Του Νικόλα Εμμανουήλ
Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Αποδείχθηκε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν στην αρχή του 2ου τριμήνου χαμηλή με μέτρια ποσότητα καφεΐνης (δηλαδή λιγότερα από 200 mg ημερησίως) κινδύνευαν λιγότερο να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης κατά το σχετικό έλεγχο και καλύτερο μεταβολικό προφίλ της καρδιάς σε σχέση με όσες εγκύους δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη.
Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν πως μια έγκυος δε θα έπρεπε να δει τον καφέ ως την ενδεδειγμένη μέθοδο για να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή για να ρίξει τα αντίστοιχα επίπεδα της γλυκόζης.
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση καφεΐνης για μια έγκυο είναι μέχρι 200mg και πρόκειται για τη συνολική ποσότητα καφεΐνης από όπου και αν προέρχεται: καφέ, τσάι, άλλα ροφήματα ή φαγητά.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πόσα mg καφεΐνης περιλαμβάνονται στα ακόλουθα:
- 1 κουτί αναψυκτικού: 40 mg1 κούπα τσάι: 75 mg
- 250 ml ενεργειακού ποτού: έως 80 mg
- 1 κούπα καφέ: 100 mg
- 1 κούπα φιλτραρισμένου καφέ: 140 mg
- Σοκολάτα: 31 mg
- 1 κούπα καφέ χωρίς καφεΐνη: 12 mg
- 1 κούπα ζεστή σοκολάτα: 9 mg
Βέβαια, δεδομένου ότι ελάχιστες έγκυες γυναίκες πίνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ είναι δύσκολο να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα περί πιθανών κινδύνων για το έμβρυο.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μεταβολίσει το σώμα την καφεΐνη. Όταν μια έγκυος πίνει καφέ ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη, δεδομένου ότι ο πλακούντας παρέχει στο μωρό τροφή και οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου, αυτή φτάνει στο μωρό.
Ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas εξέτασαν τα παιδιά σχεδόν 900 γυναικών που κατανάλωναν καφεΐνη στην εγκυμοσύνη. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρέασε τον ύπνο του μωρού τους κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Επίσης, εξέτασαν γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη και θήλαζαν και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.
Όταν πρόκειται για θηλασμό, είναι πιθανό το μωρό να αισθανθεί τις επιπτώσεις της καφεΐνης. Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι κακή ποιότητα ύπνου και αναστάτωση εμφανίζονταν σε μωρά των οποίων οι μητέρες έπιναν περίπου 10 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, ενώ θήλαζαν. Όσες έπιναν περισσότερα από 450 ml καφέ καθημερινά μπορεί να είχαν λιγότερο σίδηρο στο μητρικό γάλα τους.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά σε πιθανή αποβολή ή πιθανό πρόωρο τοκετό.
Όπως και να έχει, καλό είναι η κάθε γυναίκα να συμβουλεύεται το γιατρό της για το ποια είναι η ιδανική ποσότητα καφεϊνης για την ίδια, ώστε να είναι σίγουρη.