Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα μωρά;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί το μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα μωρά;
spot_img

Η βρεφική αλλαντίαση όμως είναι ο βασικός λόγος που καθιστά το μέλι μία επικίνδυνη τροφή καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο

Το μέλι θεωρείται ένας από τους πιο θρεπτικούς και υγιεινούς τρόπους για να καταναλώσει κανείς ζάχαρη, καθώς έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτή όμως η πολύτιμη τροφή για τον οργανισμό μας, είναι άκρως επικίνδυνη για τα μωρά και κυρίως σε βρέφη κάτω των 12 μηνών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο πιο συχνός κίνδυνος από την κατανάλωση μελιού είναι οι αλλεργίες. Το μέλι περιέχει μεγάλο αριθμό γυρεόκοκκων που προκαλούν συχνά αλλεργίες κυρίως σε παιδιά και βρέφη. Ειδικό το μέλι καστανιάς είναι το πιο επικίνδυνο καθώς περιέχει πάνω από 90% γυρεόκοκκο .

Περισσότερο σπάνια είναι μια χημική ένωση που ονομάζεται HMF. Η ένωση αυτή ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου και αυξάνεται σταδιακά όταν το μέλι αρχίσει να παλαιώνει ή όταν θερμανθεί.

Η βρεφική αλλαντίαση όμως είναι ο βασικός λόγος που καθιστά το μέλι μία επικίνδυνη τροφή για το μωρό. Αν και σπάνια, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Η αλλαντίαση, είναι βαριά τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, το οποίο παράγει την πιο ισχυρή στη φύση εξωτοξίνη και ποσότητά της μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Για όσους δεν γνωρίζουν το κλωστηρίδιο της αλλαντιασης υπάρχει και στο μέλι. Έτσι λοιπόν αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα μωρό είναι σε θέση να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού μόνο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, όπου θα έχει καταφέρει να ωριμάσει το γαστρεντερολογικό του σύστημα.

Τα συμπτώματα της βρεφικής αλλαντίασης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στον έλεγχο του κεφαλιού
  • Αδύναμο κλάμα
  • Ευερεθιστότητα
  • Σιελόρροια
  • Πεσμένα βλέφαρα
  • Κούραση
  • Πρόβλημα με το πιπίλισμα ή το τάισμα
  • Παράλυση

Εάν το μωρό σας αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πότε και πώς να εισάγετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ιδανικό είναι να εισάγετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού μετά την ηλικία τω 2 ετών. Ο καλύτερος τρόπος να το εισάγετε στη διατροφή του μωρού είναι ανακατεύοντας μία μικρή ποσότητα μελιού με γιαούρτι ή βρόμη. Μπορείτε επίσης να απλώσετε μία μικρή και πάλι ποσότητα μελιού σε ένα κομμάτι ψωμιού ή σε λίγο σέλερι.

Σε μικρές ποσότητες και μετά την ηλικία του 1-2 ετών, το μέλι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα;
  • Εάν επιλέξετε να δώσετε στο μωρό μέλι πριν την ηλικία των δύο ετών (και μετά την ηλικία του ενός): Από ελάχιστο έως και καθόλου
  • Μωρά ετών και πάνω: Το πολύ έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο