίδραση στο συνολικό σάκχαρο στο αίμα σας.
Εάν καταναλώσετε περισσότερο από ένα ποτό, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά θα τείνουν να αυξήσουν αρχικά το σάκχαρο στο αίμα σας.
Συνήθως οι μπύρες, τα κρασιά, τα σέρι και τα λικέρ θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, το αλκοόλ αναστέλλει τη μετατροπή πρωτεϊνών σε γλυκόζη από το ήπαρ, πράγμα που σημαίνει ότι διαφεύγετε μεγαλύτερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα σάκχαρα στο αίμα σας. Εάν έχετε μια σειρά από αυτά τα ποτά, μπορείτε να περιμένετε να δείτε μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα ακολουθούμενη από μια σταθερή πτώση αρκετές ώρες αργότερα, συχνά ενώ κοιμάστε. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ινσουλίνη, ειδικότερα, πρέπει επομένως να είναι επιφυλακτικοί με την υπογλυκαιμία.
Κάθε άτομο θα έχει μια ελαφρώς διαφορετική αντίδραση στα αλκοολούχα ποτά, οπότε αξίζει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε αυτό.
Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα με διαβήτη;
Το να πίνεις πολύ αλκοόλ είναι επικίνδυνο για τον καθένα. Ωστόσο, με μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή υπογλυκαιμία.
Ορισμένες πηγές (συμπεριλαμβανομένου του Diabetes UK) συμβουλεύουν αυστηρή διαχείριση υδατανθράκων, εάν έχει καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο, η αποφυγή αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι η καλύτερη λύση.
Θα έχω μια υπογλυκαιμία αν μεθύσω;
Τα συμπτώματα της μέθης μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με μια υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνη σύγχυση.
Επιπλέον, εάν έχετε πιει πολύ, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας για έως και 16 ώρες (ή ακόμα περισσότερο) αφού έχετε σταματήσει να πίνετε.
Η στενή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη σας σε αυτή την κατάσταση.
Ποιοι άλλοι κίνδυνοι συνδέονται με το αλκοόλ για τα άτομα με διαβήτη;
Η κατανάλωση αλκοόλ σε υψηλές ποσότητες τακτικά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες και επομένως μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη νευροπάθεια αυξάνοντας τον πόνο και το μούδιασμα.
Οι χαμηλοί υδατάνθρακες και τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπορεί να είναι καλύτερα από το κανονικό αλκοόλ, αλλά οι κίνδυνοι πρέπει ακόμα να ληφθούν υπόψη. Συχνά το αλκοόλ αναμιγνύεται με ανθρακούχα, ζαχαρούχα ποτά που μπορούν να επηρεάσουν τα σάκχαρα του αίματος.
Τελικά, να πιω ή όχι;
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Λίγο αλκοόλ, ειδικά κόκκινο κρασί, μπορεί ακόμη και να προσφέρει οφέλη για την υγεία… όχι ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιεις. Μέτρον άριστον!