Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες μερικών φρούτων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες μερικών φρούτων
spot_img

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες φλούδες φρούτων και λαχανικών είναι γεμάτες με αντιμικροβιακές ενώσεις και χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον διαβήτη, τη φλεγμονή και τον καρκίνο.

   Πολλοί από εμάς έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν ένα φρούτο ή λαχανικό πριν το καταναλώσουν, με την αίσθηση πως απομακρύνουν τη βρομιά, υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και κάθε είδους παράσιτο που μπορεί να υπάρχει. Και πράγματι η φλούδα του πεπονιού, του αβοκάντο, του ανανά, των κρεμμυδιών αλλά και του σκόρδου, δεν είναι βρώσιμη και προτείνεται να απομακρύνεται. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ξεφλουδίζονται κάποια φρούτα και λαχανικά, απομακρύνονται και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

   Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Research in Food Science διαπίστωσε ότι οι φλούδες των μήλων, των ροδάκινων και των λωτών έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών (όπως γαλλοκατεχίνη, επικατεχίνη και επιγαλλοκατεχίνη) από τη σάρκα ή τους σπόρους αυτών των φρούτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλούδα ορισμένων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των ροδιών, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικά επίπεδα που είναι εκθετικά υψηλότερα από το εσωτερικό του φρούτου. Μάλιστα οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση φλούδας είναι τόσο ελπιδοφόρες που ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων εμπλουτίζουν λειτουργικά τρόφιμα, όπως ψωμί και μπισκότα, με φλούδες φρούτων και λαχανικών.

   Εκτός από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, η κατανάλωση των φλούδων έχει θρεπτικά οφέλη γιατί «εκεί είναι το πιο σκούρο χρώμα», λέει ο Keith Ayoob, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Albert Einstein College of Medicine στο Μπρονξ, στο NationalGeographic. «Τα χρώματα έχουν θρεπτική δύναμη γιατί υποδεικνύουν την παρουσία αντιοξειδωτικών», τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ρύπους, υπεριώδεις ακτίνες και άλλες πηγές ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Επειδή «η φλούδα είναι το προστατευτικό στρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά, τείνει να έχει συγκεντρωμένες ενώσεις όπως φυτοχημικά που χρησιμεύουν ως αμυντικοί μηχανισμοί ενάντια στον ήλιο, τη βροχή και τα παράσιτα», λέει η Wendy Bazilian, διατροφολόγος και σύμβουλος δημόσιας υγείας με έδρα το Σαν Ντιέγκο, στο NationalGeographic. «Αυτοί οι μηχανισμοί άμυνας υποστηρίζουν και την υγεία μας. Όταν ξεφλουδίζετε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά, αφαιρείτε κυριολεκτικά κάποια από τα θρεπτικά συστατικά».

Οι φλούδες που σύμφωνα με τους ειδικούς του NationalGeographic, πρεπει να καταναλώνονται περιλαμβάνουν:

Μήλα

Όταν πρόκειται για μήλα, «το δέρμα είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μέρος του φρούτου», λέει η Joan Salge Blake, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Περιέχει 300% περισσότερη βιταμίνη Κ, 140% περισσότερη βιταμίνη Α και 110% περισσότερη βιταμίνη C». Οι φλούδες των μήλων είναι επίσης πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και κερκετίνη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), λέει ο Bazilian, συγγραφέας της σειράς Eat Clean, Stay Lean. Επιπλέον, προσθέτει, «έχεις περισσότερα μασήματα αν τρως το δέρμα, κάτι που επιβραδύνει το πόσο γρήγορα τρως».

Καρότο

Η φλούδα ενός φρέσκου καρότου αντιπροσωπεύει μόνο το 11% του βάρους του, αλλά περιέχει το 54% των φαινολικών οξέων του, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά, έδειξε έρευνα. Τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Κ, η νιασίνη και η βιταμίνη C είναι επίσης πιο συγκεντρωμένα στη φλούδα από το εσωτερικό του καρότου.

Εσπεριδοειδή

   Όι φλούδες από πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ, όχι μόνο περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C και καροτενοειδών από τον πολτό αυτών των φρούτων, αλλά είναι επίσης πλούσιες σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται εσπεριδίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στην Αριζόνα που καταναλώνουν τακτικά φλούδα εσπεριδοειδών έχουν 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από πλακώδη κύτταρα στο δέρμα. Ένα άλλο σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορούν να έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ουσίες στη φλούδα του λάιμ έχουν διάφορες αντικαρκινικές επιδράσεις στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του ήπατος.

Μελιτζάνα

Το γεγονός ότι το δέρμα είναι σκούρο μωβ θα πρέπει να αποτελεί ένδειξη ότι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία. Συγκεκριμένα, το δέρμα της μελιτζάνας περιέχει νασουνίνη, η οποία προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες στο σώμα και τον εγκέφαλο. Επίσης, «η νασουνίνη μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και τη χοληστερόλη LDL», σημειώνει ο Salge Blake. Το δέρμα της μελιτζάνας έχει επίσης φυτικές ίνες.

Ακτινίδια

«Το δέρμα των ακτινιδίων έχει διπλάσιες ίνες από το εσωτερικό του», λέει η Alexandra Kazaks, σύμβουλος έρευνας επιστήμης διατροφής και υγείας στο Τμήμα Διατροφής του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων. Περιέχει επίσης περισσότερο φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε από τη σάρκα. Μερικοί ειδικοί συνιστούν να πλένετε ένα ακτινίδιο και να το τρώτε σαν ροδάκινο ή να το κόβετε σε φέτες με το δέρμα. «Όταν το κόβεις σε φέτες, θα τρως περισσότερο από το κρέας του ακτινιδίου παρά το δέρμα», λέει ο Salge Blake.

  Λάβετε υπόψη: «Εάν έχετε ιστορικό πέτρες στα νεφρά, δεν πρέπει να τρώτε φλούδες από ακτινίδιο επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα», προειδοποιεί ο Young, συγγραφέας του Finally Full, Finally Slim.

Μάνγκο

   Ο φλοιός του μάνγκο όχι μόνο είναι βρώσιμος, αλλά και «μια καλή πηγή πηκτίνης, μια παχύρρευστη διαλυτή ίνα που μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει ο Salge Blake.

Εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φλούδας μάνγκο μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στους ανθρώπους. Και διάφορες βιοδραστικές ενώσεις,  συμπεριλαμβανομένου του φαινολικού οξέος, της μαγγιφερίνης και της βήτα καροτίνης, στη φλούδα του μάνγκο αναγνωρίζονται για τις αντιμικροβιακές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

   Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις ενώσεις των φλοιών και μπορεί να εμφανίσουν αντιδράσεις όπως εξάνθημα, κνησμό στο στόμα ή το λαιμό ή πρήξιμο στα χείλη, το πρόσωπο και τα μάτια, προειδοποιεί ο Kazaks. Προχωρήστε λοιπόν αργά όταν τρώτε μια φλούδα μάνγκο για να προλάβετε κάποια αλλεργική αντίδραση.

Πατάτα

   Η φλούδα της πατάτας συχνά δεν θεωρείται υγιεινή τροφή, επειδή είναι βασικό στοιχείο στα μενού των μπαρ, συνήθως «γεμισμένη με όλα τα είδη λίπους», λέει ο Ayoob, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να είναι έτσι». Η φλούδα οχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά «το 50% των ινών μιας πατάτας βρίσκεται στο δέρμα», λέει ο Salge Blake.

Ντομάτα

«Μερικοί άνθρωποι ξεφλουδίζουν τις ντομάτες όταν φτιάχνουν μια σούπα ή μια σάλτσα, αλλά δεν χρειάζεται», λέει ο Salge Blake. «Αφαιρώντας το δέρμα, μπορείτε να χάσετε έως και 80% του λυκοπενίου, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου». Έχει επίσης ελαφρώς υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C και ορισμένων βιταμινών Β από τη σάρκα. Και η έρευνα έχει δείξει ότι η αφαίρεση του δέρματος μειώνει τη συνολική αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο