Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θα φανταζόσασταν ποτέ πως ένα παγωτό μπορεί να είναι διατροφικά καλύτερο από μια μπάρα granola;

Έκπληξη προκαλεί και η βαθμολόγηση των δημητριακών Honey Cheerios με 95 βαθμούς με άριστα τους 100!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΘα φανταζόσασταν ποτέ πως ένα παγωτό μπορεί να είναι διατροφικά καλύτερο από μια μπάρα granola;
spot_img

Σύμφωνα με το ανατρεπτικό σύστημα προσδιορισμού θρεπτικών στοιχείων Food Compass, ένα παγωτό μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από μια μπάρα granola.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη δημιούργησε το Food Compass, ένα «σύστημα προσδιορισμού θρεπτικών στοιχείων» που κατατάσσει πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα δίνοντας βαθμολογία στις επιλογές. Για 3 ολόκληρα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 8.000 διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών, εξετάζοντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η βαθμολογία είναι στα 100, με το 100 να αποτελεί το «ταβάνι» για ένα υγιεινό τρόφιμο.

Και ενώ από μόνο του ένα νέο σύστημα κατάταξης τροφίμων δεν αποτελεί έκπληξη, ορισμένα από τα αποτελέσματά του έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω σε ορισμένες «προκαταλήψεις» που υπάρχουν ως προς ορισμένα τρόφιμα. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα από τα ευρήματα και τις «ανατροπές».

 Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά κατακτούν τις πρώτες θέσεις. Για παράδειγμα, το σπανάκι καταφέρνει ένα τέλειο 100 στο Food Compass . Όπως είναι αναμενόμενο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food όπως τα μπέργκερ κατατάσσονται χαμηλότερα.

 Όσον αφορά στις επιλογές πρωινού, τα αυγά είναι μια πιο υγιεινή επιλογή  από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά όπως τα κορν φλέικς (16), με μια ομελέτα να λαμβάνει ουδέτερη θέση(51). Το πλιγούρι βρώμης λαμβάνει 75 βαθμούς, ενώ προς μεγάλη μας έκπληξη, τα Honey Cheerios βαθμολογήθηκαν με 95 βαθμούς!

Και η βαθμολογία των Cheerios δεν είναι το μόνο παράδοξο που προκύπτει από το καινοτόμο σύστημα βαθμολόγησης. Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το παγωτό σοκολάτα με ξηρούς καρπούς θα λάμβανε 35 πόντους, ενώ μια μπάρα granola με καρύδα και σοκολάτα έλαβε μόλις 15 βαθμούς; O λόγος πίσω από αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι μια μάρα granola είναι φτιαγμένη από «κυρίως επεξεργασμένο άμυλο και ζάχαρη», ενώ το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά!

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα Food Compass επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα