Αποκαλυπτικά τα ευρήματα μελέτης της Γαλλικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ANSES.
Μελέτη της Γαλλικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ANSES, σε 54.000 επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά προϊόντα που διεξήχθη από το 2008 έως το 2020, ανέλυσε την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, καθώς και σιρόπια και χυμούς φρούτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απογοητευτικά: το 2020, η πλειοψηφία (77%) των τροφίμων, ακόμη και τα αλμυρά, εξακολουθούσαν να περιέχουν τουλάχιστον ένα γλυκαντικό συστατικό, αν και η χρήση τους έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Η ANSES.τονίζει στην έκθεση της ότι η πλειονότητα των προϊόντων περιέχει τουλάχιστον ένα γλυκαντικό συστατικό ή έναν φορέα γλυκιάς γεύσης, ακόμη και σε αλμυρά προϊόντα .
Η σακχαρόζη, ισοδύναμη με την «επιτραπέζια ζάχαρη», είναι ο φορέας της γλυκιάς γεύσης που υπάρχει περισσότερο στα τρόφιμα που μελετήθηκαν (58%), ειδικά στα αλμυρά . Συγκεκριμένα, η προσθήκη σακχαρόζης βρέθηκε στο 94% στις σάλτσες καρυκευμάτων , στο 87% στα κατεψυγμένα σνακ, στο 84% στα αλλαντικά, στο 81% στις πικάντικες σάλτσες, στο 77% στα φρέσκα προϊόντα για κέτερινγκ, στο 71% στα φρέσκα μαγειρευτά πιάτα, στο 59% των ζωμών και των σούπας , στο 59% των κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων και στο 53% των απεριτίφ. «Στα κονσερβοποιημένα ρατατούιγ, η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να εξισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας και στο λουκάνικο για να προωθήσει την καλύτερη συντήρηση», εξηγεί η Julie Gauvreau-Béziat, επικεφαλής του Oqali στο Anses, σε συνέντευξη που έδωσε στη Le Parisian.
H ΑNSES ανέλυσε και την ποσότητας ζάχαρης και γλυκαντικών σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά και σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων η χρήση τους μειώθηκε. «Αυτή η τάση που ξεκίνησε μεταξύ 2010 και 2013 αυξάνεται απότομα από το 2013 και μετά », σημειώνει ο οργανισμός. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί από την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στα ποτά» , συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης το 2012 ενός φόρου στα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά.