Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φούσκωμα στην κοιλιά: Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦούσκωμα στην κοιλιά: Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση
spot_img

Με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια followers στο TIkTok και με βίντεο που ανεβάζει, δίνοντας ωμές συμβουλές για διάφορα ιατρικά θέματα, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα μύθους που επικρατούσαν μέχρι τώρα, είναι λογικό ο χειρούργος Dr Karan Raj του Εθνικου Συστήματος Υγείας της Βρετανίας να κάνει αίσθηση στα social media.

Αυτή τη φορά θέλησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν καθημερινά ένα πρήξιμο στην κοιλιά και να δώσει συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ταλαιπωρούμαστε χωρίς λόγο.

Πρώτον δεν πρέπει να μιλάμε όσο τρώμε αφού ο αέρας που μπαίνει στο στόμα, καταλήγει στο έντερο, το διαστέλλει με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πρέπει να μασάμε καλά το φαγητό μας, μιας και οποιαδήποτε βιασύνη μας κάνει ασυναίσθητα να ανοίγουμε περισσότερες φορές το στόμα μας, άρα πάλι μπαίνει αέρας.

Το ίδιο συμβαίνει έαν μασάμε συνέχεια τσίχλα, ενώ επιπλέον, ακόμα και εκείνες που είναι χωρίς ζάχαρη, έχουν γλυκαντικά, οπότε και με αυτές προκαλείται πρήξιμο στο στομάχι. Τα ανθρακούχα ποτά εξαιτίας της προσθήκης διοξειδίου του άνθρακα, επίσης, μας φουσκώνουν, ειδικά εάν τα καταναλώνουμε συχνά.

Μπορεί να δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό, μπορεί να είναι πλούσια τροφή προβιοτικών, όμως, το κρεμμύδι και το σκόρδο πέφτουν βαριά στο στομάχι σε πολύ κόσμο, μιας και προκαλούν ζυμώσεις στο έντερο. Το ίδιο ισχύει και για φασόλια, αποξηραμένα φρούτα και λαχανάκια Βρυξελλών.

Μια καλή ιδέα είναι να παρατηρούμε πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στις διάφορες τροφές που τρώμε και να εντοπίσουμε πότε νιώθουμε φούσκωμα και πότε όχι. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ξέρουν τις πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξίες που έχουν, όμως, πολλοί δεν τις γνωρίζουν ή μπορεί να παρουσιάζουν ελαφρά δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο και να μην την έχουν αντιληφθεί. Συνεπώς, με λίγη παραπάνω παρατηρητικότητα κάθε φορά που τρώμε ένα φαγητό, μπορούμε να εντοπίσουμε τι μας πειράζει, τι όχι και αναλόγως να πάρουμε τα μέτρα μας.

Φούσκωμα και δυσκοιλιότητα πάνε μαζί, συνεπώς, οι πάσχοντες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να την αντιμετωπίσουν και να πετύχουν – μεταφορικά πάντα – με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μπορεί το φούσκωμα να σχετίζεται με – μεταξύ άλλων – νόσους του εντέρου, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του εντέρου. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε κατευθείαν σε γιατρό, ειδικά εάν το φούσκωμα:

  • είναι επίμονο ακόμα και μετά από 24 ώρες
  • συνοδεύεται από πόνο
  • επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα και την ποιότητα της ζωής σας
  • ξαφνικά επιδεινώνεται

Σημασία έχει να θυμάται κανείς πως όλες αυτές οι παθήσεις είναι θεραπεύσιμες εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως, άρα, επιβάλλεται κάποιος να απευθύνεται όσο είναι ακόμα νωρίς στο γιατρό του.

Πηγή: mailplus.co.uk

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα