Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τάσεις: Οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τα κανονικά γεύματα και στρέφονται στα σνακ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤάσεις: Οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τα κανονικά γεύματα και στρέφονται στα σνακ
spot_img

Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε σνακ ή να τρώνε πολλά μικρότερα γεύματα από το να τρώνε τρία μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tο 2019 απέφερε 210+ δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία σνακ. Μετά την πανδημία, το σνακ έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η άνεση, η ευκολία και το πονηρό μάρκετινγκ που κάνει τα σνακ να φαίνονται πιο υγιεινά είναι μερικοί από τους οδηγούς για αυτό είναι σε άνοδο.

Η βιομηχανία σνακ διοχετεύει πολλά χρήματα σε έρευνες αγοράς που επικεντρώνονται στη μάθηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, των τάσεων και άλλων γνώσεων για να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προωθούν και συσκευάζουν τα τρόφιμά τους για να σας κάνουν να αγοράζετε περισσότερα.

Γιατί οι άνθρωποι τσιμπολογάνε;

Η πείνα είναι το κύριο κίνητρο για να φάει κάποιος ένα σνακ, αλλά παράγοντες όπως η τοποθεσία, το κοινωνικό περιβάλλον, η ώρα της ημέρας και η διαθεσιμότητα τροφίμων συμβάλλουν επίσης.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά τσιμπολογούν όταν υπάρχει ορεκτικό φαγητό γύρω τους, ακόμη και όταν δεν πεινάνε!

Σε μια μελέτη, όταν ρωτήθηκαν άτομα με παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος γιατί επιλέγουν ανθυγιεινά σνακ, η πιο κοινή απάντηση ήταν ο πειρασμός, ακολουθούμενη από την πείνα και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Επιπλέον, τόσο η επιθυμία για ένα σνακ όσο και οι επιπτώσεις του τσιμπολογήματος στην υγεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τσιμπολόγημα περιλαμβάνουν την ηλικία και τις πεποιθήσεις σχετικά με το αν αυτή η πρακτική είναι υγιεινή.

Επίδραση στην όρεξη

Ο τρόπος με τον οποίο τα σνακ επηρεάζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής δεν είναι καθολικά αποδεκτός.

Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι αν και τα σνακ ικανοποιούν για λίγο την πείνα και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, οι θερμίδες τους δεν αντισταθμίζονται στο επόμενο γεύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, άνδρες με υπερβολικό βάρος που έφαγαν ένα σνακ 200 θερμίδων 2 ώρες μετά το πρωινό κατέληξαν να καταναλώνουν μόνο 100 θερμίδες λιγότερες στο μεσημεριανό γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων τους αυξήθηκε κατά περίπου 100 θερμίδες.

Σε μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη, αδύνατοι άνδρες έτρωγαν είτε τρία σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λίπος ή υδατάνθρακες για έξι ημέρες. Τα επίπεδα πείνας και η συνολική πρόσληψη θερμίδων δεν άλλαξαν σε σύγκριση με τις ημέρες κατά τις οποίες δεν έτρωγαν κανένα σνακ, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα σνακ δεν είχαν καμία επίδραση θερμιδικά.

Ωστόσο, σε μια μελέτη, άνδρες που έτρωγαν μια μπάρα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης της πείνας γκρελίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης της πληρότητας GLP-1. Επίσης, έλαβαν κατά μέσο όρο 425 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Με βάση αυτά τα ποικίλα αποτελέσματα, φαίνεται ότι η επίδραση του σνακ στην όρεξη εξαρτάται από το άτομο και τον τύπο του σνακ που καταναλώνεται.

Επίδραση στο βάρος

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα σνακ μεταξύ των γευμάτων δεν επηρεάζουν το βάρος.

Παρόλα αυτά, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σνακ πλούσιων σε πρωτεΐνες και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 17 άτομα με διαβήτη ανέφερε ότι το τσιμπολόγημα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες βραδείας πέψης είχε ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 2,2 κιλών μέσα σε 4 εβδομάδες .

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία ή φυσιολογικό βάρος διαπίστωσαν ότι τα σνακ μπορούν να οδηγήσουν σε βραδύτερη απώλεια βάρους ή ακόμη και σε αύξηση του βάρους Σε μια μελέτη, 36 αδύνατοι άνδρες αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 40% καταναλώνοντας υπερβολικές θερμίδες ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Παρουσίασαν σημαντική αύξηση του λίπους του ήπατος και της κοιλιάς

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρονική στιγμή των σνακ μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στο βάρος.

Μια μελέτη σε 11 αδύνατες γυναίκες αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ενός σνακ 190 θερμίδων στις 11:00 μ.μ. μείωσε την ποσότητα λίπους που έκαψαν σημαντικά περισσότερο από την κατανάλωση του ίδιου σνακ στις 10:00 π.μ.

Το συμπέρασμα

Τα σνακ μπορεί να είναι καλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την πρόληψη της πείνας σε άτομα που τείνουν να υπερκαταναλώνουν όταν μένουν πολύ καιρό χωρίς φαγητό.

Ωστόσο, άλλοι μπορεί να τα καταφέρνουν καλύτερα, τρώγοντας τρία ή λιγότερα γεύματα την ημέρα.

Στην τελική, είναι πραγματικά μια προσωπική επιλογή. Αν πρόκειται να τσιμπολογήσετε, φροντίστε να επιλέγετε υγιεινές τροφές που σας κρατούν χορτάτους και ικανοποιημένους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο