Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας «μέτριας ποσότητας» κόκκινου κρασιού με το γεύμα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση βάσης δεδομένων περισσότερων από 300.000 Βρετανών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί με το δείπνο συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Όπως αναφέρει το thedrinkbusiness οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία έχουν περιγραφεί ως δίκοπο μαχαίρι καθώς η επίδρασή του στην υγεία εξαρτάται από τον τρόπο που καταναλώνεται, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Hao Ma, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Παχυσαρκίας Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Σημειώνοντας τα «ανάμεικτα αποτελέσματα» προηγούμενων μελετών που επικεντρώθηκαν στο πόσο πίνουν οι άνθρωποι, ο Ma είπε ότι ήρθε η ώρα να εξετάσει άλλους παράγοντες.
«Πολύ λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες λεπτομέρειες για την κατανάλωση αλκοόλ, όπως το χρονοδιάγραμμα της πρόσληψης αλκοόλ».
Οι συγγραφείς της μελέτης υπέθεσαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί, ή πιθανώς ακόμη και το ίδιο το αλκοόλ, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν τη γλυκόζη, μεταβάλλοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η μελέτη παρακολούθησε λίγο περισσότερους από 300.000 ενήλικες, εστιάζοντας την προσοχή της σε εκείνους που ορίστηκαν ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Σε περίπου 11 χρόνια παρακολούθησης, 8.600 ασθενείς ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, προσαρμόζοντας άλλους πιθανούς παράγοντες, ο Hao Ma διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έπιναν μαζί με το φαγητό τους, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου να παρατηρείται σε εκείνους που κατανάλωναν κρασί.
«Το μήνυμα από αυτό είναι ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κρασιού με τα γεύματα μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 εάν δεν έχετε άλλη πάθηση που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και σε συνεννόηση με το γιατρό σας», είπε ο Hao Ma.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν τους περιορισμούς των ευρημάτων τους και δεν μπόρεσαν να θεμελιώσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το μεταβολισμό της γλυκόζης. Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, κυρίως οι διατροφικές συνήθειες εκείνων που καταναλώνουν ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο.
Ο Robert Eckel, πρώην πρόεδρος της American Heart Association σχολιάζοντας τα ευρηματα της μελέτης δήλωσε: Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι δεν είναι το αλκοόλ με τα γεύματα αλλά, άλλα συστατικά του κρασιού, ίσως αντιοξειδωτικά, που μπορεί να είναι ο παράγοντας για τη πιθανή μείωση του νεοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2.
«Ενώ το είδος του κρασιού, κόκκινο έναντι λευκού, πρέπει να καθοριστεί και απαιτείται επικύρωση αυτών των ευρημάτων και μηχανισμών οφέλους, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι εάν καταναλώνετε αλκοόλ με τα γεύματα, το κρασί μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή».