Μερικές ασυνήθιστες επιλογές στη λίστα.
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και πρωτεϊνών είναι απίστευτα ευεργετική για την υγεία σας, αποτρέποντας ασθένειες και αρρώστιες, αν καταναλώνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Επιστήμονες του BBC κατέγραψαν τα 10 πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο, βαθμολογώντας τα σε κλίμακα 100 βαθμών για τη διατροφική τους αξία:
Αμύγδαλα
Το τρόφιμο με την υψηλότερη θρεπτική αξία στον κόσμο δεν είναι φρούτο ή λαχανικό – είναι ένας ξηρός καρπός. Τα αμύγδαλα είναι το κορυφαίο τρόφιμο που ενισχύει την υγεία και μπορείτε να φάτε, καθώς βαθμολογούνται με 97 στα 100 στη θρεπτική αξία.
Τα αμύγδαλα, τα οποία είναι δημοφιλή ως σνακ, είναι γεμάτα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στον διαβήτη.
Cherimoya
Το Cherimoya είναι ένα φρούτο που συγγενεύει στενά με το soursop, γνωστό και ως μήλο κρέμας. Το γλυκό φρούτο, το οποίο έχει πράσινη φλούδα, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά πλούσια σε ζάχαρη και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, C, Β1, Β2 και καλίου. Το φρούτο, το οποίο λέγεται ότι έχει γεύση σαν κρέμα, έχει διατροφική αξία 96 στα 100.
Πέρκα
Η πέρκα του ωκεανού βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να φάτε, με 89 στα 100. Μόλις 100 γραμμάρια του ψαριού έχουν 79 θερμίδες αλλά περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το ψάρι των βαθιών υδάτων είναι επίσης γνωστό ως πετρόψαρο και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Πλατύψαρα
Τα πλατύψαρα, στα οποία περιλαμβάνονται το καλκάνι, η χωματίδα, ο ιππόγλωσσος, η γλώσσα και το λαβράκι, είναι γενικά απαλλαγμένα από υδράργυρο και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και στην υγεία του εγκεφάλου. Τα πλατύψαρα αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης D και της απαραίτητης θρεπτικής ουσίας βιταμίνης Β1. Έχουν διατροφική αξία 88 στα 100.
Σπόροι Chia
Πρόκειται για μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους, που μπορούν να πασπαλιστούν στο γιαούρτι, ή να αναμειχθούν σε smoothies.
Αν και μικροί, οι σπόροι chia συσκευάζουν μια ισχυρή γροθιά υγιεινών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της πρωτεΐνης, του α-λινολενικού οξέος, του φαινολικού οξέος και των βιταμινών. Περιέχουν επίσης καφεϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή στο σώμα.
Κολοκυθόσποροι
Οι σπόροι κολοκύθας, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων άλλων κολοκυθιών, βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου.
Σέσκουλα
Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό από την οικογένεια των τεύτλων, το οποίο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βηταλαϊνών, οι οποίες είναι σπάνιες. Οι βηταλαΐνες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Παντζαρόφυλλα
Τα παντζαρόφυλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνες της ομάδας Β, ιδίως ριβοφλαβίνη. Έχουν διατροφική βαθμολογία 70 στα 100.
Kοκκινόψαρο
To κοκκινόψαρο, μια δημοφιλής και νόστιμη επιλογή θαλασσινών, έχει κερδίσει σημαντική προσοχή στον γαστρονομικό κόσμο και στα άτομα που έχουν συνείδηση της υγείας. Γνωστό για το ζωηρό κόκκινο χρώμα του και τη λεπτή του γεύση, όχι μόνο ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες, αλλά προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα διατροφικών πλεονεκτημάτων. Αποτελεί καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA).