Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δε πρέπει ΠΟΤΕ να πετάτε το κοτσάνι της μελιτζάνας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί δε πρέπει ΠΟΤΕ να πετάτε το κοτσάνι της μελιτζάνας
spot_img

Τα απρόσμενα οφέλη του κοτσανιού της μελιτζάνας, που συχνά καταλήγει στα σκουπίδια.

Η μελιτζάνα είναι γνωστή για τη γευστική της αξία και τη θέση της σε πλήθος παραδοσιακών συνταγών. Ωστόσο, το κοτσάνι της (ή αλλιώς ο μίσχος) φαίνεται να κρύβει πολύτιμα διατροφικά οφέλη, σύμφωνα με τον Dr. Fevzi Özgönül. Το τμήμα αυτό, που συχνά αποκόπτεται και καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη, περιέχει έναν συνδυασμό βιταμινών και ιχνοστοιχείων που ενισχύουν ουσιαστικά την υγεία.

- Advertisement -

Ο μίσχος της μελιτζάνας είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, καθώς και σε σίδηρο, προσφέροντας έτσι πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Οι βιταμίνες Α και Β1 υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της όρασης, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C προσδίδει λάμψη στο δέρμα και προσφέρει προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η περιεκτικότητα του μίσχου σε φυσική νικοτίνη, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην ενίσχυση της απορρόφησης του στοιχείου στον οργανισμό. Ο μίσχος φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στην εξισορρόπηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στην αποβολή τοξινών.

Η χρήση του μπορεί να γίνει μέσω εγχύματος ή ενσωμάτωσης σε ειδικά ροφήματα, σε μια θεραπευτική αγωγή διάρκειας πέντε ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνιστάται αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα που ενδέχεται να επιδεινώσουν φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως πλιγούρι, ντομάτες, τουρσιά, ξύδι, προϊόντα με προζύμι και πικάντικα καρυκεύματα (π.χ. τσίλι, καυτερά πιπέρια), ιδίως σε περιπτώσεις αιμορροΐδων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα