Μια χημική ουσία μεγάλου όγκου που χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό συστατικό σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως η οδοντόκρεμα και ορισμένα καλλυντικά, μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα και να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Η κολίτιδα είναι μια φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης του παχέος εντέρου – παχέος εντέρου.
Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst και το Πανεπιστήμιο Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια και ένζυμα πυροδότησαν τις επιβλαβείς επιδράσεις της τρικλοσάνης.
Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι αυτά τα βακτηριακά ένζυμα μπορούν να εμποδιστούν από την εντερική βλάβη που προκαλείται.
“Μετά την έκθεση στοην τρικλοσάνη – TCS μέσω του βουρτσίσματος των δοντιών χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με TCS, αυτή εισέρχεται στην γαστρεντερική οδό. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε βιολογικά ανενεργό μεταβολίτη που ονομάζεται TCS-γλυκουρονίδη (TCS-G)”, λέει ο Guodong Zhang, αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο PersonalCareInsights.
“Τελικά, η TCS-G μπορεί να εισέλθει στους ιστούς του παχέος εντέρου και να αλληλεπιδράσει με βακτήρια του εντέρου στους ιστούς του και μπορεί να μετατραπεί πίσω στη μητρική ένωση TCS, η οποία έχει προφλεγμονώδη αποτελέσματα.”
Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο. Η διαχείριση του IBD μπορεί να αντιμετωπιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά μπορεί να αναζωπυρωθεί από το τίποτα, όπως φαίνεται.
Αποκλεισμός της διεργασίας της τρικλοσάνης
Η μελέτη συνέδεσε συγκεκριμένα μικροβιακά ένζυμα του εντέρου, ιδίως πρωτεΐνες β-γλυκουρονιδάσης του εντέρου (GUS), με τρικλοσάνη και έδειξε ότι αυτά τα ένζυμα οδηγούν την τρικλοσάνη να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο έντερο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την τοξικότητα της τρικλοσάνης, αλλά η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στις αλλαγές που προκαλούνται στον μικροσκοπικό πληθυσμό του εντέρου.
«Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες προσεγγίσεις για τις διαγνώσεις, την πρόληψη και τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου», προσθέτει ο Matthew Redinbo, καθηγητής χημείας και μικροβιολογίας στο UNC-Chapel Hill College of Arts & Sciences και στην Ιατρική Σχολή του UNC Hill.
Αφού αναγνώρισε ποιες βακτηριακές πρωτεΐνες ήταν επιβλαβείς για το έντερο, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αναστολέα που στόχευε στο μικροβίωμα για να εμποδίσει την επεξεργασία τρικλοσάνης στο έντερο. Ο αποκλεισμός αυτής της διαδικασίας σε ποντίκια απέτρεψε βλάβη στο παχύ έντερο και συμπτώματα κολίτιδας.
Προηγουμένως, η τρικλοσάνη ήταν ευρέως διαθέσιμη σε αντιβακτηριακά σαπούνια που διατίθενται στο αγορά στους καταναλωτές.
Ωστόσο, το 2016, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διέταξε την απομάκρυνσή της από τα προϊόντα πλυσίματος των χεριών που χρησιμοποιούνται σε σπίτια και νοσοκομεία λόγω ανησυχιών ότι συνέβαλε σε στο σχηματισμό πιο ανθεκτικών βακτηρίων.
«Αναφέραμε προηγουμένως ότι η έκθεση στην τρικλοσάνη στις δόσεις που αφορούν τον άνθρωπο, αυξάνει τους κινδύνους κολίτιδας και καρκίνου του παχέος εντέρου σε μοντέλα ποντικιών», προσθέτει ο Zhang.
“Μετά τη δημοσίευση αυτού του εγγράφου, το 2019, η Colgate αφαίρεσε την TCS από τα προϊόντα της παρόλο που η TCS παραμένει εγκεκριμένη από τον FDA για χρήση σε προϊόντα οδοντόκρεμας και άλλα προϊόντα.”
Η τρικλοσάνη φαίνεται να απορροφάται εύκολα στο γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγώντας τους συγγραφείς της μελέτης στο συμπέρασμα, “η ασφάλεια της τρικλοσάνης και των συναφών ενώσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί δεδομένης της πιθανότητας εντερικής βλάβης“, όπως αναφέρει το Nutrition Insight.
Αλλά η τρικλοσάνη παραμένει ένα διαδεδομένο συστατικό που προστίθεται στα καλλυντικά, τα χαλιά γιόγκα, τα αθλητικά ρούχα και τον εξοπλισμό για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης. Χρησιμοποιείται επίσης τακτικά σε πολλά είδη οδοντόκρεμας – με την έγκριση του FDA – καθώς έχει βρεθεί ότι αποτρέπει την ουλίτιδα.
Προηγουμένως, η Whole Foods Market δήλωσε ότι η τρικλοσάνη, μεταξύ άλλων συστατικών όπως parabens και μικροσφαιρίδια, απαγορεύτηκαν από τα προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας μωρών.