Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε μπορείτε και πότε όχι να βάζετε τη σοκολάτα στο ψυγείο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠότε μπορείτε και πότε όχι να βάζετε τη σοκολάτα στο ψυγείο
spot_img

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος συντήρησης της σοκολάτας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Καθώς ο ήλιος λάμπει λίγο πιο έντονα και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το καλοκαίρι τείνει να φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη αποθήκευσης τροφίμων, καθώς αυτά είναι πιο ευάλωτα υπό αυτές τις συνθήκες.

Για τους σοκολατόφιλους, το καλοκαίρι είναι ο ανταγωνιστής της αγαπημένης τους λιχουδιάς, καθώς οι ζεστές συνθήκες που επικρατούν σημαίνουν ότι οι σοκολάτες είναι επιρρεπείς στο λιώσιμο. Για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα, κάποιοι μπορεί να αποθηκεύουν τη σοκολάτα τους στο ψυγείο.

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι το ψυγείο απλώς κάνει τη σοκολάτα σας λίγο πιο κρύα, η ψύξη της σοκολάτας σας μπορεί να έχει μερικά άλλα αποτελέσματα.

Η γεύση της σοκολάτας

Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι η αποθήκευση της σοκολάτας στο ψυγείο αλλάζει μόνο την υφή της, η κατάψυξη της σοκολάτας μπορεί να επηρεάσει και τη γεύση της.

Η πιο “υγιής” σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Το βούτυρο κακάο δίνει στις αγαπημένες σας πλάκες, τρούφες και στερεές σοκολάτες την ακαταμάχητη υφή που λιώνει στο στόμα, ωστόσο, το βούτυρο κακάο είναι επίσης πολύ απορροφητικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσλάβει τις γεύσεις και τις οσμές από το ψυγείο σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρεθείτε να μασουλάτε μια σοκολάτα με γεύση που μοιάζει με τα αποφάγια της χθεσινής νύχτας, κάτι που μάλλον δεν είναι το ιδανικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει λόγος που η σοκολάτα έχει τόσο καλή γεύση καθώς λιώνει στο στόμα σας, γιατί αυτός είναι άλλωστε ο στόχος! Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να εμποδίσουν τη σοκολάτα σας να απελευθερώσει πιο λεπτές γεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε όλες τις αποχρώσεις του κακάο καθώς τσιμπάτε.

Η υφή της σοκολάτας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η σοκολάτα δεν πρέπει κανονικά να αποθηκεύεται στο ψυγείο είναι ότι αλλοιώνεται η υφή της.

Η σοκολάτα δεν πρέπει να ψύχεται στο ψυγείο, καθώς αυτό οδηγεί σε κάτι που ονομάζεται “sugar bloom”. Αυτό συμβαίνει όταν η σοκολάτα ψύχεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Η συμπύκνωση στην επιφάνεια διαλύει μέρος της ζάχαρης, η οποία στη συνέχεια επανακρυσταλλώνεται, αφήνοντάς σας μια κοκκώδη σοκολάτα και ένα λευκό επιφανειακό στρώμα. Κάθε κρεμώδης, μεταξένια υφή που θα απολαμβάνατε διαφορετικά χάνεται, αφήνοντάς σας μια εύθραυστη σοκολάτα.

Ισχύει αυτό για όλες τις σοκολάτες;

Παρόλο που σας προειδοποιούσαμε να μην αποθηκεύετε τις σοκολάτες σας στο ψυγείο, υπάρχουν φορές που η αποθήκευση τους εκεί είναι απαραίτητη. Αυτό συμβαίνει αν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα και να χρησιμοποιήσετε τη σοκολάτα ως διακόσμηση για τα αρτοσκευάσματά σας. Όποιο σχέδιο κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να την λιώσετε και να την καταψύξετε σε ένα φύλλο λαδόκολλας, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από το σημείο τήξης της σοκολάτας (30°C).

Βέλτιστη αποθήκευση της σοκολάτας το καλοκαίρι

Η σοκολάτα είναι ευαίσθητη τόσο στη θερμοκρασία όσο και στην υγρασία. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, το βούτυρο κακάο στη σοκολάτα μπορεί να λιώσει. Αυτό οδηγεί σε απώλεια της τραγανής υφής και των πολύπλοκων γευστικών προφίλ που χαρακτηρίζουν τις σοκολάτες μας. Εάν η σοκολάτα αποθηκεύεται σε ψυγείο, η υγρασία στο εσωτερικό της μπορεί να οδηγήσει σε “ανθό ζάχαρης”, όπου οι κρύσταλλοι ζάχαρης ανεβαίνουν στην επιφάνεια, επηρεάζοντας το λείο φινίρισμα της σοκολάτας.

Για να διατηρήσετε τις αισθησιακές υφές και τις βαθιές γεύσεις της σοκολάτας σας, αποθηκεύστε την σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Αν διαπιστώσετε ότι το εσωτερικό σας περιβάλλον ανεβαίνει πάνω από το ιδανικό εύρος των 15°C έως 18°C, επιλέξτε ένα σκοτεινό, μονωμένο ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας. Αυτή η μέθοδος θα προστατεύσει τη σοκολάτα από τη ζέστη του καλοκαιριού, χωρίς την υγρασία ενός ψυγείου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο