Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά

ΑρχικήΕπιστήμηΜεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά
spot_img

Το 26% σε μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στα καρδιακά νοσήματα εμφάνισε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Tα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά και γνωστά σε όλη την υφήλιο, πέρα από τα πεντανόστιμα πιάτα που αυτή προσφέρει. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ενδείξεις ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, όμως, κάποιος που ήδη πάσχει από κάποια καρδιακή νόσο;

Η επιστήμη έδωσε για άλλη μια φορά την απάντηση. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που δημοσιεύθηκε το Μάιο, στο The Lancet μελέτησε τα αποτελέσματα μιας μεσογειακής δίαιτας σε 1000 άτομα στην Ισπανία που είχαν στεφανιαία νόσο (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε μεσογειακή διατροφή και η άλλη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 Να σημειωθεί πως και οι δύο δίαιτες είχαν ως βάση τους τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή έδινε έμφαση στην τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά ,ιδιαίτερα ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μαζί με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά και λιπαρά ψάρια. Η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά περιλάμβανε λιγότερα μονοακόρεστα λιπαρά, μόνο άπαχες εκδόσεις ψαριών και πουλερικών και περισσότερες θερμίδες την ημέρα από υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πατάτες. Τα άτομα και στις δύο ομάδες συμβουλεύονταν τακτικά έναν διαιτολόγο.

 Επτά χρόνια αργότερα, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα στο Harvard Health Publishing, τα άτομα στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό,σε σύγκριση με άτομα της ομάδας χαμηλών λιπαρών. Η μελέτη, λοιπόν, πέρα από το ότι εμπλουτίζει τις υπάρχουσες γνώσεις γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, δίνει χρήσιμες διατροφικές εναλλακτικές στους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα