Πρόσφατες ειδήσεις ανέφεραν ότι η κατανάλωση περισσότερου από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό ως πηγή θρεπτικών ουσιών και ουσιών που σχετίζονται με την καλή υγεία, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε κατά την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων.
Η μελέτη πίσω από τα πρωτοσέλιδα
Η μελέτη πίσω από τις ειδήσεις χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο παλαιότερες μελέτες που ξεκίνησαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την υγεία περισσότερων από 90.000 συμμετεχόντων (περίπου 60.000 γυναίκες και 30.000 άνδρες) για σχεδόν 30 χρόνια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ειδικά για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και των θανάτων.
Η πρόσληψη λιπών και ελαίων άλλαξε με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των συμμετεχόντων, με τη μέση κατανάλωση ελαιολάδου να αυξάνεται και την κατανάλωση μαργαρίνης να μειώνεται.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά και με συγκεκριμένες αιτίες. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου (πάνω από 7 γραμμάρια την ημέρα ή μισή κουταλιά της σούπας) είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ήταν επίσης 19% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.
Παρατηρήθηκαν επίσης συνεχείς μειώσεις κινδύνου για θανάτους από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και αναπνευστικές παθήσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση της μαργαρίνης, του βουτύρου, της μαγιονέζας και άλλων γαλακτοκομικών λιπών με ελαιόλαδο, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο ήταν προτιμότερο από άλλα φυτικά έλαια.
Ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση των συμπερασμάτων της μελέτης;
- Είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πλήρως ότι η κατανάλωση ελαιολάδου ήταν ο μόνος διαιτητικός παράγοντας και παράγοντας τρόπου ζωής που επηρεάζει το αποτέλεσμα της μελέτης.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο έτειναν επίσης να έχουν μια πιο υγιεινή συνολική διατροφή και ήταν πιο σωματικά δραστήριοι. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πλήρως ότι η επίδραση άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής απομακρύνεται εντελώς από την ανάλυση και έτσι ποσοτικοποιεί με βεβαιότητα την άμεση ανεξάρτητη επιρροή ενός μόνο παράγοντα όπως το ελαιόλαδο.
- Τα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα του πόσο και τι είδους ελαιόλαδο καταναλώνεται.
Επειδή τα ερωτηματολόγια τροφίμων εξαρτώνται από τη μνήμη των ανθρώπων και την υποκειμενική αξιολόγηση των μεγεθών των μερίδων, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να εκτιμήσουν με ακρίβεια την καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου ή άλλων λιπών σε διαφορετικούς τύπους χρήσεων (για παράδειγμα, για ψήσιμο ή τηγάνισμα, που προστίθενται σε σαλάτες ή ψωμί κ.λπ.), γεγονός που μπορεί να κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη επίσης δεν κάνει λόγο για τους διαφορετικούς τύπους και την ποιότητα του ελαιολάδου (για παράδειγμα, εξευγενισμένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) που μπορεί να έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα οφέλη για την υγεία.
- “Πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα” μπορεί να μην είναι απαραίτητο, καθώς παρατηρήθηκαν επίσης οφέλη για μικρότερες προσλήψεις.
Αν και η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το απαιτούμενο επίπεδο πρόσληψης. Σημαντικές μειώσεις κινδύνου παρατηρήθηκαν επίσης με ημερήσια πρόσληψη λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
- Η μελέτη εξέτασε μόνο έναν συγκεκριμένο πληθυσμό των ΗΠΑ και μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική άλλων πληθυσμών, εθνοτήτων και πολιτισμών.
Αυτή ήταν μια μεγάλη μελέτη, αλλά περιελάμβανε μόνο μεσήλικες επαγγελματίες υγείας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970-1980, κυρίως γυναίκες και 98% λευκή εθνικότητα. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής με την πάροδο των ετών αυξάνουν τη δυσκολία κατανόησης εάν οι προτεινόμενες εισαγωγές ελαιολάδου θα έχουν την ίδια πιθανή επίδραση στην υγεία σήμερα.
Τι συμβουλεύουν οι αρχές;
- Ο ΠΟΥ συνιστά ότι λιγότερο από το 30% της πρόσληψης ενέργειας προέρχεται από λίπη και ότι τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια (όπως η ελιά, ο ηλίανθος, η κανόλα και τα έλαια σόγιας) είναι προτιμότερα από τα κορεσμένα λίπη από ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το τυρί, το ghee και το λαρδί.
- Ειδικές συστάσεις για την κατανάλωση και τη χρήση διαφορετικών τύπων λίπους και ελαίου ποικίλλουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ορισμένες χώρες ποσοτικοποιούν τις ποσότητες ή συνιστούν συνολικές κατηγορίες ή συγκεκριμένους τύπους ελαίου . Οι περισσότεροι λένε να περιορίσουν τα κορεσμένα ή ζωικά λίπη και να επιλέξουν ακόρεστα ή “υψηλής ποιότητας” φυτικά έλαια. Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Κροατία καθορίζουν μια προτίμηση για το ελαιόλαδο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις εθνικές διατροφικές οδηγίες σας εδώ.
Πηγή: EUFIC