Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μίνι μάρκετ ή ψιλικατζίδικα που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας εμποδίζουν την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.
Ανάλυση δεδομένων σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στομάχου, έδειξε πως τα κοντινά στο σπίτι τους μίνι μάρκετ, λειτουργούσαν αρνητικά στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, σύμφωνα με το Eurekalert.
Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε εκατοντάδες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μείωση στομάχου, στο The Ohio State University Wexner Medical Center από το 2015 έως το 2019 στην κομητεία Franklin του Οχάιο και δημοσιεύτηκαν στο Surgery for Obesity and Related Diseases and Obesity Surgery.
Οι επεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη απώλεια βάρους δεν σημαίνει πως λύνουν μια για πάντα το πρόβλημα, αντιθέτως οι υποδείξεις των γιατρών είναι πως θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθούν μια ειδική διατροφή μετεγχειρητικά, και για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό και για να μην υποτροπιάσει η επέμβαση που σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει, αλλά και για να μπορέσει ο ασθενής να διατηρήσει την απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου. Στο σημείο αυτό είναι που λειτουργεί αρνητικά η πρόσβαση σε κοντινά καταστήματα λιανικής.
Οι ερευνητές ωστόσο κατηγοριοποίησαν τα καταστήματα σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής ποιότητας προϊόντων. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα ευρήματα, το δημιουργούν μόνο καταστήματα που διαθέτουν χαμηλής ποιότητας προϊόντα και οι ασθενείς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση με τα πόδια μέσα σε 5-10 λεπτά. Έτσι παρεμποδίζεται η απώλεια βάρους στο διετές μετεγχειρητικό διάστημα.“Το να βρίσκεσαι πιο κοντά σε καταστήματα χαμηλότερης ποιότητας προέβλεπε λιγότερη απώλεια βάρους, αλλά και το να είσαι πιο κοντά σε καταστήματα υψηλότερης ποιότητας δεν σημαίνει και μεγαλύτερη απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Keeley Pratt, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπιστικών επιστημών στο The Ohio State University and the επικεφαλής συγγραφέας δύο μελετών που περιγράφουν λεπτομερώς αυτά τα ευρήματα, στο Eurekalert. “Έτσι τα καταστήματα χαμηλότερης ποιότητας είχαν πραγματικά κακά αποτελέσματα”.
Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε το ιστορικό υγείας, τη φυλή, τον τύπο ασφάλισης, την απώλεια βάρους μετεγχειρητικά αλλά και δημογραφικά δεδομένα όπως τη γειτονιά και τα κοντινά καταστήματα. Οι ερευνητές συνδύασαν αυτά τα δεδομένα, και μετρώντας τον αριθμό καταστημάτων τροφίμων, των χώρων αναψυχής και των εγκαταστάσεων γυμναστικής στην κομητεία, τα συσχέτισαν με την απόσταση από της κατοικίες των ασθενών.
Προηγούμενη έρευνα είχε συσχετίσει την απώλεια βάρους με περιοχές με λιγότερα ανθυγιεινά καταστήματα, ωστόσο δεν υπήρχαν αρκετές έρευνες συναφείς με χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους.