Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
27.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “υγιεινή” Cola που κάνει θραύση στο TikTok, είναι πιο βλαβερή για τα δόντια από την κανονική!

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΗ "υγιεινή" Cola που κάνει θραύση στο TikTok, είναι πιο βλαβερή για τα δόντια από την κανονική!
spot_img

Μια θεωρητικά “υγιεινή” εναλλακτική λύση της Coca Cola που είναι τάση στο TikTok, στην πραγματικότητα φαίνεται πως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος, σύμφωνα με οδοντιάτρους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης JADA Foundational Science, τονίζει τη σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης όξινων ποτών. Το βίντεο του TikTok με την προσθήκη βαλσαμικού ξιδιού (ένα οξύ) σε αρωματισμένο ανθρακούχο νερό (ένα όξινο ποτό) έλαβε πρόσφατα περισσότερες από 6,4 εκατομμύρια προβολές, και μάλιστα με την παραπλανητική ονομασία “Healthy Coke”.

@mandyvjones

@LaCroix Sparkling Water you should try this

♬ original sound – Amanda Jones

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση φαίνεται πως έχει ενστάσεις πάνω σε αυτή τη νέα τάση και εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με τους κινδύνους που εμπλέκονται σε αυτή.

Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα οξέα στα ποτά χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, καθώς μια συνταγή που αναμιγνύει αρωματισμένο ανθρακούχο νερό με βαλσάμικο ξύδι για να δημιουργήσει μια λεγόμενη «υγιέστερη» εναλλακτική λύση στη στο κλασσικό αναψυκτικό κόλα, παίρνει διαστάσεις καταιγίδας στο TikTok.

“Λατρεύω το βαλσάμικο ξύδι, αλλά το απολαμβάνω περισσότερο στη σαλάτα μου παρά στο ποτήρι μου. Είναι πολύ πιο ευγενικό για τα δόντια, από το να τα κάνω μπάνιο σε ένα μείγμα δύο όξινων ποτών”, δηλώνει ο Δρ Edmond Hewlett, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. “Όσο πιο όξινο είναι το ποτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών με συχνή κατανάλωση.

Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια, μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση των δοντιών. Η διάβρωση των δοντιών είναι μόνιμη και μπορεί να ανοίξει την πόρτα για βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να κάνει τα δόντια να φαίνονται αποχρωματισμένα, καθώς το λευκό σμάλτο φθείρεται και σταδιακά εκθέτει το κίτρινο στρώμα κάτω από το οποίο ονομάζεται οδοντίνη.

Έρευνα και αποτελέσματα

Στη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν το μη ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό, το αρωματισμένο ανθρακούχο νερό και το απλό ανθρακούχο νερό μπορεί να προκαλέσουν οδοντική διάβρωση. Τα ανθρώπινα δόντια που εξήχθησαν πρόσφατα ήταν εμποτισμένα σε 7 διαφορετικά ποτά χωρίς ζάχαρη (και μία σόδα με ζάχαρη για σύγκριση) για να δουν ποια – αν υπάρχουν – ποτά προκάλεσαν διάβρωση. Τα δόντια εκτέθηκαν για εικοσιτέσσερις ώρες, τις οποίες οι ερευνητές θεώρησαν ότι αναπαράγουν έκθεση ισοδύναμη με ένα έτος σε αυτά τα ποτά.

Κατά τη μέτρηση των αποτελεσμάτων της σόδας με ζάχαρη έναντι της σόδας χωρίς ζάχαρη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα οξέα και στα δύο προκάλεσαν τη διάβρωση του οδοντικού σμάλτου. Ο τύπος γλυκαντικού έπαιξε μικρότερο ρόλο, καθώς υπεύθυνο για τη διάβρωση του σμάλτου ήταν το οξύ στο ποτό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης διάβρωση στα αρωματισμένα αεριούχο νερά, αν και ήταν μικρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε για τη σόδα με ζάχαρη και χωρίς ζάχαρη. Τα μόνα ποτά στη μελέτη που δεν διαβρώνουν το σμάλτο ήταν τα μη ανθρακούχα, μη αρωματισμένα εμφιαλωμένα νερά.

Κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών

Ενώ η συνταγή TikTok δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, είναι παρόμοια με τα άλλα χωρίς ζάχαρη, όξινα ποτά που δοκιμάστηκαν.

“Οι άνθρωποι βρίσκουν τα ανθρακούχα ποτά αναζωογονητικά, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Απολαύστε τα με μέτρο και κατά προτίμηση μαζί με γεύματα»,λέει ο Δρ Hewlett. “Αλλά αν ψάχνετε για ένα ποτήρι που είναι πραγματικά καλό για την οδοντική σας υγεία, αυτό είναι το κανονικό νερό, συμπεριλαμβανομένου του φθοριούχου νερού βρύσης, ή ακόμα και το γάλα. Αυτές είναι πάντα καλές επιλογές.”

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προσφέρει αυτές τις συμβουλές για τη μείωση της διάβρωσης των δοντιών από όξινα τρόφιμα και ποτά:

  • Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι, να παίρνετε τη γουλιά και να καταπίνετε- μην το στριφογυρίζειτε ή το κρατάτε στο στόμα σας για περισσότερο από όσο χρειάζεται.
  • Περιμένετε μια ώρα πριν από το βούρτσισμα των δοντιών, ώστε να δώσετε στο σάλιο την ευκαιρία να ξεπλύνετε φυσικά τα οξέα και να σκληρύνει ξανά το σμάλτο.
  • Ξεπλύνετε με νερό, πιείτε γάλα ή απολαύστε ένα σνακ με τυρί αμέσως μετά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των οξέων.
  • Ενισχύστε τη ροή του σάλιου για να διατηρήσετε τα οξέα υπό έλεγχο και να προστατεύσετε τα δόντια σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
  • Αναζητήστε προϊόντα οδοντικής υγείας όπως οδοντόκρεμα ελέγχου διάβρωσης σμάλτου και βεβαιωθείτε πως το προϊόν έχει αξιολογηθεί αυστηρά και ανεξάρτητα από οδοντικούς εμπειρογνώμονες.
  • Εφαρμόστε καλές πρακτικές στοματικής υγείας κάθε μέρα: Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα φθορίου, καθαρίστε τα δόντια σας καθημερινά με νήμα ή άλλο μεσοδόντιο καθαριστικό, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που περιορίζει τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και επισκεφθείτε τακτικά έναν οδοντίατρο.

Σχετικά με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση

Η μη κερδοσκοπική ένωση ADA είναι η μεγαλύτερη οδοντιατρική ένωση των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας 161.000 μέλη οδοντιάτρων. Όντας η πρώτη πηγή πληροφοριών για τη στοματική υγεία, η ADA έχει υποστηρίξει την υγεία του κοινού και έχει προωθήσει την τέχνη και την επιστήμη της οδοντιατρικής από το 1859. Οι υπερσύγχρονες ερευνητικές εγκαταστάσεις της ADA αναπτύσσουν και δοκιμάζουν οδοντιατρικά προϊόντα και υλικά που έχουν προωθήσει την πρακτική της οδοντιατρικής και έχουν κάνει την εμπειρία του ασθενούς πιο θετική.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

39χρονη vegan καταδικάστηκε για φόνο – Το μωρό της πέθανε από την πείνα καθώς έτρωγε μόνο λαχανικά

Μια vegan μητέρα αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 18 μηνών παιδιού της που πέθανε από την πείνα ακολουθώντας μια αυστηρή vegan δίαιτα με ωμά φρούτα και λαχανικά. 

Η Γαλλία η πρώτη χώρα στη Ευρώπη που απαγορεύει τον όρο “κρέας” στα φυτικά τρόφιμα

Σε αγώνα δρόμου οι εταιρείες για να "βαφτίσουν" φυτικά προϊόντα -υποκατάστατα κρέατος ή ψαριού- καθώς δεν μπορούν να έχουν στην ετικέτα τον όρο κρέας ή ψάρι - Παραμένει ως έχει το Burger

ΔΩΔΩΝΗ: Διευκρινίσεις για την ανάκληση των φυτικών επιδορπίων Plant’d

Ανιχνεύτηκε σε υψηλά επίπεδα η ουσία Chlorane στην πρώτη ύλη μπιζελιού που χρησιμοποιείται στα φυτικά επιδόρπια της ΔΩΔΩΝΗ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα