Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
1.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους

ΑρχικήΝέαΥψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους
spot_img

Η κατανάλωση περισσότερων από 7 γραμμαρίων (>1/2 κουταλιά της σούπας) ελαιολάδου την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, θνησιμότητα από καρκίνο, θνησιμότητα από νευροεκφυλιστική νόσο και θνησιμότητα από αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση περίπου 10 γραμμαρίων/ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας και γαλακτοκομικού λίπους με την ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων», δήλωσε η Marta Guasch-Ferré, PhD, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αντικαταστήσουν ορισμένα λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, με ελαιόλαδο για να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μελέτη μας βοηθά να κάνουμε πιο συγκεκριμένες συστάσεις που θα είναι πιο εύκολο για τους ασθενείς να κατανοήσουν και ελπίζουμε να εφαρμόσουν στη διατροφή τους.”

Χρησιμοποιώντας τους συμμετέχοντες από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, οι ερευνητές ανέλυσαν 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης το 1990. Κατά τη διάρκεια 28 ετών παρακολούθησης, η διατροφή αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο κάθε τέσσερα χρόνια. Στο ερωτηματολόγιο δήλωναν πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα, είδη λιπών και ελαίων, καθώς και ποια μάρκα ή είδος ελαίων χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα και προσέθεταν στο τραπέζι το προηγούμενο έτος.

Η κατανάλωση ελαιολάδου υπολογίστηκε από το άθροισμα τριών στοιχείων στο ερωτηματολόγιο: ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για σάλτσες σαλάτας, ελαιόλαδο που προστίθεται στα τρόφιμα ή το ψωμί και ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Μια κουταλιά της σούπας ήταν ισοδύναμη με 13,5 γραμμάρια ελαιολάδου. Η κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων υπολογίστηκε με βάση την αναφερόμενη μάρκα λαδιού και τον τύπο λίπους που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στο σπίτι. Η κατανάλωση μαργαρίνης και βουτύρου βασίστηκε στην αναφερόμενη συχνότητα κατανάλωσης μαργαρίνης και στην ποσότητα μαργαρίνης ή βουτύρου που προστέθηκε από το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Υπολογίστηκαν επίσης οι προσλήψεις γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων λιπών και θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε από 1,6 γραμμάρια/ημέρα το 1990 σε περίπου 4 γραμμάρια/ημέρα το 2010, ενώ η κατανάλωση μαργαρίνης μειώθηκε από περίπου 12 γραμμάρια την ημέρα το 1990 σε περίπου 4 γραμμάρια την ημέρα το 2010. Η πρόσληψη άλλων λιπών παρέμεινε σταθερή.

Η κατανάλωση ελαιολάδου ταξινομήθηκε ως εξής:

  • Ποτέ ή <1 φορά το μήνα
  • >0 έως ≤4,5 γραμμάρια/ημέρα (>0 έως ≤1 κουταλάκι του γλυκού)
  • >4,5 έως ≤7 γραμμάρια/ημέρα (>1 κουταλάκι του γλυκού έως ≤1/2 κουταλιά της σούπας)
  • >7 γραμμάρια/ημέρα (>1/2 κουταλιά της σούπας)

Κατά τη διάρκεια των 28 ετών, υπήρξαν 36.856 θάνατοι με 22.768 να συμβαίνουν στη μελέτη υγείας των νοσηλευτών και 14.076 στη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου ήταν συχνά πιο σωματικά δραστήριοι, είχαν καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη ή τη Μεσόγειο, ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου. Η μέση κατανάλωση συνολικού ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία ήταν περίπου 9 γραμμάρια/ημέρα κατά την έναρξη και περιελάμβανε το 5% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Όταν οι ερευνητές σύγκριναν εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο, εκείνοι στην υψηλότερη κατηγορία κατανάλωσης είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής θνησιμότητας και 18% χαμηλότερο κίνδυνο αναπνευστικής θνησιμότητας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων/ημέρα άλλων λιπών, όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα και το γαλακτοκομικό λίπος, με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8-34% χαμηλότερο κίνδυνο ολικής και ειδικής θνησιμότητας. Δεν βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις κατά την αντικατάσταση του ελαιολάδου για άλλα φυτικά έλαια.

Σε συνοδευτικό άρθρο, η Susanna C. Larsson, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, δήλωσε: «Η τρέχουσα μελέτη και προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ερωτήματα. Είναι οι συσχετισμοί αιτιώδεις ή ψευδείς; Είναι η κατανάλωση ελαιολάδου προστατευτική για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή, μόνο ή και για άλλες μεγάλες ασθένειες και αιτίες θανάτου; Ποια είναι η ποσότητα ελαιολάδου που απαιτείται για ένα προστατευτικό αποτέλεσμα; Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.»

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας οραματίζεται έναν κόσμο όπου η καινοτομία και η γνώση βελτιστοποιούν την καρδιαγγειακή φροντίδα και τα αποτελέσματα.

Πηγή: Eurekalert

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τι είναι τα βιοτεχνικά τρόφιμα

Ο νέος τρόπος επισήμανσης τροφίμων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Η ανατρεπτική και μπερδεμένη ιστορία του κρουασάν

Η ιστορία του κρουασάν είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει γιατί το κρουασάν έχει σχήμα μισοφέγγαρου που έγινε εν ολίγοις εθνικό έμβλημα της Γαλλίας

Εξέλιξη: Βρώσιμη συσκευασία για φρούτα και λαχανικά!

Επιστήμονες ανακάλυψαν βρώσιμη επίστρωση κυτταρίνης για φρέσκα προϊόντα που παράγονται από φυσικό υπόλειμμα που προέρχεται από φρούτα, λαχανικά ή φυτά
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα