Ποια είναι η καλύτερη διατροφή παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη του USNews.
Μια ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων και γιατρών που ειδικεύονται στον διαβήτη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους κατέταξε για άλλη μία φορά την Μεσογειακή διατροφή στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες συνολικά, του USNews. Οι ειδικοί αξιολόγησαν κάθε πρόγραμμα διατροφής ως προς τη διατροφική πληρότητα, τους κινδύνους και τα οφέλη για την υγεία, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα που βασίζεται σε στοιχεία. Εξέτασαν επίσης τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε δίαιτας και τους συγκεκριμένους στόχους που θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση κάθε παράγοντα. Η Μεσογειακή διατροφή βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για τα συνολικά οφέλη, όπως πρώτη είναι και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, στην υγεία των οστών, στην κορυφή ως πιο υγιεινή, πιο φιλική προς την οικογένεια, προστασία της καρδιάς και ως πιο εύκολη να εφαρμοστεί. Για απώλεια βάρους έρχεται δεύτερη με πρώτη τη δίαιτα WeightWatchers ενώ για γρήγορη απώλεια βάρους πρώτη στην κατάταξη είναι η Keto.
Έχοντας κατακτήσει παγκοσμίως την κορυφή ανάμεσα σε άλλες δίαιτες, η μεσογειακή διατροφή εστιάζει ουσιαστικά στην ποιότητα και όχι σε μια μεμονωμένη θρεπτική ουσία ή ομάδα τροφίμων. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, ενώ προάγει τη μακροζωία, βοηθά ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής εν γένει.
Η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής τεκμηριώθηκαν για πρώτη φορά στη Μελέτη Επτά Χωρών, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρδιακών παθήσεων σε περίπου 13.000 άνδρες από το 1958 έως το 1999. Οι επτά χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Φινλανδία, την Κροατία και Σερβία (Πρώην Γιουγκοσλαβία), την Ολλανδία και των ΗΠΑ. Η μελέτη έδειξε ότι το είδος του λίπους, δηλαδή κορεσμένο, μονοακόρεστο ή πολυακόρεστο, επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία περισσότερο από τη συνολική πρόσληψη λίπους. Αν και οι τυπικές διατροφικές συμβουλές απαιτούν όριο 30% στις συνολικές θερμίδες από λίπος, έως και 40% μπορεί να είναι φιλικό προς την καρδιά, εάν τα περισσότερα από τα λίπη που καταναλώνονται είναι ακόρεστα.
Η μεσογειακή διατροφή κατά κανόνα εστιάζει σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και υγιή λίπη, αφήνει ελάχιστο χώρο για τα κορεσμένα λίπη, τα πρόσθετα σάκχαρα και το νάτριο που κατακλύζουν την τυπική αμερικανική δίαιτα. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και ποιοτικό.
Αν και οι μελέτες δείχνουν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, θα πρέπει ωστόσο να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων και να μην υπερβάλλετε με το ελαιόλαδο, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς και άλλες τροφές με πολλές θερμίδες. Παρά το γεγονός πως αυτές οι τροφές διαθέτουν καλά λιπαρά για τον οργανισμό, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε θερμιδικό πλεόνασμα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ένας μεσογειακός τρόπος διατροφής μπορεί να είναι μια αποτελεσματική δίαιτα για απώλεια βάρους και διατήρηση βάρους, λέει η Elena Paravantes-Hargitt, Διαιτολόγος Διατροφολόγος με ειδίκευση στη μεσογειακή διατροφή και συγγραφέας του βιβλίου «The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners», στο USNnews. «Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της μεσογειακής διατροφής όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι ότι είναι εύκολο να την ακολουθήσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους», λέει η Paravantes-Hargitt, η οποία είναι επίσης ο ιδρύτρια του olivetomato.com, μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στην μεσογειακή- ελληνική διατροφή. Προσθέτει ότι “μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι 40% υδατάνθρακες, 40% λιπαρά και περίπου 20% πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο είναι ιδανικός για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Καθώς η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, φασόλια και ελαιόλαδο, παρέχει καλό κορεσμό”.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μια ιδανική επιλογή μπορεί να είναι να συνδυάσετε μια μεσογειακή διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες. Σε μια μελέτη, 194 υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες δίαιτας για ένα έτος, οι οποίες ακολούθησαν μία από τις τρεις δίαιτες ενώ και οι τρεις ομάδες μείωσαν επίσης την πρόσληψη θερμίδων και ασκήθηκαν τακτικά. Μετά από 12 μήνες, η μέση απώλεια βάρους ήταν:
- 10 κιλά για την ομάδα μεσογειακής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.
- 8 κιλά για την ομάδα δίαιτας της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη.
- 16 κιλά για την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.
Οι άνθρωποι που τρώνε περίπου το 40% των συνολικών τους θερμίδων με τη μορφή υδατανθράκων και δίνουν έμφαση στις φυτικές πηγές πρωτεϊνών και λίπους έχουν επίσης τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τριών μελετών που περιελάμβαναν σχεδόν 204.000 ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι οι ενήλικες σε ορισμένες μελέτες παρακολουθούνταν για έως και 30 χρόνια.
Εάν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, προσθέστε την άσκηση στον μεσογειακό τρόπο ζωής σας. Μια συχνά αναφερόμενη μελέτη από επαγγελματίες ιατρούς έδειξε ότι τα άτομα που εγγράφηκαν σε πρόγραμμα που συνδύαζε μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, πρόγραμμα άσκησης και συμβουλευτική τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους συμμετέχοντες στους οποίους είπαν να τηρούν μια μεσογειακή διατροφή αλλά δεν τους δόθηκε καμία πληροφορία σχετικά με την άσκηση ή την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με μια μελέτη 32.119 συμμετεχόντων, η παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ελαχιστοποιήσει τόσο την αύξηση του σωματικού βάρους όσο και την αύξηση της μέσης. “Η μεσογειακή δίαιτα είναι πάντα μια κορυφαία δίαιτα για τη χρήση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και άλλων υγιεινών τροφών. Είναι ευέλικτη, γεγονός που καθιστά εύκολη τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τη μειώσεις σε χρόνιες παθήσεις”. Tracey Brigman, EdD, MS, RDN, LD.