Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το γάλα Α2

spot_img

Τι ακριβώς σημαίνει η πρωτεΐνη Α2 σε προϊόντα γάλακτος που υπάρχουν και στην Ελλάδα;

   Ποιες διάφορες τα προϊόντα γάλακτος Α2 με τα κοινά γαλακτοκομικά; Είναι υγιεινά; Επί του θέματος τοποθετήθηκε στο EatingWell, η βραβευμένη διαιτολόγος και συγγραφέας τριών βιβλίων με μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή,  Lauren Manaker.

  Το γάλα είναι αναμφισβήτητα από τα πολυτιμότερα αγαθά, με μια πληθώρα θρεπτικά συστατικά, καθοριστικά και για την ανάπτυξη των οστών. Ωστόσο για ορισμένους, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά δυσφορία, λόγω μιας πρωτεΐνης. Έτσι οι παραγωγοί πραγματοποίησαν μια μικρή παραλλαγή όσον αφορά την πρωτεΐνη του ροφήματος.  

    Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος είναι οι δύο κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα, με την καζεΐνη να αποτελεί περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition. Αρκετές αγελάδες παράγουν γάλα που περιέχει δύο τύπους βήτα-καζεΐνης, που ονομάζονται βήτα-καζεΐνη Α1 και βήτα-καζεΐνη Α2. Και οι δύο ποικιλίες αυτής της πρωτεΐνης είναι γεμάτες με αμινοξέα και μπορούν να θρέψουν τον οργανισμό μας. Αλλά για μερικούς, η κατανάλωση γάλακτος με καζεΐνη Α1 μπορεί να τους επιφέρει γαστρεντερική αναταραχή, λόγω ορισμένων πεπτιδίων που παράγονται κατά την πέψη αυτής της πρωτεΐνης.

  Το γάλα Α2 είναι παρόμοιο με το παραδοσιακό γάλα, καθώς προέρχεται από αγελάδες, περιέχει λακτόζη και είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, ωστόσο είναι απαλλαγμένο από την δυνητικά ενοχλητική βήτα-καζεΐνη Α1. Το αποτέλεσμα είναι τα γαλακτοκομικά Α2, να προσφέρουν ευκολότερη πέψη σε ορισμένους ανθρώπους. Ουσιαστικά η μόνη διαφορά μεταξύ του κανονικού γάλακτος και του Α2 είναι η έλλειψη της πρωτεΐνης βήτα-καζεΐνη Α1, στο δεύτερο. Έτσι και τα δυο δεν είναι καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στον όρο γάλακτος.

   Τόσο το ένα γάλα όσο και το άλλο, διαθέτουν τιςίσες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, που σημαίνει ότι το ένα δεν φαίνεται να έχει διατροφικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Σύμφωνα μάλιστα με την ανασκόπηση του 2021, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα καρδιαγγειακό πλεονέκτημα στην επιλογή γάλακτος Α2 έναντι του κανονικού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα