Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική μελέτη: Τα λευκά πιάτα μας κάνουν και τρώμε περισσότερο!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστημονική μελέτη: Τα λευκά πιάτα μας κάνουν και τρώμε περισσότερο!
spot_img

Η ψυχολογία πίσω από τα χρώματα

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς το χρώμα του πιάτου σας θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο τρώτε; Κι όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει όσο απίθανο κι αν ακούγεται!

- Advertisement -

Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για το φαγητό και την όρεξή μας. Τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο είναι γνωστό ότι έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα και μπορούν να κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτά τα χρώματα δεν συνδέονται συνήθως με φυσικές τροφές, γεγονός που διαταράσσει την αντίληψη του εγκεφάλου μας και μειώνει την επιθυμία μας για φαγητό, σύμφωνα με μια μελέτη της BioMed Central .

«Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να βρίσκει ορισμένα χρώματα φαγητού πιο ελκυστικά και χρησιμοποιώντας περίεργα χρώματα πιάτων, διαταράσσουμε αυτές τις φυσικές ενδείξεις», λέει η διατροφολόγος Guna Bilande. «Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μπλε χρώμα, ειδικότερα, έχει μια ισχυρή επίδραση που καταστέλλει την όρεξη.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν, μπλε ή πράσινα πιάτα, μπορούμε να διαχειριστούμε ευκολότερα τις μερίδες μας και τελικά να πάρουμε λιγότερες θερμίδες!

«Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ακριβά προϊόντα ή περίπλοκες δίαιτες. Η μετάβαση σε πιάτα με χρώμα μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει η διατροφολόγος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα