Όχι μόνο είναι βρώσιμη αλλά παρέχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, η φλούδα του ακτινίδιου στην πραγματικότητα όχι μόνο είναι βρώσιμη αλλά διαθέτει και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και για την υγεία του εντέρου.
Η διατροφολόγος Gabi Zaromskyte, εξηγεί στο HuffingtonPost, πως οι φλούδες από πατάτες, καρότα και ακτινίδια “τρέφουν διαφορετικά είδη μικροβίων του εντέρου σε σύγκριση με το εσωτερικό», λόγω της υψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, διπλασιάζει την πρόσληψη φυτικών ινών, από ότι αν καταναλώναμε μόνο τη σάρκα. Όσον αφορά τα χημικά που συγκεντρώνονται στο φλοιό, η Zaromskyte τονίζει πως αν πλύνουμε τα φρούτα με μηλόξυδο ή αλατόνερο, θα απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτοφαρμάκων.
Ο φλοιός του ακτινίδιου εκτός από φυτικές ίνες διαθέτει ακόμη υψηλή περιεκτικότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Ε. Το φυλλικό οξύ λέγεται πως είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Βιταμίνη Ε από την άλλη, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά να διατηρήσετε τα κύτταρα σας υγιή, αποτρέποντας την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών. Επομένως η κατανάλωση του δέρματος ενός ακτινιδίου μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες κατά 50%, να ενισχύσει το φυλλικό οξύ κατά 32% και να αυξήσει τη συγκέντρωση βιταμίνης Ε κατά 34%, σε σύγκριση με την κατανάλωση της σάρκας μόνο του. Παράλληλα, διαθέτει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, περισσότερο βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, τα οποία είναι ικανά να καταπολεμήσουν βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες σε πολλές περιοχές του σώματος.
Η λύση
Ωστόσο πέραν όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, είναι κατανοητό πως για αρκετό κόσμο είναι δυσάρεστη η κατανάλωση αυτού του “τριχωτού” φλοιού που μοιάζει με βελούδινη επιφάνεια. Υπάρχει όμως ακόμα λύση για εσάς. Αν τρίψετε με μια πετσέτα την επιφάνεια του φρούτου, μπορούν να αφαιρεθούν αυτά τα μικρά τριχίδια. Ένας άλλος τρόπος είναι να το τρίψετε με μια βούρτσα, ή με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού.
Εκτός από το ακτινίδιο, η Zaromskyte τονίζει τη σημασία κατανάλωσης και των πυρήνων των μήλων και των αχλαδιών, καθώς σύμφωνα με την ίδια, η σάρκα, η φλούδα και ο πυρήνας, τροφοδοτούν διαφορετικά μικρόβια του εντέρου. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή ένα διαφορετικό μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για τη σωματική και ψυχική υγεία”, επισημαίνει.
Ο Zaromskyte συμβούλεψε να επιλέγουμε ολόκληρες τροφές αντί για υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. “Το να τρως πατατάκια φακής δεν είναι το ίδιο με το να τρως ολόκληρες φακές. Ένα πλήρες τρόφιμο πέρα από την επεξεργασμένη εναλλακτική του είναι πιο πλούσιο σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα ολόκληρα τρόφιμα είναι διαφορετικός, δίνοντας μια πιο ευνοϊκή απόκριση σακχάρου και λιπιδίων του αίματος, η οποία μπορεί να είναι προστατευτική από χρόνιες ασθένειες και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων θεμάτων»”.