Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών – Νέα μελέτη του Harvard

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης: Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών - Νέα μελέτη του Harvard
spot_img

Τι μπορεί να προκαλέσει κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα αναψυκτικού – Ανάλυση ευρημάτων από 12.700 διαβητικούς.

Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (SSBs) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Harvard TH Chan της Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από την άλλη, η κατανάλωση ποτών όπως ο καφές , το τσάι, το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών και το σκέτο νερό συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την κατανάλωση διαφορετικών ποτών μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Ενώ πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ποτών και τα αποτελέσματα της υγείας, όπως η καρδιομεταβολική υγεία, η αλλαγή βάρους και η θνησιμότητα, αυτές οι μελέτες ήταν κυρίως μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

«Τα ποτά είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και η ποιότητα μπορεί να ποικίλλει πάρα πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Qi Sun , αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας . «Τα άτομα που ζουν με διαβήτη μπορεί να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση υγιεινών ροφημάτων — αλλά τα δεδομένα ήταν λίγα. Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στην κάλυψη αυτού του κενού γνώσης και μπορεί να ενημερώσουν τους ασθενείς και τους φροντιστές τους σχετικά με τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη».

Οι ερευνητές ανέλυσαν κατά μέσο όρο δεδομένα υγείας 18,5 ετών από 9.252 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurse’s Health και 3.519 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι όλοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 στην αρχή ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια η μελέτη. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν SSBs (συμπεριλαμβανομένων αναψυκτικών, φρουτοχυμών και λεμονάδας), ροφήματα με γλυκαντικά (ASB), χυμούς φρούτων, καφέ, τσάι, γάλα αγελάδας με χαμηλά λιπαρά, αγελαδινό γάλα με πλήρη λιπαρά γάλα και σκέτο νερό.

Τα ευρήματα έδειξαν υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τακτικά SSB: Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ενός SSB συσχετίστηκε με 8% υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Αντίστροφα, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο μειώθηκαν μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τακτικά πιο υγιεινά ποτά όπως καφέ, τσάι, γάλα αγελάδας χαμηλών λιπαρών ή/και σκέτο νερό.

Η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας ενός SSB με μια μερίδα καφέ συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, τσάι με 16% και 24% χαμηλότερο κίνδυνο, σκέτο νερό με 16% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο και αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών με 12% και 19% χαμηλότερο κίνδυνο. Η κατανάλωση ASB συσχετίστηκε επίσης με πιο υγιεινά αποτελέσματα, αλλά όχι τόσο όσο η κατανάλωση χωρίς γλυκαντικά:

«Οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί σχετικά με το πώς διατηρούνται ενυδατωμένοι», είπε ο Sun. «Η μετάβαση από ποτά με ζάχαρη σε πιο υγιεινά ποτά θα φέρει οφέλη για την υγεία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο The BMJ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο