Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Carrefour κατεβάζει από τα ράφια όλα τα προϊόντα της Pepsi

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ Carrefour κατεβάζει από τα ράφια όλα τα προϊόντα της Pepsi
spot_img

Και όχι μόνο δεν τα διαθέτει, αλλά αναρτά και πινακίδες, για να γνωστοποιήσει τον λόγο στους καταναλωτές…

    Προϊόντα όπως η Pepsi, τα πατατάκια Lays και η 7up, δεν θα διατίθενται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ Carrefour, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, καθώς ο λιανοπωλητής αρνείται να υποστηρίξει προϊόντα τα οποία όπως λέει έχουν γίνει εξαιρετικά δαπανηρά. Αντί των προϊόντων, από δω και στο εξής στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γαλλίας θα υπάρχουν πινακίδες που θα αναφέρουν ότι το κατάστημα δεν θα διαθέτει πλέον τις μάρκες “λόγω απαράδεκτων αυξήσεων τιμών”, είπε εκπρόσωπος του γαλλικού κολοσσού των σούπερ μάρκετ.

H Carrefour είναι γαλλική πολυεθνική αλυσίδα σουπερμάρκετ. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών διεθνώς (με 1.462 καταστήματα στα τέλη του 2016). Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

   Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έμποροι λιανικής σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις παραγγελίες από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λόγω αυξήσεων των τιμών, μια τακτική στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές που έχουν γίνει πιο δύσκολες λόγω του πληθωρισμού. Δεν είναι σαφές εάν τα προϊόντα PepsiCo που βρίσκονται ήδη στα ράφια του Carrefour θα αποσυρθούν, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τους αγοραστές να αγοράσουν αυτά που ήδη υπάρχουν.

   Εντωμεταξύ η Carrefour υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς λιανοπωλητές που αμφισβήτησε τις μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και τροφίμων σχετικά με τις τιμές. Πέρυσι, ξεκίνησε μια εκστρατεία «συρρίκνωσης του πληθωρισμού», επισημαίνοντας με προειδοποιητικές ετικέτες, τα προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος αλλά κοστίζουν περισσότερο. Το σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε αυτήν τη κίνηση σε προϊόντα από σοκολάτες Lindt έως παγωμένο τσάι Lipton για να πιέσει τους κορυφαίους προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών Nestlé, PepsiCo και Unilever να αντιμετωπίσουν το ζήτημα πριν από τις πολυαναμενόμενες συνομιλίες για τα συμβόλαια.

   Για παράδειγμα, η Carrefour είπε ότι ένα μπουκάλι παγωμένο τσάι Lipton με γεύση ροδάκινου χωρίς ζάχαρη, που παράγεται από την PepsiCo, συρρικνώθηκε στα 1,25 λίτρα από 1,5 λίτρο, με αποτέλεσμα μια αύξηση της τιμής του λίτρου κατά 40%. «Προφανώς, ο στόχος του στιγματισμού αυτών των προϊόντων είναι να μπορούμε να πούμε στους κατασκευαστές να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Stefen Bompais, διευθυντής επικοινωνίας πελατών της Carrefour.

   Ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard, ο οποίος ηγείται επίσης του λόμπι της βιομηχανίας λιανικής FDC, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες μείωσης της τιμής χιλιάδων βασικών προϊόντων, παρά την πτώση του κόστους των πρώτων υλών. 

   Αυτό υποστηρίζεται από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος τον Ιούνιο κάλεσε 75 μεγάλους λιανοπωλητές και ομάδες καταναλωτών στο υπουργείο του προτρέποντάς τους να μειώσουν τις τιμές. Μετά από έναν νέο γύρο συναντήσεων τον περασμένο μήνα, ο Le Maire είπε ότι η Unilever, η Nestlé και η PepsiCo ήταν μεταξύ των εταιρειών που δεν τηρούσαν τη γραμμή των τιμών. Μια προκαταρκτική ανάγνωση από τη στατιστική υπηρεσία INSEE την Πέμπτη έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν 4,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, με τον ετήσιο πληθωρισμό των τροφίμων να επιβραδύνεται στο 7,1% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Η Γαλλία ρυθμίζει αυστηρά τον τομέα του λιανικού εμπορίου, αναγκάζοντας τα σούπερ μάρκετ να διαπραγματεύονται τις τιμές μόνο μία φορά το χρόνο με τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη γεωργική της βιομηχανία. «Τα γαλλικά σούπερ μάρκετ, γνωρίζουμε, είναι πολύ, πολύ έτοιμα να διαγράψουν τους ανθρώπους εάν δεν τους αρέσουν οι προσφορές που λαμβάνουν», δήλωσε ο Τζέιμς Γουόλτον, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείων (IGD).«Προφανώς αυτό είναι η έσχατη λύση, γιατί κανείς δεν κερδίζει εάν τα αγαθά που θέλουν οι άνθρωποι δεν είναι διαθέσιμα στα ράφια».

    Δυστυχώς, όπως αναφέρουν ειδικοί, το φαινόμενο shrinkflation, δηλαδή η διατήρηση ίδιων τιμών σε μειωμένα μεγέθη προϊόντων, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης ακόμα και αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει. Καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, οι καταναλωτές επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των αυξανόμενων δαπανών παραγωγής. Όσον αφορά την απογοήτευση των καταναλωτών, “παρατηρούν αυξήσεις τιμών περισσότερο από ό,τι παρατηρούν μείωση του μεγέθους“, λέει ο Mark Stiving, με έδρα τις ΗΠΑ, επικεφαλής εκπαιδευτής τιμών στο Impact Pricing, έναν οργανισμό που εκπαιδεύει τις εταιρείες σχετικά με τις τιμές, στο BBC. Ως αποτέλεσμα, λέει, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη συρρίκνωση του πληθωρισμού για να αυξήσουν τις τιμές «λιγότερο επώδυνα».

     Η Cammy Crolic, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Saïd Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία εστιάζει στη συμπεριφορά των καταναλωτών, συμφωνεί. Επειδή οι καταναλωτές είναι τόσο εστιασμένοι στο πώς οι αγορές τους επηρεάζουν τα πορτοφόλια τους, λέει, «είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν την αύξηση της τιμής παρά το ποσό του προϊόντος που «χάνεται» όταν συρρικνώνονται οι συσκευασίες». Ο Phil Lempert, αναλυτής της βιομηχανίας τροφίμων και συντάκτης του SupermarketGuru προσθέτει ότι, εφόσον οι αγοραστές δεν έχουν επιλογή, πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

    Ένα από τα πιο χρακτηριστικα παραδείγματα shrinkflation, είναι τα πατατάκια, τα οποία συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω συρρίκνωσης του πληθωρισμού, λέει ο Dworsky. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, η εταιρεία σνακ Lay’s, της PepsiCo, ανταποκρίθηκε σε αυτή την αλλαγή, κυκλοφόρησε τελικά το μεγάλο μέγεθος της τσάντας της, αλλά με ένα νέο όνομα “Party Size”, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την υψηλότερη τιμή.

    Είτε χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ ετικέτες για να προειδοποιήσουν τους αγοραστές είτε όχι, η συρρίκνωση των προϊόντων δεν είναι και τόσο “εύπεπτη” κατάσταση για τους καταναλωτές, ειδικά επειδή η κατάσταση αυτή δεν δείχνει να υποχωρεί μαζί με τον πληθωρισμό.

https://www.theguardian.com/business/2023/sep/14/carrefour-puts-shrinkflation-price-warnings-on-food-to-shame-brands

https://www.bbc.com/worklife/article/20230922-shrinkflation-isnt-a-trend-its-a-permanent-hit-to-your-wallet

https://www.esmmagazine.com/retail/carrefour-says-it-will-not-sell-pepsico-goods-due-to-price-hikes-256586

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα