Νέα κλινική μελέτη αναδεικνύει την υπεροχή της διαλειμματικής νηστείας έναντι του θερμιδικού περιορισμού.
Η διαλειμματική νηστεία 4:3 αναδεικνύεται ως πιο αποδοτική στρατηγική απώλειας βάρους συγκριτικά με τον καθημερινό θερμιδικό περιορισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine. Η μελέτη, διάρκειας 12 μηνών, ανέδειξε την υπεροχή της νηστείας τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση καρδιομεταβολικών δεικτών.

Η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σε συνεργασία με άλλους φορείς, με τη συμμετοχή 165 ενηλίκων με υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μία που ακολούθησε διαλείπουσα νηστεία 4:3 και μία που εφάρμοσε καθημερινό θερμιδικό περιορισμό.
Στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας, οι συμμετέχοντες νήστευαν τρεις μη διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα, περιορίζοντας την ενεργειακή πρόσληψη κατά 80%. Τις υπόλοιπες ημέρες, δεν υπήρχε συγκεκριμένος περιορισμός θερμίδων, αν και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να επιλέγουν υγιεινές τροφές. Αντίθετα, στην ομάδα θερμιδικού περιορισμού, ορίστηκε ημερήσιος στόχος θερμίδων, με στόχο έλλειμμα ενέργειας 34,3%.
Και οι δύο ομάδες είχαν πρόσβαση σε δωρεάν γυμναστήριο και λάμβαναν υποστήριξη συμπεριφοράς, καθώς και καθοδήγηση για τη διατροφική σύνθεση, με στόχους υδατανθράκων 55%, πρωτεϊνών 15% και λιπαρών 30%.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής
Μετά από 12 μήνες, η ομάδα της διαλειμματικής νηστείας παρουσίασε απώλεια βάρους -7,6%, ενώ η ομάδα του θερμιδικού περιορισμού -5%. Περίπου το 58% των συμμετεχόντων στην ομάδα της νηστείας πέτυχε απώλεια βάρους τουλάχιστον 5%, σε σύγκριση με το 47% της άλλης ομάδας.
Εκτός από την απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία έδειξε ευνοϊκότερες αλλαγές σε κρίσιμους καρδιομεταβολικούς δείκτες, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης νηστείας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαλειμματική νηστεία 4:3 ενδέχεται να προσφέρει μεγαλύτερη προσκόλληση στο πρόγραμμα, καθώς δεν απαιτεί συνεχή καταμέτρηση θερμίδων. Αυτή η ευελιξία καθιστά τη μέθοδο πιο βιώσιμη και αποτελεσματική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας.