Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να κάνετε τα παιδιά να φάνε όσπρια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς να κάνετε τα παιδιά να φάνε όσπρια
spot_img

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα οσπρίων που έχει θεσπίσει ο FAO και δεδομένης της συμβολής τους στην υγεία και ευεξία, είναι ευκαιρία να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά πως να αγαπήσουν τα όσπρια. Πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι να τα αγαπήσουμε εμείς και, βεβαίως να κατανοήσουμε πως τα όσπρια ΔΕΝ είναι μόνο για ενήλικες.

Τα όσπρια είναι εξαιρετικά ευέλικτα υλικά για να μαγειρέψετε – είτε ως κύριο γεύμα είτε ως συνοδευτικό, είναι το τέλειο συμπλήρωμα ακόμη και για τις πιο τολμηρές γεύσεις. Αλλά ακριβώς όπως κάθε νέο είδος φαγητού, το να πείσεις τα πιο επιλεκτικά και δύσκολα μέλη της οικογένειας να δοκιμάσουν θρεπτικά φασόλια, μπιζέλια και φακές μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί δύσκολο.

Ακολουθούν μερικές διασκεδαστικές και δημιουργικές προτάσεις για να ενθουσιάσετε τα παιδιά σας και να αρχίσουν σιγά σιγά να τρώνε όσπρια.

  • Ξεκινήστε με τα γνωστά

Το χούμους είναι ένα ευρέως δημοφιλές ντιπ από ρεβίθια και πολλά παιδιά το λατρεύουν. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να το φτιάξετε με σχεδόν κάθε είδους μαγειρεμένα όσπρια; Χρησιμοποιώντας την αγαπημένη σας συνταγή για χούμους, απλώς αντικαταστήστε τα ρεβίθια με μαγειρεμένες φακές ή φασόλια. Δοκιμάστε να προσθέσετε στο χούμους σας γεύσεις που ξέρετε ότι απολαμβάνουν ήδη τα παιδιά σας, όπως κόκκινη πιπεριά ή λιαστή ντομάτα. Σερβίρετε αυτές τις γευστικές νέες δημιουργίες με φρυγανισμένη πίτα ή λαχανικά κομμένα σε φέτες ή σαν άλειμμα σε σάντουιτς. Δες πόσους διασκεδαστικούς συνδυασμούς μπορείς να βρεις!

Τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια είναι επίσης ένα δημοφιλές φαγητό για τα παιδιά και οι φακές, τα φασόλια ή ένα μείγμα από τα δύο μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας για να φτιάξετε νόστιμα, σπιτικά μπιφτέκια και κεφτεδάκια χωρίς κρέας. Ειδικά αν έχετε πιο δύσκολα παιδιά, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή την “διαδρομή αγάπης στα όσπρια” με αυτά τα μπιφτέκια, καθώς είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν ένα φαγητό που τους φαίνεται πιο οικείο.

  • Εξαλείψτε τη “μούχλα

Πολλά παιδιά απεχθάνονται τη «μυώδη» υφή των φασολιών. Αυτό μπορεί να εξαλειφθεί με το μαγείρεμα με αποξηραμένα φασόλια αντί για κονσερβοποιημένα φασόλια, τα οποία θα παράγουν μια πολύ πιο εύγευστη υφή. Τα αποξηραμένα φασόλια πρέπει να μουλιάζονται για μια νύχτα πριν τα μαγειρέψετε.

  • Ακολουθήστε την πρακτική προσέγγιση

Δανειστείτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη για το πώς μεγαλώνουν τα όσπρια ή ακόμα και φυτέψτε τη δική σας ποικιλία οσπρίων αν μπορείτε, ώστε τα παιδιά σας να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό τους. Εάν ενθουσιαστούν με τη διαδικασία, θα είναι και πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή των παιδιών στη μαγειρική μπορεί επίσης να τα κάνει να ενθουσιαστούν με τα πιάτα που βοήθησαν να δημιουργηθούν. Κάντε ένα ταξίδι μαζί στην αγορά και αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τα όσπρια (ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά!) που θέλουν να φάνε. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, συνεχίστε την εμπειρία βάζοντας τα παιδιά σας να βοηθήσουν στην προετοιμασία των οσπρίων μουλιάζοντάς τα σε μπολ με νερό. Ζητήστε από τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνοι για το έργο ρυθμίζοντας ένα χρονόμετρο ή επιλέγοντας μια ώρα για να επιστρέψουν και να τα ελέγξουν.

Όταν φτιάχνετε μπιφτέκια με όσπρια, αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να ανακατέψετε και να διαμορφώσετε τα μπιφτέκια. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να «μαγειρέψουν δείπνο» για την οικογένεια, αφήνοντάς τα να φτιάξουν τα δικά τους μπουρίτο ή τάκος χρησιμοποιώντας φασόλια ως συστατικό.

  • Παίξτε με το φαγητό σας

Τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές τακτοποιούνται εύκολα σε ένα πιάτο για να δημιουργήσετε διαφορετικά σχέδια. Διαμορφώστε τα φασόλια σας σε χαρούμενα πρόσωπα ή τις φακές σας σε πεφταστέρια — αφήστε τα παιδιά σας να σχεδιάσουν το δικό τους πιάτο με όσπρια.

  • Ανακατέψτε τις αγαπημένες σας σούπες και σάλτσες

Οι μαγειρεμένες φακές, τα φασόλια και τα μπιζέλια μπορούν εύκολα να πολτοποιηθούν και να ανακατευτούν σε σούπες, μαγειρευτά και ακόμη και σάλτσες. Δεν προσθέτουν μόνο βάθος και γεύση, αλλά βοηθούν επίσης να “δέσουν” οι σούπες και τα μαγειρευτά σας για να γίνουν πιο νόστιμα και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

  • Εξοικονομήστε χώρο για επιδόρπιο

Πολλά επιδόρπια περιλαμβάνουν φασόλια, καθώς έχουν μια ήπια γεύση και μπορούν να προσθέσουν πλούτο και υγρασία στα αρτοσκευάσματα. Στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας, οι πάστες γλυκών φασολιών χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια όπως κέικ φεγγαριών και ψωμάκια στον ατμό. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε φασόλια στα δικά σας επιδόρπια φτιάχνοντας μια γλυκιά πάστα φασολιών από πολτοποιημένα κόκκινα φασόλια και καστανή ζάχαρη. Τα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα αυγά σε πολλές συνταγές για κέικ σοκολάτας και μπράουνι — ​​και τα παιδιά σας δεν θα καταλάβουν ποτέ τη διαφορά!

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι χαμηλά σε λιπαρά, περιέχουν συνήθως περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από τα περισσότερα δημητριακά και αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Η ποικιλία των τρόπων για να ενσωματώσετε τα όσπρια σε κάθε γεύμα τα καθιστά μια εξαιρετική και εύκολη προσθήκη στη διατροφή της οικογένειάς σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα