Νέα μελέτη του Penn State που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όμως όπως έδειξε νέα μελέτη από ερευνητές στο Penn State που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition η καθημερινή κατανάλωση παντζαριού από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων αρκετά ώστε να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Ο χυμός παντζαριού περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο με τη σειρά του βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η ικανότητα του μονοξειδίου του αζώτου να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους περιορισμένης ροής αίματος και παροχής οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο David Proctor, καθηγητής κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State, και η Jocelyn Delgado Spicuzza, η οποία απέκτησε το διδακτορικό της στην βιοϊατρική φυσιολογία από το Penn State τον Μάιο, ηγήθηκαν μιας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών που εξέτασαν πώς ο πλούσιος σε νιτρικά άλατα χυμός παντζαριού επηρέασε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών.
Παρόλο που το νιτρικό είναι ένα εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων για ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα που ελέγχονται αυστηρά λόγω της σύνδεσης τους με τον καρκίνο, φυτά όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και το μαρούλι συσσωρεύουν φυσικά νιτρικά άλατα από το έδαφος. Αυτές οι φυτικές πηγές νιτρικών έχουν καρδιαγγειακά οφέλη επειδή το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά άλατα από τα φυτά σε μονοξείδιο του αζώτου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με τα νιτρικά που προστίθενται στα κρέατα.
Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που θεωρήθηκαν πρώιμες μετεμμηνοπαυσιακές, ή ένα έως έξι χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, και όψιμες μετεμμηνοπαυσιακές, έξι ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Οι όψιμες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είδαν τα ίδια οφέλη με την πρώιμη μετεμμηνοπαυσιακή ομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα κάθε μέρα βελτίωσε τη ροή του αίματος σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό παντζαριού χωρίς νιτρικά άλατα. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό το επίπεδο βελτιωμένης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, εάν μπορούσε να διατηρηθεί κατά τα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του χυμού παντζαριού δεν έχουν μελετηθεί τόσο, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη των λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα έχουν επιβεβαιωθεί.
«Οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνουν χυμό παντζαριού καθημερινά – ή ακόμα πιο συχνά – για να βιώσουν όλα τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη», είπε ο Proctor. «Παρόλα αυτά, αυτή η έρευνα δείχνει ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για την προστασία της υγείας των αιμοφόρων αγγείων των μεσήλικων γυναικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επιτάχυνσης του κινδύνου καρδιακής νόσου».
Προηγούμενη μελέτη ανέδειξε τα μύρτιλλα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, η εμμηνόπαυση σχετίζεται με διπλάσια αύξηση της υπέρτασης, με επιπολασμό 75% σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση στις ΗΠΑ. Η υπέρταση, με τη σειρά της, αποδυναμώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία ρυθμίζει τη ροή του αίματος, την πήξη και την ανοσία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.