Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αλλαγή της διατροφής προσθέτει έως και μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ αλλαγή της διατροφής προσθέτει έως και μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής!
spot_img

Ένας νεαρός ενήλικας θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής του αλλάζοντας τη διατροφή του από μια τυπική δυτική δίαιτα σε μια βελτιστοποιημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine από τον Lars fadnes του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, της Νορβηγίας. Για τους ηλικιωμένους, τα αναμενόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής από τέτοιες διατροφικές αλλαγές θα ήταν μικρότερα αλλά θα εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά.

Τα τρόφιμα είναι θεμελιώδη για την υγεία και, παγκοσμίως, οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι οδηγούν σε 11 εκατομμύρια θανάτους και 255 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία ετησίως. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπάρχουσες μετα-αναλύσεις και δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Diseases για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης στο προσδόκιμο ζωής (LE) μιας σειράς διατροφικών αλλαγών. 

Για τους νεαρούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μοντέλο εκτιμά ότι μια διαρκής αλλαγή από μια τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το LE κατά περισσότερο από μια δεκαετία. Τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρόνια LE θα πραγματοποιούνταν με την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και περισσότερους ξηρούς καρπούς, λιγότερο κόκκινο κρέας και λιγότερο επεξεργασμένο κρέας. Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το LE κατά 8,0 έτη για τις γυναίκες και 8,8 έτη για τους άνδρες, και οι 80χρονοι θα μπορούσαν να κερδίσουν έως 3 χρόνια.

«Η κατανόηση του σχετικού δυναμικού υγείας των διαφορετικών ομάδων τροφίμων θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να επιτύχουν εφικτά και σημαντικά οφέλη για την υγεία», λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003889

Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Εκτίμηση του αντίκτυπου των διατροφικών επιλογών στο προσδόκιμο ζωής: Μια μελέτη μοντελοποίησης. PLoS Med 19(2): e1003889. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο