Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτοποριακή τεχνολογία κάμερας στις υπηρεσίες της ανακύκλωσης πλαστικού

ΑρχικήΝέαΠρωτοποριακή τεχνολογία κάμερας στις υπηρεσίες της ανακύκλωσης πλαστικού
spot_img

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Aarhus της Δανίας, αναπτύσσουν μια μηχανή κάμερας ικανή να διακρίνει μεταξύ 12 διαφορετικών τύπων πλαστικού, καθιστώντας δυνατή την ταξινόμηση και την ανακύκλωση υλικών, σύμφωνα με τα χημικά τους συστατικά.

Η λύση για τα πλαστικά απορρίμματα αποτελεί μέρος του έργου RePlast, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει τον εντοπισμό και τη σωστή ανακύκλωση βιομηχανικών εξαρτημάτων.

Αν και η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τον καθαρισμό οικιακών πλαστικών και διχτυών ψαρέματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να επεκταθεί και αλλού.

Ο Mogens Hinge, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους και επικεφαλής της ομάδας μηχανικής πλαστικών και πολυμερών, δήλωσε στο PackagingInsights ότι «αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία θα αυξήσει πάρα πολύ το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών».

Σε συνεργασία με τις Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering Aps και Plastix, οι ερευνητές ανέπτυξαν την τεχνολογία κάμερας για να εντοπίσουν τη διαφορά μεταξύ 12 διαφορετικών τύπων πλαστικών: πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο, PET, πολυστυρένιο, πολυβινυλοχλωρίδιο, φθοριούχο πολυβινυλιδένιο, πολυοξυμεθυλένιο, πολυαιθέρα. ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρόλιο, πολυ(μεθακρυλικό μεθυλεστέρα), πολυανθρακικό και PA12/Nylon12).

«Όλα αυτά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών πλαστικών», λέει ο Hinge.

Νέες ευκαιρίες ανακύκλωσης

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατό το διαχωρισμό των πλαστικών με βάση μια καθαρότερη χημική σύνθεση από αυτήν που είναι εφικτό σήμερα, ανοίγοντας εντελώς νέες ευκαιρίες για την ανακύκλωση πλαστικών.

Η τεχνολογία καθιστά δυνατό το διαχωρισμό των πλαστικών με βάση μια πιο καθαρή χημική σύνθεση από αυτήν που είναι εφικτό σήμερα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανακύκλωσης.

Ο Hinge εξηγεί ότι η τεχνολογία είναι απλώς μια κάμερα που φωτογραφίζει τα ανάμεικτα πλαστικά απόβλητα καθώς περνούν σε έναν ιμάντα μεταφοράς.

«Όταν η κάμερα τραβήξει τις εικόνες, χρησιμοποιούμε μηχανική εκμάθηση χωρίς επίβλεψη για να αναλύσουμε τις εικόνες, να εντοπίσουμε και να διακρίνουμε τους μεμονωμένους τύπους πλαστικών. Η κάμερα είναι ιδιαίτερη καθώς καταγράφει εικόνες εντός της περιοχής υπέρυθρων και με πολλά κανάλια»

«Με αυτήν την τεχνολογία, μπορούμε τώρα να δούμε τη διαφορά μεταξύ όλων των τύπων πλαστικών ευρείας κατανάλωσης και πολλών πλαστικών υψηλής απόδοσης. Μπορούμε ακόμη να δούμε τη διαφορά μεταξύ των πλαστικών που αποτελούνται από τα ίδια χημικά δομικά στοιχεία, αλλά τα οποία έχουν ελαφρώς διαφορετική δομή.

«Είναι μια σημαντική ανακάλυψη που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον διαχωρισμό όλων των πλαστικών», επαναλαμβάνει ο Hinge.

Εκτεταμένη χρήση

Ο Hinge τονίζει ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τον καθαρισμό οικιακών πλαστικών και διχτυών ψαρέματος. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βλέπουν το λόγο του μηχανήματος να περιορίζεται σε αυτές τις χρήσεις.

«Η δυνατότητα ανίχνευσης πλαστικών τύπων επιτρέπει την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ακαθαρσιών σε ανεπιθύμητα υλικά από τη ροή πλαστικών απορριμμάτων, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη από τη βιομηχανία καθαρότητα 95%», συνεχίζει.

Η χημική καθαρότητα έχει σημασία

Μέχρι τώρα, τα πλαστικά παραδοσιακά διαχωρίζονταν χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερύθρων ή δοκιμές πυκνότητας (επιπλέουν ή βυθίζονται στο νερό).

Ο Axel Kristensen, Διευθύνων Σύμβουλος της Plastix, λέει ότι αν και αυτές οι μέθοδοι μπορούν να διαχωρίσουν ορισμένα πλαστικά κλάσματα, δεν μπορούν να το κάνουν με την ίδια ακρίβεια, όπως αυτή η νέα τεχνολογία όσον αφορά τη χημική καθαρότητα της σύνθεσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης πλαστικών.

Μια συλλογή πλαστικών απορριμμάτων, την οποία η κάμερα μπορεί να διαχωρίσει με τις χημικές της ενώσεις.

«Η τεχνολογία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σημαντική ανακάλυψη για την ικανότητά μας να ανακυκλώνουμε πλαστικά. Ανυπομονούμε να εγκαταστήσουμε την τεχνολογία στην αίθουσα επεξεργασίας μας και να ξεκινήσουμε σοβαρά το μακρύ ταξίδι προς την 100% αξιοποίηση των απορριμμάτων πλαστικού», προσθέτει ο Kristensen.

Βελτιστοποίηση μηχανών

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το πλαστικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 96% καθαρό ανά τύπο πολυμερούς για να ανακυκλώνεται από τη συμβατική βιομηχανία.

«Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, κάνουμε τώρα ένα μεγάλο βήμα στην πορεία», καταλήγει ο Hinge σύμφωνα με το Packaging Insights, ο οποίος εξήγησε ότι το μηχάνημα αναπτύσσεται συνεχώς, με δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να είναι δυνατή η περαιτέρω διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων πολυμερών και των πρόσθετων στο εγγύς μέλλον.

Η τεχνολογία υπερφασματικής κάμερας έχει αναπτυχθεί σε διεπιστημονική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών μηχανικών BSc και MSc και ερευνητών στο Τμήμα Βιολογικής και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και ειδικών από τις συμμετέχουσες εταιρείες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, μόνο το 14% όλων των πλαστικών συσκευασιών συλλέγεται για ανακύκλωση μετά τη χρήση και τεράστιες ποσότητες διαφεύγουν στο περιβάλλον.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα