Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζάχαρη παντού ακόμα και στα αλμυρά – 3 στα 4 συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη!

ΑρχικήΝέαΖάχαρη παντού ακόμα και στα αλμυρά – 3 στα 4 συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη!
spot_img

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα μελέτης της Γαλλικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ANSES.

Μελέτη της Γαλλικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ANSES, σε 54.000 επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά προϊόντα που διεξήχθη από το 2008 έως το 2020, ανέλυσε την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και γλυκαντικά,  όπως η ασπαρτάμη, καθώς και σιρόπια και χυμούς φρούτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απογοητευτικά: το 2020, η πλειοψηφία (77%) των τροφίμων, ακόμη και τα αλμυρά, εξακολουθούσαν να περιέχουν τουλάχιστον ένα γλυκαντικό συστατικό, αν και η χρήση τους έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Η ANSES.τονίζει στην έκθεση της ότι η πλειονότητα των προϊόντων περιέχει τουλάχιστον ένα γλυκαντικό συστατικό ή έναν φορέα γλυκιάς γεύσης, ακόμη και σε αλμυρά προϊόντα .

Η σακχαρόζη, ισοδύναμη με την «επιτραπέζια ζάχαρη», είναι ο φορέας της γλυκιάς γεύσης που υπάρχει περισσότερο στα τρόφιμα που μελετήθηκαν (58%), ειδικά στα αλμυρά . Συγκεκριμένα, η προσθήκη σακχαρόζης βρέθηκε στο 94% στις σάλτσες καρυκευμάτων , στο 87% στα κατεψυγμένα σνακ, στο 84% στα αλλαντικά, στο 81% στις πικάντικες σάλτσες, στο 77% στα φρέσκα προϊόντα για κέτερινγκ, στο 71% στα φρέσκα μαγειρευτά πιάτα, στο 59% των ζωμών και των σούπας , στο 59% των κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων και στο 53% των απεριτίφ. «Στα κονσερβοποιημένα ρατατούιγ, η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να εξισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας και στο λουκάνικο για να προωθήσει την καλύτερη συντήρηση», εξηγεί η Julie Gauvreau-Béziat, επικεφαλής του Oqali στο Anses, σε συνέντευξη που έδωσε στη Le Parisian.

H ΑNSES ανέλυσε και την ποσότητας ζάχαρης και γλυκαντικών σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά και σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων η χρήση τους μειώθηκε.  «Αυτή η τάση που ξεκίνησε μεταξύ 2010 και 2013 αυξάνεται απότομα από το 2013 και μετά », σημειώνει ο οργανισμός. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί από την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στα ποτά» , συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης το 2012 ενός φόρου στα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα