Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά

ΑρχικήΕπιστήμηΜεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά
spot_img

Το 26% σε μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στα καρδιακά νοσήματα εμφάνισε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Tα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά και γνωστά σε όλη την υφήλιο, πέρα από τα πεντανόστιμα πιάτα που αυτή προσφέρει. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ενδείξεις ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, όμως, κάποιος που ήδη πάσχει από κάποια καρδιακή νόσο;

Η επιστήμη έδωσε για άλλη μια φορά την απάντηση. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που δημοσιεύθηκε το Μάιο, στο The Lancet μελέτησε τα αποτελέσματα μιας μεσογειακής δίαιτας σε 1000 άτομα στην Ισπανία που είχαν στεφανιαία νόσο (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε μεσογειακή διατροφή και η άλλη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 Να σημειωθεί πως και οι δύο δίαιτες είχαν ως βάση τους τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή έδινε έμφαση στην τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά ,ιδιαίτερα ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μαζί με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά και λιπαρά ψάρια. Η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά περιλάμβανε λιγότερα μονοακόρεστα λιπαρά, μόνο άπαχες εκδόσεις ψαριών και πουλερικών και περισσότερες θερμίδες την ημέρα από υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πατάτες. Τα άτομα και στις δύο ομάδες συμβουλεύονταν τακτικά έναν διαιτολόγο.

 Επτά χρόνια αργότερα, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα στο Harvard Health Publishing, τα άτομα στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό,σε σύγκριση με άτομα της ομάδας χαμηλών λιπαρών. Η μελέτη, λοιπόν, πέρα από το ότι εμπλουτίζει τις υπάρχουσες γνώσεις γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, δίνει χρήσιμες διατροφικές εναλλακτικές στους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα