Η θρεπτική αξία της τσουκνίδας είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα.
Σε πρόσφατη μελέτη για τα χόρτα της Ικαρίας (οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει παγκοσμίως διάσημοι για την μακροζωία τους) περιλαμβάνει και τις τσουκνίδες. Οι τσουκνίδες καταναλώνονται βραστές, ωμές, μέσα σε πίτες, ως αρωματικό σε διάφορα πιάτα, τσάι ή χυμός. Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με την θρεπτική της αξία και έχουν καταλήξει, πως αυτά τα χόρτα μεταξύ άλλων, έχουν τονωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές της ιδιότητες και συμβάλλουν στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Οι τσουκνίδες είναι τα πρώτα φυτά της άνοιξης και οι παλαιότεροι έλεγαν πως όσοι τρώνε τσουκνίδα το Μάρτιο θα έχουν καλή υγεία όλο το χρόνο.
Έχει μακρά ιστορία χρήσης ως πηγή τροφής και χρησιμοποιείται επίσης ως φυτική ίνα καθώς και ως φαρμακευτικό βότανο. Από την αρχαιότητα, η φρέσκια τσουκνίδα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από αρθριτικά ή παραλυτικά άκρα για να τονώσει την κυκλοφορία και να φέρει ζεστασιά στις αρθρώσεις και στα άκρα σε μια θεραπεία γνωστή ως «κνίδωση». Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φέρεται επίσης να χρησιμοποιούσαν το έγχυμα για την ανακούφιση της αρθρίτιδας και της οσφυϊκής μοίρας. Η προαναφερθείσα πρακτική κνίδωσης ή ερυθράς έγινε πρότυπο στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο για την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και τη μυϊκή παράλυση και είναι ίσως η πιο αρχαία φαρμακευτική χρήση της τσουκνίδας.
Η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της υγείας και της ζωτικότητας των ανθρώπων. Λόγω των θρεπτικών και λειτουργικών ιδιοτήτων της τσουκνίδας, έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα και τη βελτίωση της οξειδωτικής σταθερότητας στον γαύρο άλμης ή σε λαχανικά άλμης. Είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Οι βλαστοί από τσουκνίδα περιέχουν σχεδόν 90% υγρασία και τα υπόλοιπα είναι πρωτεΐνες (3,7%), λίπος (0,6%), τέφρα (2,1%), διαιτητικές ίνες (6,4%), ολικοί υδατάνθρακες (7,1%), και συνολικές θερμίδες (45,7 kcal/100 g) (υγρή βάση). Η τσουκνίδα (βλαστός) περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο και πλούσιο προφίλ λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το φυτό τσουκνίδα περιέχει βιολογικά ενεργές χημικές ουσίες όπως φαινόλες και φλαβονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών που παράγεται από τις συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οι χημικές ενώσεις της τσουκνίδας έχουν ποικίλα οφέλη και για την υγεία των γυναικών. Λόγω των στυπτικών χαρακτηριστικών της, μπορεί να ανακουφίσει τα δυσάρεστα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως κράμπες και φούσκωμα, καθώς και να μειώσει τη ροή του αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Η τσουκνίδα μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση και να λειτουργήσει ως επανορθωτική για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μειώνοντας την ένταση της ορμονικής αλλαγής στο σώμα. Λειτουργώντας ως πηκτικό, η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας. Μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και να κάνει τον θηλασμό πιο άνετο.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών, έχει υπογλυκαιμικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-πολλαπλασιαστικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, υπολιπαιμικές, αναλγητικές, αντιρευματικές, αντικαρκινικές, αντιικές, αντι-κολίτιδα και αντι-Αλτσχάιμερ δράσεις. Επίσης έχει αναγνωριστεί ως αντιαλλεργική, βοηθά στην υγεία του δέρματος και των οστών και ανακουφίζει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Διατροφική σύνθεση τσουκνίδας U. dioica L.
Βιταμίνες | Ημερήσια αξία (%) |
---|---|
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 0,0 mg | 1 |
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 0,4 mg | 2 |
Χολίνη, συνολικά 17,4 mg | 3 |
Βιταμίνη Β6 0,1 mg | 8 |
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 0,2 mg | 12 |
Βιταμίνη Α 2011,0 IU | 67 |
Βιταμίνη Κ 498,6 μg | 416 |
Μεταλλικά στοιχεία | |
Σελήνιο 0,3 μg | 1 |
Ψευδάργυρος 0,3 mg | 2 |
Φώσφορος 71,0 mg | 7 |
Χαλκός 0,1 mg | 8 |
Κάλιο 334,0 mg | 9 |
Σίδηρος 1,6 mg | 9 |
Μαγνήσιο 57,0 mg | 14 |
Μαγγάνιο 0,8 mg | 34 |
Ασβέστιο 481,0 mg | 37 |
Θερμίδες | |
Υδατάνθρακες 7 γρ | 2 |
Φυτικές ίνες 7 γρ | 24 |
Πρωτεΐνη 2,4 γρ | 5 |